Говори и обраќања
Доделување на ,,Орден за залуги за Македонија’’ на Н.Е. д-р Ото фон Хабсбург
Вторник, 18 Јануари 2011


Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на свеченоста по повод одликувањето на Н.Е. д-р Ото фон Хабсбург со ,,Орден за заслуги за Македонија’’ за исклучителен придонес во јакнењето на меѓународната положба и углед на Република Македонија и за промоција на европската иднина на земјата со личен ангажман како претседател на Паневропската Унија и член на Европскиот парламент. Во името на Н.Е. д-р Ото фон Хабсбург, Орденот за заслуги за Македонија го прими неговиот син Н.Е. Георг фон Хабсбург, Амбасадор за европски прашања во Владата на Република Унгарија.

Почитувани,

Денес сме собрани да му оддадеме призание на големиот Европеец, на големиот пријател на Македонија, д-р Ото фон Хабсбург.

На конференцијата на Меѓународната Паневропска унија во Охрид во 2007 година, фон Хабсбург изјави: „За пет години ќе имам сто години, и сакам дотогаш Македонија да влезе во Европската унија“. Денес, тој има деведесет и девет години, и неговата желба, за жал, се уште не е исполнета. Македонија се уште не е членка на Европската унија и не ги има отпочнато пристапните преговори за кои е подготвена. Дозволете ми, да ја искористам оваа свечена прилика, да му  посакам многу здравје и уште многу години живот и што поскоро да му се исполни желбата да ја посети Македонија како полноправна членка на Европската унија.


Во духот на неговите славни предци, кои немерливо ја задолжија европската циливизација, Ото фон Хабсбург се стави во служба на идејата за слободна, демократска и просперитетна Европа. Европа обединета во различностите.


По Втората светска војна, Ото фон Хабсбург останува доследен противник на тоталитаризмот. За време на Студената војна, како пратеник во Европскиот парламент и претседател на Интернационалната Паневропска унија, Ото фон Хабсбург го носеше факелот кој им го осветлуваше патот кон слободата на сите оние народи кои се наоѓаа заробени зад железната завеса. Македонија и нејзините граѓани,  се благодарни за посветеноста со која Ото фон Хабсбург, неговото семејство и блиските соработници се посветија на надминување на идеолошката поделба на Европа. По паѓањето на Берлинскиот ѕид, негов основен мотив беше истите да ги внесе во европското семејство на слободни и демократски нации.

Д-р Ото фон Хабсбург е еден од визионерите и архитектите на проширувањето на Европската унија. Воден од темелната идеја на Паневропската унија, единство на сите европски народи во една силна Европа, тој никогаш не ја заборави Македонија, и секогаш и секаде се зазема за таа, како што честопати вели, „мала, но многу заслужна за Европа и притоа стратегиски важна земја.“ „Европа нема да биде целосна без Македонија во неа“, беа зборовите на Ото фон Хабсбург.


Почитувани,

Секогаш кога Македонија се наоѓаше на распаќе, токму Ото фон Хабсбург со својот авторитет ги потсетуваше носителите на одлуки во европските престолнини дека е „европски интерес да се преземе се за да дојде овој народ до мир и да го најде своето место во заедницата на демократските нации.“

Од мугрите на нашата независност, ние се соочивме со меѓународна изолација бидејќи ни беше оспорено правото на сопствено име. Вратите на многу меѓународни организации со години ни беа затворени. Но, тоа не беше случајот со Паневропската унија. Благодарение на д-р Ото фон Хабсбург, Паневропската унија на Македонија беше примена во Меѓународната Паневропска унија за помалку од четири месеци, иако периодот неопходен за полноправно членство е две години. Тој ни ги отвораше вратите и не застапуваше онаму каде не можевме да влеземе. Овој орден е своевидна благодарност и за македонските активисти и поддржувачи на Паневропското движење кои веднаш ја препознаа природната припадност на Република Македонија во ова движење.

Почитувани,

Македонија во д-р Ото фон Хабсбург, гледа голем пријател, докажан и искрен лобист.
Жалам што тој не е во можност и лично да ни се придружи денес, на ова достојно одбележување на неговите заслуги за Република Македонија. Денес ја имаме честа со нас да биде неговиот помлад син Георг Хабсбург-Лотринген од Унгарија, кој е наш голем пријател. Во Австрија не поддржува неговиот постар син Карл, како претседател на Паневропската унија на Австрија. Во Шведскиот парламент, како докажан пријател на нашата земја, интересите на Република Македонија ги брани неговата ќерка Валбурга.

Токму затоа, Македонија е неизмерно благодарна за неуморниот ангажман на д-р Ото фон Хабсбург и воедно горда што го има за искрен пријател и поддржувач. Затоа, во знак на нашата длабока почит кон него лично и кон неговото семејство, имам особена чест да му доделам „Орден за заслуги за Македонија“, кој, во негово име ќе го прими неговиот син Георг.

Ви благодарам.

Годишен прием за дипломатскиот кор во Република Македонија
Петок, 14 Јануари 2011


Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на годишниот прием за претставниците на дипломатскиот кор во Република Македонија.

Ценети екселенции,
Дами и господа,

На самиот почеток, дозволете ми вам и на вашите семејства, да ви ја честитам новата 2011 година и да ви посакам многу здравје, среќа и натамошни лични и професионални успеси.

Почитувани,

Овој традиционален собир, е убава можност да се присетиме на успесите и предизвиците од минатата година и со добра мисла и да ја отвораме вратата на новата година.

На внатрешен план, годината беше одбележана со спроведување на суштински реформи во сите општествени сфери, согласно заедничките европски вредности и стандарди, со што Македонија покажа дека чекори на вистинскиот пат. Вие сте сведоци дека Република Македонија постојано го унапредува своето општество кое почива врз владеењето на правото, врз почитувањето на човековите права, врз уникатниот модел на мултиетнички соживот. Тој пат не е без проблеми и предизвици. Најголемите предизвици сепак остануваат во економската сфера. Верувам дека 2011та ќе биде година на подобрување на состојбите во оваа област, дека полека но сигурно ќе излеземе и ќе ги надминеме последиците што ги остави кризата. Оптимизмот го темелам на реалните показатели, но пред се на силната посветеност на државата и на нашата бизнис заедница и асоцијации.


