Акредитација за преставници на медиуми

logo_media_mk


Почитувани,


Вашите акредитации можете да ги подигнете на 26 април (четврток) од 12:00-16:00 часот и на 27 април (петок) од 9:00-11:00 часот во Народната Канцеларија на Претседателот на Република Македонија во Скопје, на ул: „Димитрие Чуповски" бр.7. Ве известуваме дека на претставниците на медиумите кои нема да поседуваат соодветен беџ, нема да им биде дозволен пристап во хотелот „Александар Палас" на 27 април 2018 година.

Акредитираните претставници на медиумите, поради регистрација и безбедносните процедури, треба да бидат пристигнати во хотелот „Александар Палас" на 27 април 2018 година, најдоцна до 14:30 часот.

Претставниците на медиумите кои сакаат да вршат линковско вклучување и имаат потреба од пристап со возило на паркингот на хотелот, се молат да достават информација за возилото и регистарски таблички до четврток – 26 април 2018 најдоцна до 12:00 часот на следната е-пошта Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Агенда:
Четврток – 26 април 2018
12:00 - 16:00 часот Подигнување на акредитации за претставници на медиумите
место: Народна Канцеларија на Претседателот на Република Македонија, ул: „Димитрие Чуповски" бр.7, Скопје

Петок - 27 април 2018
09:00 - 11:00 часот Подигнување на акредитации за претставници на медиумите
место: Народна Канцеларија на Претседателот на Република Македонија, ул: „Димитрие Чуповски" бр.7, Скопје

Петок - 27 април 2018
12:00 - 14:30 часот Регистрација на претставниците на медиумите
место: хотел „Александар Палас" (заден влез)

Петок - 27 април 2018
16:00 - 16:20 часот Официјален пречек на лидерите на земјите учеснички на Процесот Брдо-Бриони од страна на претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, Претседателот на Република Хрватска, г-а Колинда Грабар-Китаровиќ и Претседателот на Република Словенија, г. Борут Пахор
место: хотел „Александар Палас"

Петок - 27 април 2018
18:30 - 19:35 часот Заедничка прес-конференција на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, Претседателот на Република Хрватска, г-а Колинда Грабар-Китаровиќ, Претседателот на Република Словенија, г. Борут Пахор, Претседателот на Владата на Република Бугарија, г. Бојко Борисов и Претседателот на Европскиот совет, г. Доналд Туск.
место: хотел „Александар Палас"


 


PRM

Светот се соочува со длабока трансформација. Се променија условите, но и правилата на играта. Државите од регионот на Балканот сами по себе немаат доволен капацитет за да излезат на крај со сите ризици и предизвици.

Процесот Брдо - Бриони го пополнува вакумот што во последно време се појави во регионалната соработка. Процесот ни овозможува декларативноста да ја замениме со конкретни проекти што даваат конкретни резултати, а формалноста со неформален, но искрен дијалог околу сите прашања што се важни за земјите од регионот.

Ние, претседателите, треба да ја вратиме меѓусебната доверба во нашиот регион, да овозможиме максимална соработка и меѓусебно поврзување. Со тоа ќе придонесеме кон градење на политичка и безбедносна стабилност и економски просперитет за целиот наш регион.

Не може да го смениме минатото, но заеднички можеме да ја смениме сегашноста, а со тоа и иднината.

                                                                                                        Д-р Ѓорге Иванов