Новости
Чешкиот Претседател Вацлав Клаус во посета на Македонија
Понеделник, 21 Јуни 2010

Недостојно е да се разговара за име кое една држава сама си го избрала. Но, верувам дека може да се најде решение и затоа треба да продолжат преговорите, а не да се чека спас од страна, изјави чешкиот претседател Вацлав Клаус по денешната средба со шефот на македонската држава Ѓорге Иванов.
- Светот и Европа имаат редица поголеми проблеми. Така што спор за едно име кое што самата држава си го избрала, ми се чини сосема недостоен. Се согласувам со Иванов дека не е можно наметнато решено со кое не би се согласиле граѓаните. Треба да се продолжи со преговорите, а не да се чека решение „од горе“, рече Клаус.
На новинарското прашање како би требало ЕУ да постапува во случај кога билатерално прашање ги блокира евроинтеграциите, Клаус истакна дека нема храброст да ја советува Унијата, бидејќи не знае кого да советува во таков случај.
- Дали е тоа претедателот на ЕУ Ван Ромпуј или на Европскиот совет, или на двете доминатни држави кои ја определуваат политката на ЕУ - Франција и Германија. Или би требало да мислам дека ЕУ е се уште заедница на суверени држави кои заемно соработуваат. Кога тоа би било вистина, во таков случај би требало да давам совети на Грција, рече Клаус.  
Тој ја реафирмира чешката поддршка за ЕУ и НАТО интеграцијата на Македонија. Клаус и Иванов очекуваат посета на Македонија да даде силен импулс за интензивирање на севкупната билатерална соработка. Претседателот Ѓорге Иванов го повтори ставот дека Македонија е подготвена за заемно прифатливо решение за името во спорот кој е нелогичен и надвор од сите меѓународни принципи, а ги блокира интеграциите во НАТО и во ЕУ. Според него, радува што во последно време интензивирана е комуникацијата меѓу премиерите на двете земји, што оди во прилог на враќање на довербата, но вели, решението мора да се бара во рамките на ОН.
- Ние сме подготвени да се дојде до решение кое ќе биде заемноприфатливо, кое нема да посега по нашиот идентитет, јазик и достоинство, односно компромис во кој ќе нема добитници и ќе нема губитници, кој ќе биде прифатлив за двете држави, а тоа што ќе биде заменоприфатливо треба да го прифатат и граѓаните на нашите две држави. Ако тоа решение не е прифатливо за граѓаните ќе создаде многу дополнителни проблеми. Ние сме подготвени да дојдеме до такво решени, рече Иванов.
Запрашан дали планира да свика средба на лидерите на политичките партии, претседателот Иванов рече дека тоа ќе го стори штом дојде нов предлог од медијаторот Нимиц во рамки на процесот во ОН.
- Кога ќе дојде таков предлог тогаш не очекува она што треба да го постигнеме, да го хомогенизираме општеството и да дојдеме до заеднички став. Се додека не добиеме предлог нема за што да разговараме, посочи Иванов.
Чешкиот претседател Клаус денеска се сретна и со премиерот Никола Груевски, а ќе има средби и со пратениците-членови на повеќе собраниски комисии и со Националниот совет за евроинтеграции.  Двајцата претседатели Ѓорге Иванов и Вацлав Клаус утре ќе имаат обраќања на македонско-чешкиот бизнис форум што ќе се одржи во Скопје.
Клаус исто така ќе има средба со лидерот на СДСМ и поранешен претседател Бранко Црвенковски, со првите луѓе на верските заедници во земјата, како и со градоначалниците на Скопје, Тетово и Сарај. Чешкиот претседател ќе ја посети и хидроцентралата Матка која ја раководи чешката компанија „Хидропол“ и  Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово.