Почитувани,

На надворешен план, имавме исклучително успешна година во која продолжи афирмацијата на  Република Македонија на  меѓународен план.
Изминатата година ќе ја памтиме и по успешното Македонско претседавање со Комитетот на Министри на Советот на Европа, и тоа во време кога започнаа клучни реформи за организацијата.
Можам да констатирам дека имаме напредок во односите со сите наши соседи, како од непосредното, така и од поширокото соседство, а особено сме горди на постигнатите резултати на полето на регионалната соработка. Верувам дека и оваа година ќе биде одбележана со нови иницијативи кои ќе значат и сеопшт регионален напредок во насока на заедничката европска иднина.

2010та беше година на интензивна меѓународна активност со која многумина од вас можат да посведочат, односите со многу пријателски држави ги издигнавме на повисоко ниво, ги јакневме постојните традиционални врски со многу држави, создававме нови пријателства, ја интензивиравме соработката, се запознававме и отворавме нови перспективи и можности. Со уште поголем интензитет истото ќе продолжиме да го правиме и во Новата 2011 година.

Дами и господа,

Новата година е момент на оптимизам, на нова енергија и на нова сила. 2011та за Македонија е година на јубилеи. Одбележуваме 70 години од борбата против фашизмот, 20 години од независноста, и 10 години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, нашиот модел на инклузивна демократија кој ќе продолжиме да го унапредуваме и промовираме. Оваа година ќе се присетиме и на трагедијата на Холокаустот, и со отворањето на Меморијалниот центар, ќе одадеме почит на македонските Евреи кои беа жртви на нетолеранцијата и омразата кон различностите. Тој ќе претставува културен центар посветен на промовирање на меѓурелигиското и меѓуетничкото разбирање. Овие јубилеи очекувам да ни го дадат потребниот оптимизам кој ќе нé насочува храбро да бараме решенија на предизвиците.


Сакам да знаете дека за нас, за целото македонско општество, како и за поширокиот регион, европските и евроатланските интеграции продолжуваат да бидат главна движечка сила и фактор на обединување и соработка. Не постои одржлива алтернатива ниту за регионот, ниту за Македонија освен евро-атлантските интеграции. Затоа, бидете уверени, Република Македонија останува посветена на европските и евроатланските интеграции. Затоа 2011та ќе биде година на продолжување на суштинските реформи, на имплементација на вредностите и критериумите, кои ќе не приближуваат до посакуваната цел, но уште позначајно, ќе одговорат на реалните потреби на моите сограѓани.

Од овој аспект, благодарни сме што унгарското претседавање, високо во своите приоритети го постави проширувањето. Верувам дека и пријателска Полска ќе ја следи визијата на основачите на заедничкиот европски дом, и дека 2011та ќе биде година во која Република Македонија и целиот регион ќе оди чекор понатаму во интеграциите.

Почитувани,

Сите вие сте свесни дека, за жал, нашиот пат кон највисоката стратешка цел, полноправно членство во Европската унија и во НАТО е попречен. Жално е што поради ирационална причина, на генерации и генерации македонски граѓани им е отежнат патот до прогресот и благосостојбата. Македонија е подготвена на европски начин да ги премости разликите со соседна Грција. Македонија е европска земја и очекува со неа да се однесуваат европски. Верувам дека низ дијалог, со зајакната доверба и со подобро разбирање, ќе дојдеме до заемно прифатливо решение. Компромис во кој ќе нема победници и поразени. Верувам дека не е далеку денот кога ќе биде отстранета оваа единствена пречка за моите сограѓани да можат да ги уживаат правата и благодетите од членството во европското и евроатланското семејство.


Драги гости,

Сакам да нагласам дека политиката на отвореност кон сите, политиката на интензивни контакти и соработка, на дијалог и зголемено разбирање и доверба, политиката на присутност и реален придонес на Република Македонија на сите форуми и теми од заеднички, регионален и глобален интерес, ќе продолжи да биде највисоко во мојата агенда, и оваа, и следните години.

Верувам дека во сите овие поставени цели го имаме разбирањето и поддршката од нашите пријатели и сојузници.

На самиот крај, би сакал да ви се заблагодарам за севкупната поддршка што Вие и земјите и организациите кои ги претставувате, досега и ја дававте на Република Македонија. Ви посакувам среќна и успешна година.

Благодарам.

Доделување на стипендии „Борис Трајковски“ за постдипломски студии на бизнис-администрација на Сити колеџ во Солун
Петок, 24 Декември 2010


Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на свеченото доделување на стипендиите “Борис Трајковски” на 20 најдобри студенти за вонредни, двегодишни постдипломски студии на Програмата за бизнис администрација на Факултетот за меѓународни студии од Сити колеџот во Солун, дел од Универзитетот Шефилд од Велика Британија.

Почитувана госпоѓа Вилма Трајковска,
Почитуван министер Тодоров,
Почитувани стипендисти,
Дами и господа,

Ми претставува големо задоволство да ги врачам стипендиите кои го носат името на покојниот претседател Трајковски, човекот кој својот живот го посвети на градењето мостови на разбирање меѓу луѓето. Преку стипендииве го продолжуваме неговото дело, градење на мостови на соработка.

Задоволството е дотолку поголемо бидејќи стипендиите ви ги доделуваме токму вам, најдобрите. При селекцијата вие ги исполнивте нашите високи критериуми. Затоа, сакам да знаете дека сите ние имаме високи очекувања од вас, за кои верувам дека ќе ги исполните доколку работите посветено, со искрена желба и цврста волја.


