Новости
veles
Претседателот Иванов во посета на Велес
Вторник, 01 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го посети Велес, каде беше информиран за севкупниот развој на општината, за економската состојба, како и за идните планови и проекти со цел нејзин натамошен напредок.

На средбата беше поздравена иницијативата за обновување на идејата за реализирање на проект, со цел пловност на реката Вардар, како и регионалниот проект за поврзување на реките Вардар, Морава и Дунав со Егејското Море. Во тој контекст, се разговараше за придобивките и значењето за општина Велес кои би произлегле од остварувањето на тој проект. Претседателот Иванов посочи дека овој проект ќе подразбира отворање на нови можности на економиите, нови инвестиции и работни места. Воедно, изградбата на овој канал, додаде македонскиот претседател, ќе има огромно значење и за развој на земјоделството, подобрување на хидролошката состојба, создавање на обновливи извори на енергија, развој на туризмот, што е особено значајно за градовите низ кои тече реката Вардар.

На средбата со градоначалникот на Велес, г. Славчо Чадиев, претседателот Иванов беше информиран за тековните проекти во општина Велес, со цел подобрување на патната инфраструктура, како и за активностите во насока на подобрување на севкупните услови за граѓаните. Градоначалникот на Велес воедно го запозна претседателот Иванов со економските потенцијали и со индустриските капацитети со кои располага општината

Градоначалникот на Велес изрази задоволство од посетата на претседателот Иванов и се заблагодари за сестраната поддршка од претседателот Иванов и неговите заложби за унапредување на севкупната клима и отворањето на нови можности за локален развој и просперитет.

Во рамки на денешната посета на општина Велес, претседателот Иванов ја посети фабриката на германската групација „Маркарт", како најголема странска инвестиција во индустриската зона Караслари, каде беше запознаен со производствените капацитети, бизнис плановите и развојните цели на фабриката.

Македонскиот претседател, во Велес го посети и седиштето на повардарската епархија, каде оствари средба со митрополитот г. Агатангел.
poseta_fabrika_13 

stopanska_komora_srbija_1
Претседателот Иванов на отворањето на македонско-српскиот бизнис форум во Белград
Сабота, 29 Октомври 2016

Македонско-српски бизнис клуб се очекува да биде формиран на почетокот на следната година, најавија стопанските комори на Македонија и на Србија на бизнис форумот во Белград на кој директни средби имаа претставници на стотина компании од двете земји. Поддршка за иницијативата бизнисмените добија од претседателите на Македонија и на Србија, д-р Ѓорге Иванов и г. Томислав Николиќ.

„Зеднички интерес е нашите две држави и економии инфраструктурно да се добро поврзани, за да им овозможиме повисок животен стандард на граѓаните и подобри економски услови на бизнис заедниците", рече мекедонскиот претседател во обраќањето на форумот.

Македнонија, истакна претседателот Иванов, во најновиот извештај на Светската банка Дуинг бизнис за 2017 година е рангирана на 10. место и ги повика српските бизнисмени да инвестираат во нашата земја, но, исто така, и да се здружат со македонските компании за заеднички настап во трети земји.

Ги информираше бизнисмените дека тој и неговиот српски колега постигнале согласност за проектот за поврзување на Вардар, Морава и Дунав со Егејското Море. Со изградба на каналот се скратува повеќе од 1.200 километри пловен пат.

Трговската размена меѓу двете земји е на задоволително ниво, рече српскиот претседател Николиќ, но постои простор за нејзино зголемување со интензивирање на стопанската соработка.belgrad2

„Токму затоа ве повикувам вас, стопанствениците да не ги гледате Србија и Македонија само како пазари за пласман на своите производи и услуги, туку и како можност меѓусебно секторски да се поврзете во партнерства кои ќе бидат еднакво конкуретни на регионалните, но и на далечните пазари", рече претседателот Николиќ. Како одличен потенцијал за соработка, тој ги посочи патната инфраструктура, енергетиката, земјоделството и туризмот.

