Новости
Претседателот на ифтарска вечера во Дебар
Среда, 01 Септември 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов присуствуваше на ифтарска вечера во градот Дебар, организирана од дебарското муфтиство.
Покрај градоначалниците на соседните и други градови од Македонија, пограничиот албански град Пешкопеа, претставници на Македонската Православна Црква и Исламската Верска Заедница, старешините на дебарското муфтиство и на дебарската парохија,  присутните ги поздрави и првиот човек на ИВЗ на Македонија, Реис ул Улема ефенди Сулејман Реџепи.
- Навистина ми е чест да бидеме тука во Дебар, градот кој што има стара традиција за гостопримство. Заради тоа во разговорот со Претседателот на државата, дебарското муфиство го избравме за наш домаќин на ифтарска вечер на Претседателот, што станува традиција која ја почнавме лани од Гостивар и ќе ја продолжиме и во наредните години - порача Реџепи.
За соживотот и вековната верска толеранција кои се одлики на Дебар, зборуваше и дебарскиот муфтија Ружди Љата, кој нагласи дека во дебарско со векови било така, така е и така ќе биде и во иднина.
Заблагодарувајќи се на гостопримството Претседателот Иванов рече дека Дебар од секогаш бил пример како луѓето живеат сплотено.
- Рамазан е месец посветен на милосрдието, на помош на луѓето на кои треба да им се подаде рака. Еден месец во кој не мислиме само на себе и на нашите потреби, туку сме повикани да мислиме и на другите. Се надевам дека ќе успееме да научиме да мислиме на нашите соседи, роднини и пријатели и во другите месеци - порача Иванов додавајќи дека со ваквите средини можеме најдобро да покажеме дека во Македонија секогаш се живеело заедно и оти така ќе се живее и во иднина.
Претседателот Иванов претходно го посети седиштето на дебарската парохија во црквата „Света Петка“ каде го пречека намесникот Благоја Спироски. Претседателот имаше куса средба и со градоначалникот на Дебар Аргетим Фида, а ја посети и новата Сааткула-џамија.

Амбасадорот на Обединетото Кралство Кристофер Ивон ги предаде акредитивните писма
Петок, 27 Август 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот ополномоштен амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Н.Е. г-дин Кристофер Ивон.
На средбата, Амбасадорот Ивон ги пренесе поздравите и најдобрите желби на Нејзиното Височество, Кралицата Елизабета Втора. Претседателот Иванов изрази благодарност поради константната и искрена поддршка на Обединетото Кралство за Република Македонија и за нашите заеднички стратегиски цели. Како најважни приоритети на Република Македонија, Претседателот Иванов и Амбасадорот Ивон во заедничкиот разговор ги идентификуваа процесите кои водат кон создавање на обединета Европа, како зона на безбедност, напредок и благосостојба. Претседателот Иванов ги поздрави активностите на Британија за обезбедување на европската иднина во рамките на целиот регион, и подвлече дека како и досега, Македонија останува вистински партнер на демократските и просперитетни сили во развојот на Балканот. На средбата беше истакнат заедничките напори на двете држави за промовирање на слобода и мир во светот, кои создаваат нераскинлива врска меѓу двете држави.
Претседателот Иванов на средбата истакна дека Обединетото Кралство, како лулка на демократијата и слободата, е значителен партнер на Република Македонија во нашите реформски процеси, борбата против корупцијата, развојот на судството, потоа во економскиот развој благодарение на британските инвестиции во Република Македонија. Претседателот изрази надеж дека во текот на мандатот на Амбасадорот Ивон ќе бидеме сведоци на либерализацијата на визниот режим за граѓаните на Република Македонија, како резултат на успешно спроведените реформи во таа област.