Почитувани,


Свесни сме дека човековиот ум е наш најзначаен ресурс. Затоа, градењето на квалитетни, високо образувани кадри секогаш е најисплатлива инвестиција. Денес, повеќе од кога било, на Македонија и се потребни лидери во областа на бизнис администрацијата, менаџментот, маркетингот и финансиите. Поради тоа, инвестираме во вас со цврсто уверување дека ќе бидете добри претприемачи и менаџери, со успешна кариера, но и со одговорност кон општеството. Вашите идни успеси ќе бидат добар знак за успешноста на целото македонско општество.

Сакам да нагласам дека ви се дава одлична можност знаењето, вештините и идеите да ги надградите на еден престижен универзитет, СИТИ Колеџот од Солун при Универзитетот Шефилд од Велика Британија.

На вас останува, водени од јасни визии, да превземате иницијативи и посветено да работите на нивно остварување.

Завршувајќи со оваа мисла, дозволете ми сега да ви ги врачам стипендиите, како наш влог во заедничкото подобро утре.

Доделување на Големата годишна награда за архитектура
Петок, 17 Декември 2010


Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов по повод доделувањето на Големата годишна награда за архитектура.

Почитувани,

Ми претставува особено задоволство да ви се обратам како покровител на оваа традиционална манифестација, вечерва, кога еден од вас ќе биде прогласен за најуспешен архитект за тековната година. Вредноста на ова признание е дотолку поголема што доаѓа токму од колегите архитекти кои најдобро умеат да ја проценат важноста на архитектонското дело.

За некои архитектурата е визуелна уметност, други пак мислат дека е занает. Независно од одговорот на оваа дилема, верувам дека сите се согласуваме околу суштина на архитектурата - да создава, да гради и надградува. Да го спојува корисното со убавото, прагматичното со естетското.

Сите добро знаеме дека архитектурата е огледало на еден народ, на неговите вековни традиции, постојани вредности и идни стремежи. Но, и дејност која им дава слобода на поединците да стават индивидуален печат на своето време.

Токму затоа, македонската архитектура може да се сфати и како куќа чии цврсти темели ги удрија македонските народни неимари. Куќа во која се вградени архитектонските решенија и форми од различните периоди и цивилизации кои низ вековите ја обликувале нашата култура. Додавајќи нови катови, секоја епоха ја доградува и надградува оваа македонска куќа. Секоја генерација има обврска да ја чува но и усовршува нашата куќа, за на следната генерација да и ја предаде побогата и поцелосна.Централното место во овој голем градителски потфат секако ви припаѓа вам, архитектите. На вас е да го освојувате но и да го обогатувате просторот, изнаоѓајќи нови решенија и форми. Сликата на едно општество е неговата архитектура, а вие, со вашиот творечки дух, вашата имагинација и знаење ја создавате таа слика. Голема е честа, довербата и одговорноста која ви се пружа, да ги препознаете потребите на граѓаните, да имате чувство за современите текови. Да проектирате цврсти, функционални, складни градби во кои луѓето ќе живеат, работат и ќе го минуваат своето време. Да градите зданија чија идеја и конструкција ќе го издржат тестот на времето и ќе остават траен белег во македонската архитектура.

Завршувајќи со оваа мисла, дозволете ми сега да го прогласам и поздравам добитникот на Големата годишна награда за архитектура за најуспешно реализирано архитектонско дело во 2010 година.

Годишно обраќање во Собранието на Република Македонија
Вторник, 14 Декември 2010


Годишно обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов во Собранието на Република Македонија

Почитуван Претседател на Собранието на Република Македонија,
Почитувани пратеници,
Почитуван Претседател на Владата на Република Македонија,
Почитувани членови на Владата,
Почитувани претставници на дипломатскиот кор, претставници на верските заедници на Република Македонија,
Ваши екселенции, Дами и господа,
Почитувани граѓани на Република Македонија,

Крајот на годината секојпат ни овозможува да се навратиме на оствареното, да им се радуваме на успесите, но и да извлечеме поуки од научените лекции. Да видиме што сé е постигнато во годината која ја испраќаме, на што се уште се работи, и што останува да се сработи во годината која ни претстои.
Исполнувајќи ја уставната обврска, денес по втор пат ви се обраќам за да дадам отчет за исполнувањето на моите уставни надлежности.
Освен како мој отчет, ова обраќање ќе го посветам и на моите погледи и оцени на состојбите и развојот во Републиката воопшто. Притоа, би сакал на овој највисок законодавен дом да му ги претставам и моите погледи на она што не очекува во 2011 година.

