Новости
Ucesnici_na_FIC_1
Прием на учесниците во проектот „Ден со македонските водечки извршни директори"
Четврток, 20 Декември 2018

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, денеска приреди прием за студентите од додипломски, постдипломски и докторски студии, коишто во рамки на проектот „Ден со македонските водечки извршни директори", беа избрани да поминат еден работен ден со менаџери на успешни компании во Република Македонија.

Проектот по втор пат се реализира под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во организација на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија.

Програмата ќе се реализира во периодот од декември 2018 година до март 2019 година, а меѓу успешните менаџери кои ќе ја спроведуваат обуката се Штефан Петер од ЕВН Македонија, Илина Јакимовска од „Комфи ангел", Волфганг Марингер од „Арчелор митал", Ајхан Узун, „Рамстор" и Алпер Ерсој „ТАВ Македонија".

Главна цел на проектот е избраните студенти непосредно да се запознаат со работниот ден на еден врвен менаџер, да навлезат во процесите на водењето на компанија, да стекнат нови знаења, практични искуства и вештини кои ќе придонесат за развој на нивниот претприемачки дух.

Ucesnici_na_FIC_02

Shkola-oglas2019
Објавен конкурс за десеттата Школата за млади лидери на претседателот Иванов
Понеделник, 17 Декември 2018

КОНКУРС ЗА УЧЕСТВО ВО МЕЃУНАРОДНА ОБУКА ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ
Од 11 до 24 февруари 2019 година

Инспирирање и развој на исклучителни млади лидери
Inspiring and Developing Exceptional Young Leaders

П О К Р О В И Т Е Л
Претседател на Република Македонија,
Н.Е. д-р Ѓорге Иванов


Програмата е намената за млади луѓе со завршено високо образование кои имаат желба преку нивните лидерски вештини да придонесат за позитивен развој на општеството и околината во која живеат и работат.

Програмата опфаќа предавања и практични вежби за лидерство, со еминентни предавачи од земјата и од странство, фокусирани на искуствата и знаењата кои би ги поттикнале учесниците да креираат заеднички решенија за предизвиците од 4-та индустриска револуција.

Наставата ќе се одвива на македонски и англиски јазик. Бројот на учесници е ограничен. Право на учество имаат сите млади од Република Македонија и наши иселеници што живеат во странство. Трошоците за сместување и програмските активности ќе бидат покриени од страна на организаторите.

Услови за конкурирање:
• Одлично познавање на англиски јазик
• Просек од високо образование (додипломски студии) еднаков на или поголем од 8,5 (или еквивалентно според македонскиот систем за оценување, доколку се работи за диплома од странство), ќе се смета за предност
• Работно искуство од минимум една година ќе се смета за предност

Потребни документи за аплицирање:
• Две препораки од вашата организација, компанија или факултет
• Потврда за напреден степен на познавање на англиски јазик
• Копија од уверение за положени испити, од каде може да се види просекот
• Биографија
• Кратко мотивационо писмо

Комплетната апликација да се испрати по пошта најдоцна до 24 декември 2018 год. на адреса:

Кабинет на Претседател на Република Македонија
„Вила Водно"
(Комисија за „Меѓународна обука за млади лидери")
Ул: Ацо Караманов 33А
1000 Скопје, Македонија
Oglas_za_Obuka_MKD__2019_-1


Oglas_za_Obuka_MKD__2019_-2


PRM_Dakik_01
Средба со началникот на Гш на Црна Гора, бригаден генерал Драгутин Дакиќ
Вторник, 11 Декември 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими началникот на Генералштабот на Војската на Црна Гора, бригаден генерал, Драгутин Дакиќ.

На средбата беа разменети мислења за билатералните односи меѓу двете земји и во тој контекст двајцата соговорници изразија задоволство од одржувањето на дијалогот на високо ниво, во сите сфери од заемен интерес, што укажува на традиционално пријателските односи меѓу Република Македонија и Црна Гора.