Амбасадорот на Република Турција Ѓурол Сокменсуер ги предаде акредитивните писма
Петок, 27 Август 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Турција, Н.Е. г-дин Ѓурол Сокменсуер.
Претседателот Иванов истакна дека односите на двете држави се на ниво на стратегиско пријателство, за исполнување на заедничките цели кои предвидуваат мир и стабилност во регионот, економски напредок, и промоција на демократијата и слободата. Претседателот Иванов и Амбасадорот Сокменсуер на средбата ја истакнаа длабоката соработка на двете држави во голем број на области и подвлекоа дека односите меѓу Република Македонија и Република Турција можат да послужат како пример за позитивна соработка меѓу земјите од регионот.
Претседателот воедно изрази благодарност за поддршката што Република Македнија ја добива од Република Турција во Северноатланскиот Сојуз. Претседателот подвлече дека Македонија, која ги исполни условите за членство во НАТО, високо ја цени турската активност по ова прашање.
На средбата, Претседателот истакна дека како две држави – кандидатки за членство во Европската Унија, Македонија и Турција стојат цврсто во промовирањето на европските принципи и вредности во регионот. Двајцата соговорници го истакнаа значењето на проектот за создавање на обединета Европа, како уникатен проект за ширење на стабилноста, економскиот развој и демократијата во светот.
Претседателот Иванов, на средбата со Амбасадорот Сокменсуер, истакна дека е охрабрен  од нивото на турски инвестиции во Македонија и во регионот, како и од најавите за натамошно ширење на економската соработка. Според Претседателот Иванов, растечката динамичност на турската економија отвора сериозни можности за нашата држава.

Амбасадорот на Исланд Стефан Скјалдарсон ги предаде акредитивните писма
Петок, 27 Август 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Исланд, Н.Е. г-дин Стефан Скјалдарсон. Претседателот Иванов му посака добредојде на Амбасадорот Скјалдарсон, оценувајќи дека на двете земји им претстои период на интензивирање на односите и подинамична соработа.
Претседателот, на средбата со Амбасадорот Скјалдарсон, истакна дека Македонија и Исланд се две далечни земји кои се обединети од заедничките европски вредности и принципи. Според Претседателот Иванов, мировниот и развоен проект на обединување на Европа нема алтернатива за сите држави кои припаѓаат на поширокиот европски цивилизациски и вредносен простор. Тема на разговор беше соработката и размената на искуства меѓу двете земји во процесот на интеграциите во Европската Унија, со цел побрзо исполнување на оваа висока цел.
На средбата, соговорниците разгледуваа можности за подобрување на размената и соработката во областа на економијата. Претседателот Иванов ги истакна можностите на Македонија како растечко стопанство и земја посветена на економските реформи.

Средба со советници на американски конгресмени
Понеделник, 16 Август 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов во Охрид прими поголема делегација на советници на американски конгресмени, која во Македонија допатува во организација на Обединетата Македонска Дијаспора и Турската Коалиција во Соединетите Американски Држави.
На срдечната средба Претседателот Иванов истакна дека Соединетите Американски Држави се партнер на Македонија во најважните стратегиски цели и приоритети на нашата земја. Претседателот ја истакна поврзаноста на двете држави, која значително придонесува кон обезбедувањето на мир, стабилност и напредок на Балканот преку промоцијата на демократијата и човековите права. Осврнувајќи се на политичкиот модел на Македонија, кој на прво место го става целосното почитување и унапредување на човековите права и македонскиот систем на мултиетничка демократија, Претседателот Иванов посочи дека Македонија развива модел кој треба да послужи како пример за голем број други држави, во регионот и пошироко.
На средбата со делегацијата од САД беше истакнат и македонскиот придонес кон мировните мисии во најзначајните светски кризни жаришта, каде Соединетите Држави ги предводат напорите за обезбедување на мир и опстојување на слободата и демократијата. Повеќе членови на делегацијата, на средбата со Претседателот Иванов, изразија искрена благодарност за македонскиот придонес во мировните мисии во Ирак, во Авганистан и во Босна.
Претседателот Иванов укажа дека во спорот кој Република Грција го наметнува во врска со уставното име на Република Македонија, ние остануваме посветени кон изнаоѓање на решение кое ќе биде прифатливо за двете страни. Според Претседателот Иванов, таквата разврска ќе биде од полза за Македонија, но и за Грција, и за стабилноста и просперитетот во регионот.
Претседателот ја претстави основната стратегиска цел на нашата земја – Македонија како дел од обединета Европа без граници, во рамките на евро-атланските системи на безбедност и соработка. Членовите на делегацијата изразија силна поддршка на македонските реформи и активности кои водат кон интегрирање во обединета Европа и кон полноправно членство во НАТО.

 
Почеток < Пред 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Следно > Крај
Страница 176 од 191