Соопштенија
kina
Предавање акредитиви Народна Република Кина, Република Турција и Романија
Петок, 18 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Народна Република Кина, Република Турција и на Романија.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Народна Република Кина во Република Македонија Н.Е. г-ѓа Јин Ликсијан, беше изразено заемно задоволство од пријателските односи меѓу двете земји кои се базираат на духот на пријателството и меѓусебното почитување.

Претседателот Иванов истакна дека севкупните билатерални односи и соработката меѓу двете пријателски земји во континуитет бележат нагорен тренд на развој постигнувајќи многу заеднички успеси преку искрениот дијалог и интензивната размена на посети на сите нивоа. Во тој контекст, претседателот Иванов се осврна на иницијативата на Народна Република Кина за соработка со земјите од Централна и Источна Европа како значаен аспект на меѓусебната соработка.

„Оваа иницијатива има за цел, меѓу другото, да ги промовира и да ги продлабочи нашите односи, со акцент на економската и трговската соработка, исто така и да ги реафирмира културните, образовните и социјалните врски меѓу Кина и 16-те земји од Централна и Источна Европа", рече македонскиот претседател кој искажа задоволство што Република Македонија беше првата држава која ги препозна нејзините придобивки потпишувајќи договор за искористување на дел од предвидените средства кои веќе се користат во изградба на двете многу важни нови автопатски делници.

Новоименуваниот амбасадор на Кина, г-ѓа Ликсијан, подвлече дека Народна Република Кина придава големо значење за зацврстување на билатералните односи кои во изминатите години, благодарение на заедничките заложби се унапредени преку заедничката доверба и зголемувањето на практичната соработка во повеќе области.

„Подготвени сме да соработуваме на унапредување на нашето традиционално пријателство и да ја прошириме практичната соработка преку Платформата за соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, рече амбасадорот Ликсијан.

turcijaНа средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Турција во Република Македонија, Н.Е. г-ѓа Тулин Еркал Кара, беа нагласени континуирано пријателските односи меѓу двете земји кои се карактеризираат со отворен дијалог, почитување и поддршка.

Македонскиот претседател истакна дека Република Турција е наш искрен пријател и стратешки партнер кој постојано и дава поддршка на Македонија на билатерален и мултилатерален план.

„Градењето добрососедски односи, максимална регионална соработка со цел просперитетен, безбеден регион, членството во Европската Унија и во НАТО, се надворешнополитички приоритети на Република Македонија. Како и многупати досега, би сакал да повторам дека Република Македонија особено го вреднува фактот што Турција останува конзистентна во безрезервната поддршка што ја дава за нашите стратегиски определби", рече претседателот Иванов.

Новоименуваниот амбасадор на Турција, г-ѓа Еркал Кара изрази задоволство од развојот на досегашните заемни односи и соработка помеѓу двете земји. Во насока на патот на Македонија кон евроатлантските институции, амбасадорот Еркал Кара изрази уверување дека Република Турција како значаен стратешки партнер и во иднина ќе го даде својот придонес за остварување на оваа цел.

„Сакам да истакнам дека и во иднина ќе продолжи поддршката на Турција кон процесот на интегрирање на Македонија со евроатлантските институции, пред се за нејзиното членство во НАТО", истакна г-ѓа Еркал Кара.

romanijaОдличната соработка помеѓу Македонија и Романија и нејзиното понатамошно интензивирање во сферата на економијата, трговската размена и инвестициите на билатерално ниво е заедничка констатација на средбата на претседателот Иванов со новоименуваниот амбасадор на Романија за Република Македонија, Н.Е. Виорел Станила.

„Република Македонија е активен промотор на човековите права и слободи, почитувајќи ги јазичните, културните, етнографските и фолклорните обележја на сите етнички заедници кои живеат во неа, овозможувајќи им оптимални услови за негување на своите традиции и зачувување на својата автентичност," истакна македонскиот претседател.

Новоименуваниот амбасадор на Романија, г-н Станила истакна дека Романија цврсто го поддржува европското и евроатлантското интегрирање на Македонија, како и реализирањето на потребниот прогрес во процесот на реформи во насока на остварувањето на таа цел.