Почитувани,

Како Претседател на Република Македонија изминатава година, сите мои активности ги насочив кон она што ми се уставни надлежности и стратешки определби на државата. Мојата политика произлегува од нив.
Меѓутоа, на самиот почеток на ова мое излагање, мора накратко да се спомне и во кој контекст сето ова се остваруваше.
Имено, сето она што се случуваше на меѓународен план во 2010 година, како и секогаш во минатото, не можеше да се сведе на една можна вистина. Сите потреси, пореметувања кои беа присутни во 2010 година, како во сферата на политиката, така и во сферата на финансиите, екологијата, демографијата укажуваат дека човештвото навлегува во сеопшта општествена и морална криза со огромни глобални размери.
Ваквата кризна динамика придонесе да се раѓа, да се создава, да се обликува мултиполарен свет со нови центри на економска и политичка моќ. Веќе се чувствува воспоставувањето на нови ривалства и нови сојузништва од регионално до меѓународно ниво.
Секој од нас, длабоко во себе чувствува дека се случуваат овие промени.
Во таков контекст, на надворешно - политички план, оваа година имав 36 меѓународни настапи и активности, остварив 25 посети на странски држави. Како претседател на Републиката ja претставував нашата држава на сите најзначајни мултилатерални настани. Бев домаќин на пет официјални и уште неколку работни посети на мои колеги. Имав повеќе од сто средби со шефови на држави и влади и шефови на меѓународни организации.
Сите средби и посети имаа единствена функција, да ја претставувам нашата земја и достојно да ги застапувам нејзините стратешки интереси. Водечката цел во мојата меѓународна активност првенствено ми беше да ја претставам Македонија како земја чија мирољубивост придонесува за стабилноста на регионот. Македонија како мултиетничко општество што може да служи за пример. Македонија како држава извозник на стабилност. Македонија како актер чија одговорност во мултилатералните организации е дел од придонесот кон меѓународните односи. Македонија како отворена пазарна економија која стреми да го постигне својот развој. Македонија како европска култура што има волја и капацитет да биде дел од Европското семејство на народите. Македонија како демократија што ги промовира човековите и малцинските права. Македонија како културна татковина на македонскиот јазик и македонскиот идентитет.
Со моите активности сметам дека успеав да придонесам за добрососедските односи и регионалната соработка, како и да создадам нови и да ги јакнам постојните партнерства и пријателства. Да создавам амбиент во кој администрацијата и бизнис заедницата ќе можат подобро да работат, но исто така, ќе се отвораат и нови простори за комуникации и соработка на нашата земја. Затоа инсистирав секогаш со мене, при посетите и средбите, да има претставници на Владата на Република Македонија и претставници од бизнис заедницата.
Активното учество на меѓународната сцена, без разлика дали станува збор за Обединетите Нации, ОБСЕ, Европа, Америка, Азија, e најдобар показател за меѓународниот капацитет на Република Македонија. Со тоа најдобро покажавме дека сме активен учесник во регионалните и глобалните процеси при што успеавме и македонскиот глас за овие прашања да биде слушнат и почитуван.
Претседавањето на Република Македонија со Комитетот на министри на Советот на Европа, како македонско претседавање, беше исклучителна можност за промоција и афирмација на земјата. Македонското претседавање беше наш придонес во напорите за подобро функционирање на најстарата европска институција. Македонија посветено работеше и се грижеше за нашиот заеднички европски дом, и тоа во време кога започнаа клучни реформи во организацијата. Бевме водени од нашите три приоритети - јакнење на заштитата на човековите права, унапредување на интеграцијата на националните малцинства во европските општества и вклучување на младите во политичките процеси и демократските реформи во нивните општества. Со ваквата агенда придонесовме кон остварувањето на целите на најстарата европска меѓународна организација.
Македонското претседавање се случи на 60 годишнината од усвојувањето на Европската конвенција за човекови права. Навистина беше ретка прилика што во името на Република Македонија, заедно со Генералниот Секретар на Обединетите Нации господинот Бан Ки Мун, имав можност да се обратам пред Парламентарната Асамблеја на Советот на Европа на јубилејот на оваа конвенција. Навистина бев горд што како Претседател на Република Македонија можев во името на сите држави членки на Советот на Европа да ги испратам благородните пораки за промоција на човековите права во Европа токму на македонски јазик. Таму, каде што пред само петнаесеттина години беше оспоруван од некои политичари.
Во поглед на регионалната соработка, имаме напредок во добрососедските односи со сите наши соседи, со Албанија, со Косово, со Србија, со Бугарија, но и со Грција.
Со Србија продолжуваме да ја развиваме регионалната соработка. Иако постои определена разлика во нашите погледи околу Косово, тоа не смее да биде пречка за сестраната и традиционално добра билатерална соработка.
Соработката со Косово е сè подобра, а притоа ние посветено продолжуваме со напорите да помогнеме при неговата интеграција во регионалните иницијативи, но и да ја унапредиме нашата економска и општа размена и соработка.
Со Албанија односите се на високо ниво на развој, макар што сите можности за соработка не се исцрпени. Сметам дека етничките заедници во двете земји можат повеќе да се ползуваат како мост во унапредувањето на таа соработка, но и за взаемна помош.
Со Бугарија, исто така, продолжуваме да ја развиваме блиската политичка комуникација, но сеуште сме под посакуваното ниво во однос на економските односи. Најголемиот предизвик и најголемата потреба за унапредување на македонско-бугарската соработка е изградбата на Коридорот 8 и железничкото поврзување на Скопје и Софија.
Со Грција политичкиот дијалог станува сè поприсутен и поинтензивен. Ја добива посакуваната динамика, нешто што недостасуваше во минатото и нешто што може уште повеќе да ги подобри генерално добрите економски односи.
Исто така, може да се констатира дека многу позитивно се одвиваат нашите односи и сестрана соработка со поширокото соседство и регионот во целина, со Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, со Црна Гора, Турција, со Романија, Унгарија.
Споредено со состојбата од пред само една деценија, регионот денес живее во знакот на взаемно помирување, стабилност и просперитет. Регионалната соработка го достигнува соодветното ниво. Денес со моите колеги од потесното и пошироко соседство, при нашите сè почести средби, разговараме за конкретни и практични проекти, вложувања и акции од кои корист ќе имаат граѓаните: економија, патна и железничка инфраструктура, транспортни и енергетски коридори, битка против организираниот криминал, заштита на животната средина.


Почитувани,

Деновиве навршува една година во која нашите граѓани, по подолго време, повторно имаат можност слободно да патуваат низ земјите на Европската Унија. Една голема пречка за поврзување на нашата земја со светот, за пристап до светските достигнувања и за промоција на нашите вредности надвор, веќе ја нема. Правилното користење на визната либерализација ќе покаже дека македонските граѓани заслужено се дел од европскиот слободен простор.
Свесни сме дека нашиот пат е цврсто трасиран кон Европската унија. Но, на тој пат треба да продолжиме да се движиме како рамноправни граѓани на Европа. Вистина е дека интеграцијата во Евопската унија нуди економски развој и напредок, повисок стандард, образование, работа и можност за сите. Но, треба да се знае дека Европската унија, исто така, бара вложувања и откажувања, придонес и придобивки за заедничките и општи добра. Значи, можноста не треба да се бара во социјалните фондови, туку во придобивките на Европа кои овозможуваат општествен и индивидуален развој и напредок.