Македонија се вклучува во гасоводот „Јужен поток“
Петок, 18 Јуни 2010

Руската енергетска компанија „Газпром“ се согласи да ја вклучи Македонија во проектот за гасоводот „Јужен поток“, изјави денеска македонскиот претседател Ѓорге Иванов по средбата со неговиот рсуки колега Дмитриј Медвеведе во Санкт Петербург.
- Наши експерти имаа анализи дека Македонија останува изолирана од гасоводите „Набуко“ и „Јужен Поток“, но оваа најава отвора можност за добивање евтини енергенси, а ќе значи енергетска стабилност на земјата, изјави Иванов, кој е во работна посета на Русија.
Македонскиот заменик-премиер и министер за финансии Зоран Ставрески, кој го придружува претседателот Иванова за време на тридневната посета на Русија, нагласи дека со изградбата на коридор од „Јужен Поток“ кон Македонија, земјата  влегува на меѓународната мапа на енергетски транспортни коридори, а дополнително со утрешното потпишување на договорот за подмирување на клириншкиот долг на Русија кон Македонија се отвора вратата за дополнително унапредување на соработката меѓу двете земји.
Ставревски нагласи дека во соработката со „Газпром“, покрај изградбата на кракот од „Јужен поток“, предвидено е да опфати и развој на гасна мрежа низ Македонија и учество на рускиот енергетски гигант во изградба на гасни електроцентрали и евентуална трансформација на ТЕЦ „Неготино“ во гасна електрана.
- Со потпишувањето на договорот за клиришнкиот долг, Македонија ќе ја унапреди соработката со еден енергетски гигант како што е „Газпром“ и со Руската Фдерација во целина, нагласи Ставрески.
Тој потенцира дека реализацијата на проекторт за гасификација чини околу 300 милиони евра, од кои еден дел ќе се покрие со клириншкиот долг од 60 милиони долари и со 15 милиони долари што ќе ги вложи Владата на Република Македонија. Од  руска страна е изразена подготвеност за финансирање и на останатиот дел од средствавта, но засега се разгледуваат и други можности за  реализација на вкупниот проект. Ставрески нагласи дека соработката со „Газпром“, не значи дека Македонија влегува „под друго влијание“, бидејќи во економската сфера и во меѓународната политика главен  пристап е прагматизмот, а за македонските граѓани е најдобро да постојат алтернативи за обезбедување на енергенси. Според него, Македонија ќе направи се за вклулување на „Јужен поток“, но и во гасоводот „Набуко“ и во останатите енергетски траси кои ги преферира ЕУ.
„Газпром“ наскоро ќе испрати експертски тим кој ќе ги определи перформансите на гасификацијата, со што ќе се овозможи македонското стопанство да добива евтин гас.  Експертскиот тим ќе го утврди и правецот на кракот од „Јужен Поток“ низ Македонија, по што би следело потпишување на меѓувладин договор за реализација на тој проект.
Покрај за енергетската соработка, на денешната средба меѓу Иванов и Медведев стана збор и за можностите за подобрување на севкупните економски односи меѓу  Македонија и Русија и за потенцијалите за отворање на рускиот пазар за македонските производи. Идната соработка меѓу двете земји ќе се регулира и со Договорот за пријателство и соработка, чиј предлог-текст Македонија веќе го достави до Москва. Овој договор ќе создаде нова рамка за пријателски односи меѓу двете земји. По усогласување на текстот би следело и потпишување на договорот, за кој чин Медведев најавил подготвеност да ја посети Македонија.
Покрај средбата со Медведев, претсадателот Иванов денеска учествуваше и на Петербуршкиот меѓународен економски форум, на кој, како што нагласи, се креираат глобалните трендови.
- Македонија како мала земја мора да ги следи глобалните трендови и креаторите на светската економија, нагласи Иванов.

Претседателот Иванов на средба со Вагит Алекперов од Лукоил
Петок, 18 Јуни 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов во Санкт Петерсбург оствари средба со г-дин Вагит Алекперов, Претседател на руската нафтена компанија Лукоил.

На средбата, на која присуствуваше и Заменик-Претседателот на Владата на Република Македонија г-дин Зоран Ставревски беше разговарано за иднината на соработката во енергетската сфера меѓу Македонија и Русија. Иванов и Алекперов зборуваа и за очекувањата од развојот на активностите на Лукоил во Република Македонија. Претседателот Иванов оцени дека Лукоил е компанија која веќе подолго време работи во Македонија, и за која македонските граѓани имале можност да утврдат дека се работи за солиден бренд кој ги поставува стандардите за македонските компании. Претседателот Иванов воедно оцени дека Македонија е енергетски пазар кој забрзано се развива и нуди можности за поврзување со големиот европски пазар.

На средбата беше укажано дека Република Македонија врши реформи чија цел е отстранување на бирократските пречки кои го забавуваат или оневозможуваат привлекувањето на поголеми странски инвестиции во земјата. Г-дин Алекперов го претстави интересот на Лукоил за можноста за инвестирање во помали енергетски капацитети во Македонија. Претседателот Иванов од своја страна го покани г-дин Алекперов да ја посети Република Македонија.

Вагит Алекперов, изразувајќи задоволство од инвестицијата на Лукоил во Македонија, нагласи дека истата е потврда за интересот на руските компании за инвестирање, и може да биде поттик за останатите компании на Руската Федерација за да го пронајдат економскиот интерес во Македонија. Воедно, информираше за развојот на компанијата која постигнува одлични резултати и тоа на глобално ниво. На средбата беше договорено во најскоро време да се оствари средба на експертско ниво, на која ке се разгледуваат и дефинираат правците на можната идна соработка.

Претседателот Иванов и Вицепремиерот Ставревски со Алексеј Милер од ГАЗПРОМ разговараа за гасификација на Македонија, проектот Јужен Поток
Четврток, 17 Јуни 2010


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов и Заменик претседател на Владата на Република Македонија и министер за финансии Зоран Ставрески, денеска  во Санкт Петерсбург, остварија средба со генералниот директор на ГАЗПРОМ, Алексеј Милер.
На средбата беше искажано обострано задоволство од претстојното потпишување на клириншкиот долг, што ќе овозможи унапредување на соработката меѓу Македонија и Русија во енергетскиот сектор. Со тоа се создадени услови ГАЗПРОМ да учествува во изградбата на гасоводната мрежа во Република Македонија, за што двете страни искажаа целосна подотвеност за соработка.
При средбата разговарано е и за вклучување на Македонија во значајниот меѓународен транзитен коридор „Јужен поток“, со можност за изградба на крак низ територијата на РМ.
Третата област за која се разговараше на средбата, беше партнерство меѓу рускиот гигант и Република Македонија во изградба на гасни електрани.
Подготвеноста на двете страни за реализација на гореспоменатите проекти се докажува и со тоа што е договорено експертските тимови на ГАЗПРОМ и Владата на РМ веднаш да почнат да работат на усогласување на техничките работи.

Писмо на Претседателот Ван Ромпуј до Претседателот Иванов
Четврток, 17 Јуни 2010
Професор Круме Кепески посмртно одликуван со Орден за заслуги за Македонија
Четврток, 17 Јуни 2010
 
Почеток < Пред 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Следно > Крај
Страница 179 од 187