Во однос на стратешките цели и интеграциските процеси, македонскиот претседател истакна дека членството на Република Македонија во ЕУ и НАТО е од клучно значење за стабилноста и просперитетот на земјава, но и на целиот регион, нагласувајќи го интересот за натамошно унапредување на соработката со Црна Гора, особено во сферата на одбраната и воено-образовната област.

Претседателот Иванов и генералот Дакиќ разговараа за трансформациските процеси во АРМ, како и за искуствата од интегративните процеси на Црна Гора по полноправното членство во НАТО. Македонскиот претседател подвлече дека реформите и мерките кои се преземаат во Република Македонија за унапредување на стандардите во сферата на одбраната ја потврдуваат нашата стратешка определба за членство во Алијансата.

Претседателот Иванов на средбата со генерал Дакиќ изрази благодарност за поддршката што Црна Гора ја дава за евроатлантските интеграции на Република Македонија, како и очекување дека истата ќе продолжи и во наредниот период.

PRM_Dakik_02

PRM_grb
По втор пат реализација на проектот „Ден со македонските водечки извршни директори“ под покровителство на претседателот Иванов
Понеделник, 03 Декември 2018
NMN2017
Јавен повик за доставување на пријави за избор на „Најдобар млад научник“ за 2018 година
Сабота, 01 Декември 2018

Признанието го доделува претседателот на Република Македонија, како поттик на научната и на истражувачката мисла на младите во Република Македонија.

Јавниот повик ги опфаќа сите лица коишто заклучно со 2018 година навршуваат 30 години, а кои во досегашната научна работа имаат постигнато значајни научни резултати.

Кандидатите кои се пријавуваат на огласот потребно е да достават доказ за исполнување еден или повеќе од долунаведените услови:

• награда или признание за научноистражувачка работа;
• објавени резултати од научноистражувачка работа;
• применетост на резултатите од научното истражување за тековната 2018 година.

Горенаведените материјали заедно со биографија и со уверение за државјанство на Република Македонија да се достават во еден печатен и еден електронски примерок (CD)

Право на учество имаат сите граѓани на Република Македонија кои ги исполнуваат условите за конкурирање.

Документите да се достават до Кабинетот на претседателот на Република Македонија, најдоцна до 31.12.2018 година.


Кабинет на претседателот на Република Македонија
(Комисија за „Најдобар млад научник")
Вила „Водно"
„Ацо Караманов" 33А
МК-1000 Скопје


Javen_povik_NMN_2018-1

Sovet_Invalidski_organizacii
Средба со претставници од Националниот совет на инвалидските организации на Република Македонија
Петок, 30 Ноември 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со инвалидност - 3 Декември, денеска прими претставници од Националниот совет на инвалидските организации на Република Македонија.

Претставниците на Националниот совет на инвалидските организации изразија благодарност за досегашната поддршка од претседателот Иванов, како и за можноста преку ваквите редовни средби, да го информираат за положбата на лицата со инвалидност, за актуелните предизвици со коишто тие се соочуваат, како и за постигнатите резултати во однос на имплементирањето на меѓународните норми и стандарди од Конвенцијата за правата на лицата со инвалидност.

Соговорниците го запознаа претседателот Иванов и со тековните активности по повод „3-ти Декември"  Меѓународниот ден на лицата со инвалидност, кој се одбележува со цел да го промовира разбирањето на предизвиците на инвалидноста, како и да ја подигне свеста кај граѓаните и институциите за остварување на правата и подобрување на положбата на лицата со инвалидност во Република Македонија.

Македонскиот претседател истакна дека како и досега, така и во иднина ќе продолжи да ги поддржува активностите на Националниот сојуз, порачувајќи дека е неопходнa континуиранa заложба за афирмирање на нивните потреби и права, со цел решавање на приоритетните барања на инвалидските организации во Република Македонија.

На средбата присуствуваа претставници на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија, Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Република Македонија, Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија - Мобилност Македонија, Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост - Порака,   Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Македонија - Македонски параолимписки комитет, како и на Националниот сојуз на цивилни инвалиди од војната на Македонија.

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 5 од 197