Почитувани,

Денес, повеќе од кога било, на нашиот регион му е потребно она што јас го нарекувам европски мир, кој ја подразбира Европа како отворен простор во кој има слобода на движење на луѓе, на идеи, капитал и производи. Отворен простор во кој секоја економија може да расте и да се шири. Отворен простор, каде луѓето со отворен ум ќе градат толеранција и почитување на различностите.
Затоа во моменти на криза, нам во регионот ни е потребно да имаме повеќе, а не помалку Европа. Глобалната економска криза не смее да биде алиби за да запреме на патот на напредокот, да го напуштиме патот кој го зацртаа градителите на Европа.
Напротив, токму во услови на економска криза сите ние треба да се вратиме на основните принципи кои го водеа европското обединување, и кои впрочем беа мотив за надминување на кризните состојби и односи на европските држави.
Не постои одржлива алтернатива ниту за регионот, ниту за Македонија освен европските интеграции. Нема поголема движечка сила на нашите општества од Евро - интегративниот процес. Способноста на Европа да влијае врз своето соседство, без притисок, без сила, да ги привлекува и да ги прилагодува соседните држави во своето соѕвездие на демократски и просперитетни држави, е една од најважните мисии на Европа.
Затоа во нашите стратешки определби на НАТО и на Европската унија, гледаме како на доминантно интегративни, развојни и безбедносни проекти, кои имаат големо влијание врз економските, социјалните, и вредносните реалности на континентот во чиј средишен дел сме и ние. Постојано предупредувам да не се заборави изворната идеја на европското обединување. Околностите и економската криза во сегашните членки не се поволни кога е во прашање приемот на нови земји. Ние тоа го разбираме. Но, тоа не значи дека ги прифаќаме тезите за замор од проширувањето. Впрочем кризите секогаш биле и периоди на големи предизвици и големи можности. Време кога се создавале нови лидери, со нови решенија и нови визии.
Сепак, најголемата пречка за нас во евроатланските интеграции е проблемот кој го создаде нашиот јужен сосед со нашето име. Во тој контекст Република Македонија секогаш достоинствено и одговорно се придржуваше до резолуциите на ОН од 1993 г. кога беше примена во членство и до одредбите на македонско-грчката Времена спогодба од 13 септември 1995 година.
Македонија својата искреност и посветеност ја докажа многупати досега, со измената на Уставот и на државното знаме, со приемот во Обединетите нации под привремен начин на обраќање, но и во други прилики. И покрај се, ние се залагаме за продолжување на грчко-македонскиот дијалог, како израз на нашата одговорност, како заедничка обврска и како единствен начин за надминување на грчко-македонскиот билатерален спор.
Подготвени сме на европски начин да ги премостиме разликите. Но, тоа подразбира и фокусирање на темелното право на државата. Ние сме граѓани на европска земја и бараме од Грција, како членка на Европската Унија, со нас да се однесуваат европски. Затоа, уште еднаш порачувам – дека не е прифатливо да се разговара за решение што задира во македонскиот идентитет, во македонскиот јазик и во Уставот на Република Македонија како чувар на нашата државна сувереност и нашето национално достоинство. Затоа, сакам да подвлечам - додека сум Претседател на Република Македонија тоа нема да го дозволам.
Ние судбински ја доживуваме старата мудрост - nomen est omen - во името е суштината. Нашето име одразува суштински дел од македонскиот идентитет. Нашите предци се соочувале со многу поголеми притисоци, но никогаш не подлегнале, со голема мака ни го оставиле она што треба ние денес да го сочуваме за идните генерации.

Почитувани,

Македонскиот државен врв, како никогаш досега, има јасен став. Интензивирање на македонско-грчкиот дијалог и трагање по взаемно прифатливо компромисно решение. Но, решението мора да биде во рамките на Резолуцијата 817 на Обединетите нации од 1993 година.
Ние сакаме решение, но само во рамките на грчко-македонската Времена спогодба од септември 1995 година. И на крај, конечната одлука ќе ја имаат граѓаните.
Како Претседател на Република Македонија, јас ги согледувам сите ставови на политичките субјекти во земјава, вклучувајќи ги и оние на опозицијата, и врз основа на тие ставови ја градам, во рамките на моите надлежности, државната политика во однос на ова прашање. Одговорност на секој релевантен политичар во Република Македонија е да не го злоупотребува грчко-македонскиот билатерален спор во контекстот на интеграцијата во ЕУ и НАТО. Не треба да се охрабрува неединство меѓу граѓаните.
Точно е дека дневната политика по ова прашање внатре во земјата ни причинува извесна штета, но сакам да нагласам дека главната причина поради која се уште нема решение се некои грчки политичари, а не политичарите во Република Македонија. Време е да се напуштат стереотипите и предрасудите од минатото во корист на заедничката иднина.
За да бидеме доследни во остварувањето на нашата стратешка определба за евроатланска Македонија, ние треба да сме сплотени, да сме обединети, да сме единствени и со заеднички напор да истраеме на патот кој е пред нас.Почитувани,