Годишно во просек трговската размена меѓу Македонија и Србија е околу 700 милиони долари, а само во првите шест месеци од оваа година изнесувала околу 340 милиони долари.

„Интерес на бизнисот на Македонија, е Србија, Бугарија, Грција и Албанија да станат економски лидери, а така и Македонија ќе оди напред. Остварувањето на тоа е во ваши раце кои што треба да го поттикнете економскиот развој и во рацете на политичарите кои што тоа треба да го овозможат", им порача на двајцата претседатели, претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески.


Според него, на Балканот денес има проект за кој може да се рече дека можеме да претставува успешна приказна, а тоа е Берлинскиот процес и тоа од неколку аспекти. - Затоа што има моќен спонзор, тоа е германската канцеларка, како најмоќен политичар во Европа. Второ, затоа што тој процес го поддржуваат четирите најмоќни држави во Европа. Трето, затоа што има јасна цел, а тоа е инфраструктурата на Балканот и четврто, затоа што има јасно дефиниран финансиер Европската унија со своите фондови. Ве повикувам како компании да го видите својот интерес во тоа, рече Азески.

Во текот на следната година се очекува да биде завршен автопатот до Македонија и од таму до Грција, но истакна Азески ние нема да ги решиме проблемите со тоа. „На границите ќе останат колоните на камиони и возила. Да го искористиме овој период да ги надминеме сите нетарифни бариери и проблеми кои постојат на границата за да може побрзо и успешно да се остварува бизнисот", рече Азески кој побара хармонизација на законодавството и брз проток на стоки и услуги.

Претседателот на Стопанската компанија на Србија Марко Чадеж смета дека треба да се поддржи идејата за заедничко презентирање на комоании од двете земји на трети пазари и создавање заеднички компании. „Само така можеме да бидеме многу посилни и конкуретни со големите меѓународни компании и да ги освојуваме и другите пазари", рече Чадеж.

Македонскиот претседател Иванов е во работна посета на Србија во рамки на одбележувањето на 70-годишнината од доселувањето на Македонците во Војводина. Тој имаше средба со неговиот домаќин претседателот Николиќ.
belgrad_1 

vucic_prm
Да се формираат мешовити комисии за малцинствата во Македонија и во Србија – средба со српскиот премиер Вучиќ
Петок, 28 Октомври 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р  Ѓорге Иванов  денеска се сретна  со  Александар Вучиќ, претседател на Владата на Република Србија за време на работната посета на Република Србија,  во рамки на одбележувањето на 70 годишнината од доселувањето на Македонците во Војводина

Претседателот Иванов и премиерот Вучиќ изразија задоволство од достигнатото ниво во севкупната соработка и од размената на меѓусебни посети кои се реализираат во периодот кога одбележуваме 20 години воспоставувањето на дипломатски односи и кога двете земји прославуваат значајни јубилеи, оценувајќи дека истите даваат импулс до општествата да соработуваат и да придонесуваат во создавањето на позитивна клима во меѓусебните односи.

На средбата беа разменети информации за состојбите на политички, економски план како и за актуелните состојби во регионот.

На планот на економската соработка беше искажана подготвеност за натамошно продлабочување на соработката, испитување на можностите за заеднички настап на трети пазари, заедничка туристичка понуда и беше поздравена иницијативата и дадена поддршка за одржување на бизнис форумот и формирање на македонски – српски бизнис клуб. Посветеноста на инфраструктурните проекти ќе помогне да се зголеми обемот на трговската размена. Довршувањето на коридорот 10, проектот Дунав-Морава-Вардар беа теми на кои се разговараше.

Во однос на мигрантската криза и безбедносните предизвици беше договорено да продолжи соработката, заеднички настап кон ЕУ во случај на нов мигрантски бран и поинтензивна соработка на безбедносните служби.

Претседателот Иванов на средбата апелираше во најскоро време да се формираат работните групи и одржување на експертски разговори за имплементирање на билатералниот договор за заштита на културно-историските споменици, како и на мешовитата комисија за имплементација на договорните обврски од спогодбата за зашитита на македонското национално малцинство во Србија и на српскиот национално малцинство во Македонија која е на сила од 2005 година.

