Предавачи и теми

На Школата за млади лидери, што по десетти пат се одржa од 11 до 22 февруари 2019 година во Струга, гостуваа врвни предавачи, кои ги пренесoa своите знаења, вештини и искуства во насока на поттикнување на лидерските капацитети кај младите.

Во фокусот на 10. Школа за млади лидери беа предизвиците од 4. индустриска револуција.

На свеченото отворање на Школата, традиционално, свое обраќање имаше Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов.

ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛАТА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2019

1. д-р Талал Абу-Газалех, Претседател на TAG-Org

2. г. Сани Шенер, извршен директор на ТАВ аеродроми
- Интеркултурно лидерство

3. г-ѓа Љупка Арсова, Инженер за животна средина во Источната Истражувачка група
- Панел дискусија: Предизвиците на 4та Индустриска револуција
- Ние не и требаме на планетата, таа ни треба нам - сите сме дел од решението

4. г-ѓа Пинар Ајваз Арикан, Генерален директор на Turkish Airlines во Скопје
- Панел дискусија: Предизвиците на 4та Индустриска револуција
- Интеркултурно лидерство

5. г-ѓа Марија Јелиќ, Претседател на Мрежата за бизнис развој во Србија
- Панел дискусија: Предизвиците на 4та Индустриска револуција

6. г-ѓа Нина Ангеловска, коосновач на Grouper.mk
- Панел дискусија: Предизвиците на 4та Индустриска револуција
- 8 П на претриемништвото во дигиталниот свет

7. г. Филип Нелковски, сертифициран тренер по Активно граѓанство и лидерство
- Активно граѓанство

8. г-ѓа Лисен Пилен, Раководител на Контект Програмата на Солија порталот за виртуелна размена
- Виртуелна меѓукултурна размена

9. д-р Ражие Невзат, Источен Медитеран Универзитет
- Социјалните медиуми во 4та Индустриска Револуција

10. г. Томас ван Шаик, експерт за менаџирање на брендови и маркетинг за Олимписките игри
- Влијанието на спортот

11. г. Хозе Антонио Моралес, директор на Lincoln Island Initiatives – Словенија
- Развој на бизнис план
- Развивање на бизниси со социјален импакт

12. г. Ментар Махмуди, Експерт за вештачка интелегенција во Audi AG
- Вештачка интелигенција

13. г-ѓа Валентина Синенка, ИТ компанија Симфони Солушнс
- Женската еманципација во ИТ секторот

14. г-ѓа Рашела Мизрахи Бар Илан Универзитет – Израел, директор на Фондацијата Алијанса на Цивилизациите
- Внатрешното патување кон успехот, цена и вредност

15. г. Методија А. Колоски, Претседател на Македонската Обединета Дијаспора
- Можности за соработка и поддршка на македонската дијаспора

16. г. Зоран Костовски и г. Ранко Безар, МОТИВА - центар за менаџмент консалтинг, образование и обука
- Комуникациски вештини кои секој лидер треба да ги совлада за да изгради доверба
- Водејќи тимови кон промени
- Презентирај, убеди, изврши: презентациски вештини за лидери

17. г. Тонис Нирк, дипломатски претставник за дигитална економија од Естонија
- Дигитална дипломатија

18. г. Кордел Картер II, Директор на Сократ Програмата од Аспен Институтот од САД
- Ослободувачките сили на Блокчаин

19. г. Дејвид Батстон, Професор по претприемништво и иновации, Универзитет на Сан Франциско
- Глобални одржливи бизниси

20. г. Веле Самак
- Стратешко преговарање

21. г-ѓа Фанија Самак, финансиски директор во Микросам – Прилеп
- Одлики на доверливи советници

22. г. Никола Галевски, Глобален лидерски самит Македонија
- Глобалните форуми во дигиталниот свет

23. г. Садат Алими, финансиски советник во PricewaterhouseCoopers
- Заедниците како извор на споделено знаење

24. г. Штефан Петер, Претседател на извршниот одбор на ЕВН Македонија
- Иновација, дигитализација и енергија

25. г. Есер Џевахир, директор на Џевахир холдинг

Учесниците на 10. Школа за млади лидери го посетија новиот аеродром во Истанбул, отворен во октомври минатата година. Од страна на менаџментот, младите лидери беа запознаени со целокупното функционирање на аеродромот, досегашната реализација на неговата изградба, како и плановите за негово целосно комплетирање, во четири фази до 2028 година, кога е предвидено да опслужува 200 милиони патници годишно на 300 дестинации. За време на посетата, учесниците на школата за млади лидери беа придружувани од г-ѓа Пинар Ајваз Арикан, Генерален Директор на Turkish Airlines во Скопје.

Презентација на 10. Школа за млади лидери одржаа претходни учесници на Школата за млади лидери и сегашни членови на Ivanov School of Leaders - Alumni Association (ISLAA), кои го преставија функционирањето, делувањето и проектите на ИСЛАА.

ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2018
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2016
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2015
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2014
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2013
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2012
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2011
ПРЕДАВАЧИ И ТЕМИ НА ШКОЛА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ 2010

 

Фото галерија

galerija-lideri

Web-BANER_2_small_3