Пред нас е година на сериозни одлуки. Одлуки кои бараат од сите сегменти на македонското општество да се однесуваат одговорно и достоинствено, онака како што македонските граѓани умеат секојпат кога се исправени пред клучни историски предизвици. Македонските граѓани тоа го покажаа пред речиси 20 години, кога донесоа одлука за независна, суверена и самостојна Република Македонија. Тие тоа го докажаа и пред помалку од 10 години кога прифатија вековната традиција на соживот и толеранција да биде унапредена со Охридскиот договор.
Сите сегменти од македонското општество, од македонската политичка сцена, невладините организации, медиумите и сите други општествени актери, треба да останат достојни на политичката зрелост на македонскиот граѓанин, на неговиот демократски капацитет.
Суштинските идентитетски прашања, за кои трошиме многу време и енергија, на Македонија и се наметнати, и издигнати на ниво на висок приоритет бидејќи се поставени како условување на подобрата иднина на нашата држава. Без ваквите условувања, на македонските интеграции со отворањето на разни историски и идентитетски спорови, јас сум сигурен дека оваа дебата во Македонија ќе минуваше многу побезболно и со многу помалку внимание во јавноста.
Македонските граѓани се соочени со еден непримерен и наметнат избор, да избираат меѓу своето минато, сегашност и иднина. Тоа е причината за отворањето на дебати кои, во други држави, секако звучат анахроно и туѓо, во време кога многу дебати се водат за сферите на економијата, невработеноста, инфраструктурата, развојот, екологијата, енергијата, новите технологии.
Работев напорно за да го намалам неизбалансираниот пристап во презентирањето на нашата вистина околу наметнатиот спор за името.
Она што можам да го заклучам по многуте средби и разговори е дека Република Македонија наидува на разбирање повеќе отколку што се мисли. Разбирање пред се од нашите пријатели, партнери и сојузници во НАТО со кои ги споделуваме истите вредности, интереси и приоритети. Со кои ги споделуваме обврските, задачите и одговорностите. Останува тоа да се надополни и со споделување не само на обврските, туку и на правата и привилегиите што со себе ги носи членството во алијансата.
Позитивните искуства од регионот ја потврдија старата вистина дека прашањата и проблемите се решаваат само преку дијалог. Дека комуникацијата ја враќа довербата меѓу страните и гради мостови за соработка. Дека оној што комуницира, тој и се интегрира. Дека трајните и одржливи решенија се градат само со искрена посветеност и свеста за заедничкото минато, заедничката сегашност и заедничка иднина. Во тој контекст се интензивните средби на Премиерот на Република Македонија и Премиерот на Република Грција.
Без разлика на искушенијата и тешкотиите со кои се соочуваме на патот на нашето придружување кон Унијата и во НАТО, можам да констатирам дека нашата земја прави се за нашите внатрешни демократски, економски, социјални и развојни реформи да не заостанат. Токму спротивното - тие да се забрзаат и унапредат.
За тоа укажуваат и позитивните извештаи и препораките за почеток на пристапните преговори кои ги добиваме од Брисел.  Позитивните рангирања од релевантни меѓународни институции кои укажуваат на успешноста на мерките и активностите кои во услови на глобална економска криза ги презеде Владата на Република Македонија.

Почитувани,

Во однос на одбраната, особено сум горд на Армијата на Република Македонија која во последните две децении од постоењето се покажа како достоен наследник на востаниците и борците од двата Илиндени. Како еден од столбовите на македонскиот интегритет и самобитност, но и како горд чувар на традицијата на македонскиот соживот, Армијата продолжува да биде ткиво кое ги поврзува сите заедници кои живеат во Република Македонија, независно од етничката и религиозната припадност.
Притоа, спроведените реформи прават Армијата да биде еден од главните мотори на македонската евроатланската интеграција.    Усвоена е нова Стратегија за одбрана на Република Македонија, целосно комплементарна со НАТО. Донесена е и нова структура на силите на Армијата на Република Македонија. Дограден е Планот за одбрана на Република Македонија согласно новите безбедносни ризици кој треба да овозможи складно делување во рамките на Системот за одбрана.
Но, за одржување на кондицијата на започнатите реформи, и следење на процесите во одбраната и остварување на партнерските цели и целите на НАТО, финансиските средства кои се издвојуваат за одбраната не треба да бележат опаѓање.
И покрај тоа што привремено сме спречени да станеме членки на алијансата, Република Македонија останува посветена на напорите за влез во НАТО. Исто така во рамките на нашите можности ќе продолжиме да ја градиме одбраната и да учествуваме во меѓународните мисии. Успехот на македонските мировници во Авганистан, Ирак, Либан и Босна и Херцеговина, е најдобра потврда за посветеноста на Македонија на овој план. За тоа зборува фактот дека македонскиот придонес денес е еден од најголемите по глава на жител, при што само во Авганистан, Македонија контрибуира повеќе од сите земји во регионот и повеќе од многу земји членки на НАТО.

Почитувани,

Освен прашањето за името, европските и евроатланските интеграции, голема енергија беше вложена во економските и енергетските прашања. Економската иднина без енергетска сигурност не може да се замисли. Затоа, како конкретен успех од економско-дипломатската активност на Република Македонија можам да ги наведам затворањето на Клириншкиот долг и започнатите разговори за приклучување кон меѓународниот енергетски коридор “Јужен тек“ и изградба на крак низ земјава. Македонија најпосле треба да биде ставена на меѓународната мапа на енергетски транспортни коридори. Со тоа ќе ни се отвори можност за добивање евтини енергенси за нашите компании и домаќинства и намалување на цената на нашето производство. Ова претставува конкретен влог во енергетската и генералната економска стабилност и сигурност на земјата.
Улогата на државата е да ги унапредува билатералните односи, трасирајќи го патот за продлабочување на економската соработка меѓу земјите. Упатени една кон друга, државата и бизнисот развиваат партнерски однос со цел одржување на економската стабилност. Токму затоа, секаде и секогаш ги повикувам стопанствениците од други земји да ги искористат предностите на Македонија. Токму затоа, за време на официјалните и работни посети, како гостин но и како домаќин, секогаш покрај себе ги имам претставниците од македонското стопанство и се обидувам да ги отворам вратите за соработка.
Кога веќе ги спомнав, сакам да соопштам дека во партнерство со македонската бизнис заедница ја основавме и Школата за млади лидери, под мое покровителство, која веќе ја продуцира првата мошне успешна генерација. Отпочнавме и со реализација на другите проекти од мојата програма. Отворена е Народната канцеларија на Претседателот на Република Македонија во Скопје, каде граѓаните слободно и отворено ги изразуваат своите проблеми, барања и видувања. Наскоро ќе отвориме вакви канцеларии и во Тетово и Битола. Продолжуваат дијалозите со верските лидери, а во тек е и конкурсот за избор на најмлад научник.


