Соопштенија
BBP3x4
Заеднички заклучоци од состанокот на лидерите на земјите во Процесот Брдо-Бриони Скопје, Република Македонија, 27 април 2018 година
Петок, 27 Април 2018


BB_family_photo

Ние, лидерите на Процесот Брдо-Бриони, во присуство на нашите гости, Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск и Премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов, признаваме дека обновениот фокус на ЕУ на нашиот дел од Европа повикува на наш одговорен стратешки одговор.

Ние, лидерите на Процесот Брдо-Бриони, потврдуваме дека одговорноста сега е кај земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати за да продолжат истрајно со потребните реформи во пристапниот процес, со што ќе ја реализираат оваа заедничка стратешка ориентација. Свесни дека владеењето на правото, основните човекови права, ефикасното судство и доброто владеење, како и борбата против корупцијата и организираниот криминал се клучни за напредокот, развојот и стабилноста, ќе вложиме натамошни напори за сеопфатни реформи насочени кон нивно зајакнување. Ги поддржуваме објективните критериуми за проширување на Европската унија со земјите членки на Процесот Брдо-Бриони, каде што е истакната проценката на индивидуалните заслуги - со што на секоја од земјите и се дава европска перспектива.

Ние, лидерите на Процесот Брдо-Бриони, ги поздравуваме пораките и конкретните предлози од Стратегијата на ЕУ за Западен Балкан: Потврда за веродостојно проширување и зајакнување на ангажманот на ЕУ со Западен Балкан. Го поздравуваме бугарското Претседателство на Советот на Европската Унија, особено во врска со приоритетот за зајакнување на европската перспектива на Западен Балкан и синергијата со ставовите на земјите членки на Процесот Брдо-Бриони за зацврстување на траен мир, безбедност и просперитет во Југоисточна Европа. Го поздравуваме претстојниот Самит ЕУ-Западен Балкан во Софија, како конкретен израз на обновениот пристап на ЕУ кон регионот. Особено цениме што Хрватска и Словенија ќе дадат висок приоритет на оваа стратешка ориентација и ќе организираат самити во овој формат за време на нивните претседателства со Советот на Европската унија во првата половина на 2020 година и во втората половина на 2021 година. Со гордост истакнуваме дека за ваков вид на засилен пристап на ЕУ кон Западен Балкан, процесот Брдо-Бриони континуирано се залагаше, така што тоа го сметаме и за наш успех.

Заклучивме дека е потребна поголема синергија во регионалните иницијативи и механизми во поглед на градење на инклузивен регион. Силно го охрабруваме и меѓусебно го поддржуваме членството на сите земји членки на Процесот Брдо-Бриони во регионалните иницијативи и механизми како еден од најдобрите начини за постигнување на инклузивна и ефикасна соработка во регионот. Во таа смисла, особено ја поздравуваме синергијата постигната меѓу Процесот Брдо-Бриони и Берлинскиот процес.

Свесни дека процесот на интеграција во ЕУ останува стратешки катализатор за зајакнување на мирот, безбедноста, стабилноста и просперитетот во нашиот регион, се обврзуваме да продолжиме да даваме заемна поддршка во процесите на европска и евроатланска интеграција, а подоцна и за аспирантите во НАТО. За таа цел, ја нагласуваме важноста од воздржување од каква било поларизирачка популистичка и националистичка реторика или активност што може вештачки да ја зголеми тензијата во билатералните и регионалните односи што може да резултира со нестабилност. Очекуваме дека, и покрај постојните отворени прашања и спорови, пријателската соработка, меѓусебното разбирање, почитувањето и дијалогот во добра верба меѓу земјите членките на Процесот Брдо-Бриони ќе бидат дополнително зајакнати, во склад со целосното придржување кон принципите на суверенитет, територијален интегритет, немешање во внатрешните работи на државите, неприфаќање на насилство, избегнување на инциденти и воздржување од еднострани дејства, особено со употреба на сила или закана за употреба на сила.

Го охрабруваме решавањето на отворените прашања и спорови во духот на добрососедството и во согласност со меѓународното право, повикувајќи се на средствата за мирно решавање, пред се, на постојаните меѓународни судови и трибунали, како и арбитража.

Како продолжение на Вонредниот самит на Процесот во Загреб во ноември 2015 година, го поздравуваме неодамнешниот прв состанок на шефовите на нашите разузнавачки агенции во Скопје, како знак на подготвеност за соработка во делот на безбедносните прашања од заеднички интерес, како што се нелегалната миграција, радикализмот, екстремизмот, тероризмот, организираниот криминал. Заедно треба да работиме на зајакнување на отпорноста на нашите општества од нови форми на подривачки елементи и на подобра размена на информации за различните видови на хибридни закани. Во оваа смисла, земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати треба да се стремат да ја унапредат соработката со ЕУ, особено во рамките на ЗНБП, за оние кои се подобни, секоја во согласност со своите приоритети.