Македонскиот претседател доби уверување од премиерот Вучиќ дека во најскоро време ќе бидат формирани и работна и мешовита комисија со цел имплементација на договорорите, и дека по изборите ќе се одржи втората заедничка седница на двете влади.

Посветеноста, пак, на инфраструктурните проекти ќе помогне да се зголеми обемот на трговската размена, а теми за разговор на средбата биле и довршувањето на Коридорот 10 и проектот Вардар-Морава-Дунав.

Иницијативата за формирање Македонско – Српски бизнис форум беше презентирана доцна попладневно на македонеско – српскиот бизнис форум во Белград во организација на Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Македонија, поддржан од претседателите на Македонија Иванов и на Србија Томислав Николиќ.

На бизнис форумот учествуваат стотина компании од Македонија и од Србија, а главната порака беше дека заеднички настап на трети земји ќе ги зголеми шансите за пласман на компаниите.

Годишно во просек трговската размена меѓу Македонија и Србија е околу 700 милиони долари, а само во првите шест месеци од оваа година изнесувала околу 340 милиони долари.
vucic_prm2 

SRB28102016
Преку дијалог да ја унапредуваме соработката во сите области - средба со српскиот претседател Николиќ
Петок, 28 Октомври 2016


tet_a_tet_3Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов од денеска престојува во тридневна работна посета на Белград и Панчево по повод одбележувањето на јубилејот „70 години од доселувањето на Македонците во Војводина".

Македонија и Србија во изминатите 20 години од воспоставувањето на дипломатските односи, успеаја да изградат искрени пријателски односи и континуриан и одличен политички дијалог, како и заеднички интерес и обострани заложби да ја унапредиме соработката во сите области, истакна претседателот Иванов по денешната средба со претседателот на Република Србија Томислав Николиќ.

Српскиот претседател истакна дека на средбата со претседателот Иванов констатирале дека политичките односи меѓу Србија и Македонија се многу добри и дека во овој период, преполн со различни предизвици, покажале дека преку соработка и разговор може да се спречат и да се надминат сите тешкотии.

Претседателите Иванов и Николиќ на средбата повторно го покренале прашањето за склучување билатерален договор за заштита и користење на културно-историските споменици и обележја на териториите на двете држави. Иванов, како што кажа, смета дека склучувањето на ваков договор ќе биде од заемен интерес и очекува двете влади неодложно да почнат да работат и да формираат работни групи со цел негово усогласување.

На регионот, каде има премногу историја, според македонскиот претседател, му треба заемно почитување, дијалог и проактивност. „ Треба да се насочиме кон иднината, без разлика што имаме отворени и различни позиции по некои прашања", рече претседателот Иванов.

Izjava_12Двајцата претседатели разговараа и за последните случувања во регионот, за мигрантската криза, за заедничките безбедносни предизвици, како и за европските перспективи на двете земји.

Претседателот Иванов најави иницијатива за оживување на проектот Дунав-Морава-Вардар, за што е заинтересирана и соседна Грција.

Претседателот Николиќ, пак, изјави дека од македонскиот претседател побарал Македонија принципелно да ја поддржи Србија со гласање против членство на Косово во УНЕСКО.

Македонскиот претседател во Белград ќе се сретне и со српскиот премиер Александар Вучиќ.

Во рамки на работната посета доцна попладнево ќе биде одржан македонско-српски бизнис форум на кој ќе учествуваат дваесетина македонски компании од фармацевтската, прехранбената, металната, градежната индустрија, како и од областа на информатичките технологии, графичките дејности и транспортните услуги. На отворањето на бизнис форумот во Белград, ќе се обратат претседателите Иванов и Николиќ, како и претседателите на Стопанските комори на Македонија и на Србија.

Во рамки на централната прослава по повод одбележувањето на големиот јубилеј „70 години од доселувањето на Македонците во Војводина", во недела во Панчево, ќе биде одржана Свечена академија, на која обраќања ќе имаат двајцата претседатели Иванов и Николиќ.

slepi
Средба со претставници на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија
Четврток, 20 Октомври 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска прими претставници на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија, по повод одбележувањето на 70 годишниот јубилеј од основањето на организацијата.