Почитувани,

Од следната година, Македонија со целосното укинување на царинските давачки засекогаш станува дел од заедничкиот европски пазар. Очекувам оваа мерка да биде значајна за иднината на Македонија, за конкурентноста на нашите компании, за стандардот на македонските граѓани.
Соочувањето на македонската економија со европската економија секако дека ќе открие слабости кои се својствени на држава со мал пазар кој досега бил затворен. Очекувано е дека ќе има критики дека пребргу се оди со отворањето на македонската економија.
Некои од овие критики можевме и порано да ги слушнеме, во одредени гранки на стопанството. Јас сум длабоко уверен дека отворените пазари, слободната конкуренција, ги отстрануваат неефикасностите и овозможуваат фер пазарна борба во која можеме да ги искористиме нашите предности. Со тоа очекувам  Македонија, да излезе побогата, поразвиена, и понапредна.
Друга мерка која не очекува во 2011 година, и од која очекувам да придонесе за ослободување на скриениот економски потенцијал на нашата држава, е поголемата улога на општините. Во голем број области на општествениот живот, во образованието, во здравството, во културата, постои голем простор за натамошно зајакнување на улогата на локалните форми на организација.

Почитувани,

Уште од независноста, македонската политичка сцена никогаш не била целосно компактна, одлика која, за жал, не ја одмина ниту 2010 година.
Очекувам дел од јавноста повторно да ги употреби старите квалификации дека не работам по сопствено убедување или дека сум недоволно гласен кога станува збор за сериозни прашања од општественот живот. Поддржувам и ќе учествувам во секоја политичка дебата во која се користат аргументи, кога е потребна и корисна, но, само доколку таа нема за цел со дневно-политички обвинувања да се наруши позицијата на земјата.
Бевме сведоци на разни дискусии околу моите ингеренции во однос на разузнавачкиот систем. Затоа, сакам да потсетам дека не станува збор за надлежности на Ѓорге Иванов, туку за надлежности на Претседателот на Република Македонија. Затоа, сакам да нагласам дека како Претседател на Република Македонија ќе ги штитам надлежностите на институцијата. Сепак, свесни сме за потребата од пофункционален систем. Се бара модел кој нема да биде на штета на демократијата и човековите права.
Грешат сите што мислат дека мерило за нечиј успех или неуспех во спроведување на уставните надлежности е бројот на кавгите што ги имаат во Собранието, со Владата или пред јавноста. Грешат и тие што сакаат да изнудат судир во државниот врв. Ним ќе им кажам дека не треба да се надеваат дека ќе дозволам со неодговорно поведение да ја нарушиме кохезијата што ја изградивме околу стратешките определби на Република Македонија, особено за евроатланските интеграции и зачувувањето на македонскиот национален идентитет.
Различни мислења, ставови и несогласувања постоеле и ќе постојат. Како меѓу опозицијата и власта, така и меѓу државни функционери и органи. Всушност, за тоа и постои демократијата.
Но, кога се работи за врвни национални прашања секогаш инсистирам тие да бидат надминати со конструктивен разговор. Како досега, така и во иднина ќе направам се, сите несогласувања да ги надминувам со конструктивен дијалог.

Дами и господа,

Во годинава што изминува беа отворени и голем број сериозни прашања за области кои добро ги  познавам и ценам, а тоа се прашањата за лустрацијата, за невладиниот сектор, односно граѓанските организации и граѓанските иницијативи и за улогата на медиумите во демократските општества.
Лично сум разочаран од спроведување на законот за лустрација. Во очекување на судска разрешница нема да прејудицирам кој и како згреши, но сакам да ви кажам дека процесот на прочистување мора да се одвива во институциите. Тоа претставува тест за нас како држава и очекувам тој тест успешно да го минеме. Секој што обавува јавна дејност подлежи на јавна одговорност. Секој кој обавува јавна функција мора да подлежи на јавна контрола.
Македонското општество, како сеуште да се привикнува на политичкот плурализам, на политичката борба за власт. Честопати во изминатите години се свртувавме кон невладиниот сектор во потрага по објективни, непристрасни и стручни оценки и совети. Оваа доверба отвора можност за злоупотреби.
Јас бев особено силно погоден од информациите за можни системски злоупотреби на дел од овој сектор. Довербата која била градена со години, може да се загуби во еден миг. Затоа, за организации чиј најважен, можеби единствен ресурс, е токму довербата што ја имаат кај граѓаните, ова е особено тешка закана. Мораме да отвориме сериозна и издржана дискусија за позиционирањето на граѓанскиот сектор во иднина, доколку сакаме и понатаму да сметаме на овој значаен сегмент на граѓанското организирање.
Кажаното за кризата на довербата во невладиниот сектор може слободно да се каже и за македонските медиуми, каде овој проблем како да е уште поизразен, а е дополнително засилен и од економските предизвици со кои се соочуваат медиумите. Секогаш ќе стојам во одбрана на слободата на изразувањето, исто како што секогаш ќе стојам зад функционирањето на правната држава и институциите. Јас секогаш ќе ја поддржувам отворената и жива дебата.
Сегашната состојба на медиумите во голема мера дозволува и поттикнува гласно искажување на спротиставени ставови. За вкусот и стилот не би расправал, но мислам дека суштината на дебатата е постигната и воопшто не можам да се согласам со оценките дека нема дебата. Притоа, особено е важно граѓаните да знаат, јасно и транспарентно, кога им се обраќаат политичари кои се борат за нивната доверба, а кога им се обраќаат претставници на здруженија, медиуми, експерти, кои зборуваат како сила која зборува во јавен интерес, а  притоа не се оптоварени  од борбата за власт. Замаглувањето на границите меѓу владиниот и невладиниот сектор, меѓу политиката и медиумите, доведува до состојба во која се губи довербата на граѓаните, но се губи и суштината на демократијата.