Претседателот Иванов на новоименуваните амбасадори им честита за функцијата и им посака успех во вршењето на одговорната дипломатска должност.

MANU18112016
Претседателот Иванов во посета на Македонската академија на науки и уметности
Петок, 18 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, денеска ја посети Македонската академија на науките и уметностите каде што оствари средба со претседателот на МАНУ г. Таки Фити и со членовите на Претседателството на Академијата.

На средбата, која се одржа во пресрет на посетата на претседателот Иванов на Бугарската академија на науки, беа разменети мислења и информации во врска со стратешките правци и теми од интерес за Република Македонија, како и за сегашните и идните активности на Македонската академија на науките и уметности.

Претседателот Иванов и членовите на МАНУ разговараа за евроатлантските интеграции на нашата држава, за регионалната соработка и добрососедските односи, како и за соработката на МАНУ со академиите на соседните држави во насока на поттикнување на култура на заемно разбирање и почитување. Тој ги поздрави напорите и активностите на МАНУ за поблиска и поинтензивна научна соработка со академиите од соседството и од регионот, и притоа нагласи дека таквиот начин на комуникација и соработка ќе даде дополнителен импулс на добрососедските односи, негувањето на заедничките вредности и градењето доверба.

Во таа насока, претседателот Иванов ги запозна академиците со ангажманите и активностите кои ги презема во градењето на добрососедските односи, за приоритетите на Република Македонија во регионалната соработка како и за приоритетите на Самитот на „Брдо-Бриони процесот" на којшто следната година домаќин ќе биде претседателот Иванов.

Македонскиот претседател истакна дека како и досега така и во иднина, ќе ја поддржува Академијата во нејзината работа за унапредување и развој на науката, уметноста, културата и образованието, и ќе ги подржува иницијативите насочени за создавање услови за подобра иднина на граѓаните на Република Македонија.

Претседателот на МАНУ г. Таки Фити и членовите на Академијата изразија задоволство од средбата со претседателот Иванов, на која го информираа за идните активности и проекти на Академијата, како и за научната соработка и конкретните иницијативи кои заеднички ги реализираат со академиите на други држави, особено со Бугарската академија на науки.

PRM
Честитка до избраниот Претседател на Република Молдавија, г. Игор Додон
Вторник, 15 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, упати честитка до избраниот Претседател на Република Молдавија, г. Игор Додон, по повод неговата победа на Претседателските избори

Почитуван господине Додон,

Ми претставува особена чест и задоволство, во името на граѓаните на Република Македонија и во мое лично име да Ви упатам најсрдечни честитки по повод Вашиот избор за Претседател на Република Молдавија, како и да Ви изразам срдечни желби за успех во извршувањето на оваа одговорна функција.

Длабоко сум убеден дека за време на Вашиот мандат, преку заеднички ангажман, ќе дадеме личен придонес во насока на сестрано унапредување на односите меѓу нашите две земји, како на билатерален план, така и во рамките на меѓународните организации. Верувам дека мојата посета на Молдавија, која е планирана за во 2017 година, ќе биде значајна можност за збогатување на севкупната соработка.

Со такво уверување и желба за Ваше добро здравје и успешна работа, Ви ги упатувам, господине Додон, изразите на моето највисоко почитување.

д-р Ѓорге Иванов

PRMportret
Честитка по повод изборот на нов Претседател на Република Бугарија
Понеделник, 14 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, упати честитка до г. Румен Радев по повод изборот за нов Претседател на Република Бугарија.

Почитуван господине Радев,

Дозволете ми во мое име и во име на граѓаните на Република Македонија да Ви упатам искрени честитки за победата на претседателските избори. Ви посакувам многу успех во извршувањето на одговорната функција.

