Соопштенија
Претседателот Иванов прими претставници на CARNет
Среда, 10 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес (10 март) прими претставници на Хрватската Академска Истражувачка Мрежа CARNet, Министерството за Наука, Образование и Спорт, и Факултетот за Електротехника и Информатика на Република Хрватска.

На средбата беа разгледани можностите што примената на новите технологии како што е информатичката технологија ги даваат за развојот на образованието, економијата, и општеството воопшто. Претставниците од Хрватска ги претставија можностите за заеднички настап на организации од Македонија и од Хрватска, за развој на информатичкото општество, како и за учење од меѓусебните искуства. Тема на разговор беше и безбедноста на комуникацијата преку интернет.

Кризата во општеството е време и на големи иновации. Правниот Факултет во Скопје е пример како со користење на информатичките технологии може да се постигне поголема ефикасност и транспарентност во оценувањето, и да се надминат бирократските пречки во работата. Собраното знаење на нашите институции, со помош на информатиката, може да се искористи за решавање на денешните општествени проблеми – изјави Претседателот Иванов на средбата. Претседателот Иванов, кој зборуваше за македонското искуство со компјутеризација на образованието и на судството, го потенцираше напредокот на Република Македонија во изминативе години за развојот на информатичкото општество и правење на современите средства и методи на комуникација подостапни на граѓаните.

Зоран Палди од Министерството за Наука, Образование и Спорт на Република Хрватска изјави дека за развојот на информатиката е полезно поголем број политичари и личности кои ги носат одлуките во општеството да имаат разбирање и активно да ги користат новите технологии. Според Палди, помалите држави, кои подоцна влегуваат во развојот на информатичкото општество, имаат можност да надминат цели фази во неговиот развој и да ги применуваат најуспешните и најновите светски достигнувања. За тоа, според Палди, потребна е соработка меѓу државите.

Писмо со сочуство до Претседателот Ѓул
Понеделник, 08 Март 2010
Писмо со сочуство до Претседателот Саркози
Среда, 03 Март 2010
Претседателот Иванов испрати писмо со сочуство до Претседателот на Чиле
Понеделник, 01 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов испрати писмо со сочувство до Претседателот на Република Чиле г-ѓа Мишел Бачеле, по повод катастрофалниот земјотрес.

Почитувана госпоѓо Претседател,

Со длабоко жалење ја примив веста за големата трагедија која ја погоди Вашата земја. Жалам за изгубените животи, за големите и ненадоместливи штети предизвикани од оваа природна катастрофа.

Во овие мигови на длабока тага за Вас, Вашата држава и сиот хуман свет, во свое лично име и во име на граѓаните на Република Македонија упатувам изрази на најдлабоко сочувство.

Ваша Екселенцијо, верувам дека меѓународната солидарност и хуманост ќе помогнат да се ублажат последиците од оваа невидена трагедија.

Ве молам, изразите на најдлабоко сочувство да ги пренесете до семејствата на настраданите и сакам да Ве уверам дека граѓаните на Република Македонија искрено жалат за овој трагичен настан.

 
Почеток < Пред 171 172 Следно > Крај
Страница 172 од 172