Почитувани,

Нашата сила е во нашиот најдобар извозен политички продукт, нашиот модел на мултиетнички соживот, модел на инклузивна демократија. Македонскиот модел подразбира интеграција без асимилација. Интеграција со почитување на постоечките културни, етнички, јазични, религиски и други различности. Некои се восхитуваат од него, некои се плашат. Ние сме горди. Ние сме најсветлиот пример како, на Балканот, на ова раскрсница на цивилизациите, може да има соживот и толеранција. Нашиот устав, Рамковниот договор, и длабоките вековни традиции на соживот, толеранција, разбирање и меѓусебно помагање, се гарантите на овој модел.
Од време на време се појавуваат проблеми, но темелите на овој модел се цврсти. Идната година ќе ја одбележиме десетгодишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. Може да се констатира значаен напредок во поглед на донесувањето и примената на законските решенија. Со уставните амандмани, измените и дополнувањата во постојната легислатива и носењето на нови закони што произлегуваат од истиот, заокружена е правната рамка и создадени се услови за натамошен развој.
Заокружувањето на процесот на имплементација на Охридскиот рамковен договор останува eден од главните приоритети на Република Македонија. Активностите што се преземаат во тие рамки се насочени кон унапредување на: процесот на децентрализација; употреба на јазикот на немнозинските заедници; правичната застапеност на претставниците на сите етнички заедници и образовниот систем. На тој начин, ние ја градиме довербата.
Денес, таа доверба ни е потребна повеќе од кога било. Ни претстојат предизвици поврзани со евроатланските интеграции на нашата татковина. За успешно да го изодиме патот, за успешно да ја оствариме заедничката цел, ни требаат помалку делби, а повеќе единство. Помалку расправии, а повеќе почитување. Многу повеќе самодоверба и самопочит.


Дами и господа,

На самиот крај, би сакал да констатирам - Нашата цел е јасна и општоприфатена од страна на граѓаните – инклузивна, демократска, европска и евроатланска Република Македонија. Држава која ќе ги чува придобивките на вековната борба за независност и самостојност. Македонија која работи на исполнување на легитимните потреби, барања и интереси на сите македонски граѓани.
Иако на тој наш пат се соочуваме со многу предизвици, сепак, верувам дека оваа цел е достижна. Сметам дека формулата за успех веќе ја знаеме – повеќе сплотеност, а помалку поделби. Слогата, како благословена состојба на меѓусебно разбирање и почитување е тајната на заедничкиот успех. Доволно е да се навратиме на историските одлуки чии јубилеи ќе ги чествуваме идната година. На тоа не обврзуваат нашите претци, сегашните и идните генерации.Почитувани,

Храбрите ги прати среќата. Свесни сме дека сами го градиме сопствениот успех и успехот на нашата татковина. Она што ни преостанува е со чиста совест, со обновено чувство на единство, решително да зачекориме во годината која ни претстои.

Ќе завршам со мисла која и претходно сум ја истакнувал:
Знаеме кои сме, знаеме што сме, и знаеме каде одиме!

Да живее Република Македонија!

Ви благодарам.

Признание “Повелба на Република Македонија“ за Фестивалот на детска песна “Златно славејче“
Четврток, 09 Декември 2010


Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов по повод одликувањето на фестивалот “Златно славејче“ со “Повелба на Република Македонија“

Почитувани,

Сакам да го изразам моето големо задоволство, што како Претседател на Република Македонија сум покровител на фестивалот на детската песна “Златно славејче“, кој пред 40 години произлезе од благородната мисија на Сојузот за грижа и воспитување на децата на град Скопје. Задоволството е уште поголемо бидејќи денес сме тука за да оддадеме признание на фестивалот и на сите оние кои низ децениите се вградија во песните и изведбите.

 


Почитувани,

Сплотувајќи ги во себе уметничката, воспитно - образовната и хуманитарна дејност, “Златно славејче“ е многу повеќе од музички фестивал.

“Златно славејче“ е можеби најзначајниот расадник на музички таленти во Македонија, музичко училиште низ кое прелетале речиси сите ѕвезди на македонската музичка сцена. Тука тие не научиле само да пеат, да танцуваат и да настапуваат, туку и да се дружат, да почитуваат, да соработуваат. Научиле да си помагаат, да го формираат својот карактер и да ги запознаваат вистинските вредности, но и многу повеќе.

Знаеме дека љубовта кон мајчиниот јазик се раѓа уште во детството. Милозвучноста пак, на еден јазик најлесно се изразува преку сплотеноста на зборот, стихот и песната со музиката. Преку музиката, хармонијата од зборови допира до децата и ги поврзува со убавината на јазикот, со добрите пораки, со вистинските вредности. “Златно славејче“ тоа го прави веќе 40 години, продуцирајќи над седумстотини композиции на македонски јазик, од македонски автори, за децата од Македонија, но и многу пошироко. Како вистински амбасадори на македонската култура, традиција и песна, златните славејчиња веќе 40 години носат радост и топли чувства до децата од целиот свет.

За благородната мисија на златните славејчиња најдобро говорат многубројните хуманитарни и добротворни концерти, секојпат посветени за оние на кои помошта им е најпотребна, за и тие да ја споделат детската радост. На тој начин кај најмладите се гради чувството за тоа како да се биде одговорен и хуман во општеството. А таквите општества во кои се негува тоа чувство имаат светла иднина.

Токму затоа, како Претседател на Република Македонија донесов одлука овој фестивал да го одликувам со “Повелба на Република Македонија“. Тоа е признание за четиридецениската работа и грижа за децата, за сите генерации кои израснаа и раснат со фестивалот, но и силен поттик за идните генерации. Тоа е признание за сите песни исполнети со детски желби и мечтаења, со поуки и лекции како за врсниците, така и за возрасните. Многу од тие песни го победија времето и го надминаа генерацискиот јаз, и ден денес придонесуваат подобро да се разберат младите и возрасните, децата и родителите, учениците и наставниците.


Почитувани,

Како што сите оние кои како деца учествувале, пееле и танцувале на “Златно славејче“, се горди на фестивалот, така и Македонија е горда што го има “Златно славејче“. Затоа, овој наш влог треба да биде поттик за сегашните генерации но и генерациите кои следат – да продолжат да го збогатуваат фестивалот со своите гласови и танци, со своето учество и присуство, затоа што и фестивалот секогаш несебично ќе им возврати. Вклучувајќи се кон музичкото јато, тие ги развиваат музичките таленти, го негуваат македонскиот јазик, и им помагаат на врсниците на кои помошта им е најпотребна.

Затоа, посакувам уште многу децении златното јато од славејчиња да пее под македонското сонце, нови песни, нови изведби за нови генерации.

Ви благодарам.

 
Почеток < Пред 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следно > Крај
Страница 56 од 63