Претставниците на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија го запознаа претседателот Иванов со тековните и идни активности на организацијата, со досегашните постигнати резултати во насока на унапредување на положбата на слепите лица, особено во однос на образованието и вработувањето.

Претседателот Иванов изрази поддршка за активностите на Националниот сојуз на слепи, и истакна дека и натаму ќе се залага за унапредување на правата на слепите лица, како преку подобрувањето на законската легислатива, така и преку нејзино доследно имплементирање.

„Државата и општеството во целина мора да водат континуирана и системска грижа за слепите лица. Потребен е заеднички и координиран пристап преку конкретни механизми за унапредување на нивните права и нивната положба. Особено е важен и ангажманот на локалните институции, на општините, како и поддршката на семејствата на слепите лица", порача на средбата македонскиот претседател.

Претставниците на Националниот сојуз на слепите изразија благодарност до претседателот Иванов за неговата сестрана поддршка и неговите лични залагања за лицата со инвалидност и изразија задоволство од соработката со државните институции.

„Во изминативе 5-6 години имаме неверојатна плодна соработка со сите институции во Република Македнија. Отворен е дневен центар за деца од пред-школска возраст и се реализирани многу други проекти во насока на унапредување на правата на слепите", изјави Коце Димов од Националниот сојуз на слепите на Република Македонија. Тој подвлече дека во иднина нивната организација ќе се фокусира на изготвување на закон за кучиња – водичи и организација на пензионерски дом за згрижување на слепи лица.

По повод 70 годишниот јубилеј насловен „70 години Визија за Светлина", Националниот сојуз на слепи на Република Македонија му додели „Златна плакета" на претседателот Иванов, што е највисокото признание на Националниот сојуз на слепите на Република Македонија, кое се доделува за особени заслуги за подобрување на правата на оваа категорија на граѓани.

Основна цел на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија, кој е формиран во 1946 година, е создавање на подобри услови за живот и работа на слепите лица во нашата држава. Во организацијата членуваат повеќе од 2550 слепи и слабовидни лица од целата територија на Република Македонија.
slepi_2

prm_svetska_banka_3
Средба со г. Франк Хеемскерк, Извршен Директор во Светска Банка
Среда, 19 Октомври 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Франк Хеемскерк, Извршен Директор во Светска Банка.

На средбата беа разменети мислења и информации за соработката меѓу Република Македонија и Светската Банка во реализацијата на проекти и програми поддржани од Светската Банка. Во таа насока, претседателот Иванов го истакна значењето на проектите и програмите на Светската Банка, со цел поттикнување на економскиот раст и развој на земјата.

Осврнувајќи се актуелната политичка состојба во земјата, претседателот Иванов рече дека одржувањето на кредибилни избори ќе бидат дополнителен стимул за продолжување на реформските процеси во државата, враќање на политичката стабилност, динамизирање на активностите во насока на ЕУ и НАТО интеграциите на Република Македонија, како и натамошен поттик за поголем раст и развој на македонската економија и стопанство.

Претседателот Иванов и г. Хеемскерк разменија мислења за улогата на Република Македонија во реализацијата на иницијативата „Идеи за акција", како практична реализација на Одржливите развојни цели на Обединетите Нации. Клучна улога во реализацијата на иницијативата имаше Школата за млади лидери, што се одржува по иницијатива на претседателот Иванов, каде беа развиени 40-тина иновативни идеи кои ќе бидат дел од натпреварот на „Идеи за акција" 2016/17. Во таа насока, претседателот Иванов посочи дека годинава учесниците на Школата развиваа проекти за одржлив развој, за унапредување на јавната администрација, за инфраструктурни, образовни и здравствени прашања, за зголемување на вработеноста и намалување на сиромаштијата, и истите ќе бидат доставени до сите заинтересирани страни за што поуспешен развој и реализација.

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 10 од 167