Република Македонија и Република Бугарија споделуваат многу нешта од минатото, но уште позначајно, имаме идентична визија за сегашноста и иднината, како и идентични предизвици. Стабилноста, безбедноста, економскиот просперитет на нашите држави и на регионот е визијата која ја споделуваме. Таа визија ќе биде реалност само преку искрена посветеност во градењето добрососедски односи, максимална соработка на билатерален и на регионален план, забрзана интеграција на целиот регион во евроатлантските структури. Со таков пристап ќе можеме и посоодветно да се соочуваме со предизвиците. Република Бугарија има значајна улога на тој план. Сакам да Ве уверам дека целосно сум подготвен да работам со Вас на остварување на оваа визија. Верувам дека можеме со заеднички ангажман да дадеме личен придонес и очекувам и се надевам на тесна соработка и искрен дијалог.

Во очекување на наша скорешна средба, примете ги изразите на моето највисоко почитување.

д-р Ѓорге Иванов

zbogar
Средба со амбасадорот Самуел Жбогар, Шеф на Делегацијата на ЕУ во Република Македонија
Среда, 09 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими амбасадорот Самуел Жбогар, Шеф на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија.

На средбата, амбасадорот Жбогар на претседателот Иванов му го врачи Извештајот за напредокот на Република Македонија за 2016 година и го информираше за клучните оценки содржани во извештајот, подготвен од Европската комисија.

Македонскиот претседател на средбата посочи на неопходноста за промена на статус кво состојбата, во контекст на отворањето на пристапните преговори за членство со Европската унија.

„Постојаните политички кризи во кои се наоѓа Република Македонија во голема мера, се должат на предолгата статус кво состојба во интеграциите.‎ Сметам дека предвремените парламентарни избори ќе бидат можност за излез од кризата, но само доколку по изборите се деблокираат евро-интеграциите. Секое натамошно пролонгирање на овој процес сериозно ќе влијае на темпото на реформите, на нивото на политичка култура во државата и на културата на дијалог и компромиси. Верувам дека Унијата ќе го исправи досегашниот погрешен пристап кон Македонија", порача претседателот Иванов на средбата.

Македонскиот претседател и амбасадорот Жбогар разменија мислења и за претстојните избори во Република Македонија, за кои се согласија дека е важно предизборниот и изборниот процес да минат во фер, демократска и конструктивна атмосфера.

Kasarna_Ilinden_1
Претседателот Иванов ја посети касарната „Илинден“ во Скопје
Среда, 09 Ноември 2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги посети командите и единиците на Армијата на Република Македонија во касарната „Илинден" во Скопје.

Претседателот Иванов ги посети Баталјонот за почести, Баталјонот за врски, Инженерискиот баталјон, Баталјонот на Воена полиција, Баталјонот за специјални намени и Ренџерскиот баталјон од Полкот за специјални операции, при што беше информиран за тековната состојба на овие единици на Армијата. Македонскиот претседател изврши увид во обуката кај различни единици на АРМ, со повеќе специјалности и ги посети дел од просториите за живот и работа на активниот воен персонал, каде го согледа нивото на условите за работа и функционирањето на касарната „Илинден".

Претседателот Иванов оцени дека Армијата на Република Македонија презентира висок степен на обученост и посветеност во стручно-специјалистичката обука и покрај предизвиците со кои се соочува на финансиски план. Македонскиот претседател истакна дека во услови на засилен ангажман на јужната граница во поддршка на Граничната полиција, припадниците на АРМ успешно ги извршуваат наменските задачи.

„Во моментов една од приоритетните задачи на АРМ е ангажирањето на јужната граница во поддршка на Граничната полиција, но денеска овде се уверив дека и другите задачи не се запоставени. Покрај нејзината основна задача, а тоа е заштита на териоторијалниот интегритет и суверенитетот на Република Македонија, Армијата пред три месеци во поплавените подрачја покажа дека е институција со најголем капацитет, кога се во прашање реакција и помош на граѓаните во услови на елементарни непогоди", подвлече македонскиот претседател.

За време на посетата, претседателот Иванов оствари средба со командантите на баталјоните лоцирани во касарната „Илинден", на која беше запознаен со актуелните состојби и предизвици со кои се соочува пониското ниво на командување во Армијата, со цел унапредување на квалитетот на обуката и стандардот на припадниците на АРМ.

Во наредниот период, претседателот Иванов ќе ги посети и другите гарнизони на Армијата на Република Македонија, за непосредно согледување на состојбите во Армијата.

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 8 од 142