Очекуваме натамошна помош од ЕУ за подобрување на транспортната, енергетската и дигиталната поврзаност на земјите членки на Процесот Брдо-Бриони, со силна поддршка на постојните проекти. Ги поддржуваме натамошните напори за подобрување на енергетската безбедност, енергетската ефикасност и диверзификацијата како клучна инвестиција во градењето на енергетска одржливост и независност и важен двигател на растот, конкурентноста и регионалната енергетска интеграција. Ја повикуваме ЕУ да продолжи да го поддржува развојот на интрарегионалната економска интеграција, со цел да ја зголеми атрактивноста на регионалниот пазар и да го унапреди економскиот раст.

Сметаме дека е особено неопходно да се создадат јасни можности за младите и да се поттикне создавањето дополнителни образовни можности и можности за вработување преку зголемување на програмите на ЕУ и преку воведување на регионални програми за стипендии за млади луѓе, со што ќе се зголеми мобилноста на учениците и професорите. Ги поддржуваме иницијативите за национални и регионални партнерски старт-ап проекти за млади. Поддржуваме заеднички проекти на младински невладини организации чија цел е промовирање на толеранцијата и меѓусебното разбирање и елиминирање на сите видови предрасуди, со што се гради инклузивна генерација која ги почитува различностите и плурализмот.

Се согласуваме Република Албанија да биде следниот домаќин на состанокот на лидерите на Процесот Брдо-Бријони во 2019 година.

mogjerini
Средба со г-а Федерика Могерини, висок претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика и заменик-претседател на ЕК
Среда, 18 Април 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска ја прими г-а Федерика Могерини, висок претставник на Европската Унија за надворешни работи и безбедносна политика и заменик-претседател на Европската комисија.

На средбата беа разменети мислења за актуелната политичка состојба во Република Македонија, за процесот на европска интеграција, како и за клучните предизвици со кои се соочуваат регионот и Европската Унија.

Претседателот Иванов ја поздрави обновената препорака на Европската Комисија за отворање на пристапни преговори со Република Македонија, истакнувајќи дека деблокирањето на интегративните процеси преку одредувањето на датум за почеток на пристапните преговори, позитивно ќе влијае врз реформските процеси и врз целата општествено-политичка состојба во Република Македонија.

Двајцата соговорници констатираа дека доследното и заедничко придонесување во исполнувањето на реформските процеси, од страна на сите чинители во државата, ќе придонесе за европската иднина на Република Македонија.

Претседателот Иванов порача дека позитивната препорака за отворање на пристапни преговори за Република Македонија и за Република Албанија, има охрабрувачко влијание за кредибилноста на ЕУ и перспективата на целиот регион.

Имајќи ја предвид позитивната реторика од страна на лидерите од земјите од регионот за напредокот на секоја од другите земји од Западен Балкан, г-га Могерини истакна дека за прв пат овој процес на проширување се фокусира на оригиналната идеја на Европската Унија, а тоа е мирот.

На средбата претседателот Иванов и високиот претставник на Европската Унија, г-а Могерини, разменија мислења и во однос на тековните разговори за прашањето за разликата околу името.
mogjerini_1

Jildirim-Istanbul
Средба на претседателот Иванов со турскиот премиер Јилдирим
Среда, 11 Април 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во рамки на работната посета на Република Турција и учеството на 21. Евроазиски економски самит, во Истанбул оствари средба со претседателот на Владата на Република Турција, г. Бинали Јилдирим.

Изразувајќи задоволство од честите контакти меѓу двете држави на високо ниво, двајцата соговорници разменија мислења за севкупните билатерални односи меѓу Република Македонија и Република Турција, актуелните состојби во двете земји, како и за состојбите во регионот.

На средбата беше констатирано дека двете земји негуваат традиционално пријателски односи, и се согласија за потребата од продлабочување на економската соработка и интензивирање на трговската размена.

Македонскиот претседател се заблагодари за принципиелната поддршка од Република Турција за членство на Република Македонија во НАТО, истакнувајќи дека покана за членство на Македонија во НАТО ќе биде дополнителен поттик за реформските процеси во земјата и ќе создаде огромни придобивки за долгорочната стабилност и безбедност на регионот.

PRM
Честитка од претседателот Иванов по повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден
Сабота, 07 Април 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден, упати честитка до сите православни христијани во Република Македонија, како и до сите верници на Евангелско-методистичката црква во Република Македонија:

Дозволете ми на сите верници од православна вероисповед и на сите верници на Евангелско-методистичката црква во Република Македонија да упатам искрени честитки по повод големиот христијански празник Воскресение Христово - Велигден.

Денот на Воскресението Христово - Велигден е најголемиот христијански празник. Овој светол ден е темелот на нашата вера.

Се вели дека преку Христос, Бог се стави на наше место. Благодарение на Божјата саможртва на крстот, Божјата љубов кон човештвото победи над Божјиот гнев. Свесни дека таа цена е платена за секој човек независно од разликите што со себе ги носи, наша должност е да се однесуваме кон секој човек во согласност со неотуѓивото човечко достоинство. Како што големото помирување меѓу Бог и човештвото е основа за надежта во победата на животот над смртта, така и помирувањето во македонското општество треба да биде обновување на посветеноста кон нашата заедничка иднина. И со таква увереност да ја градиме нашата единствена заедничка татковина Република Македонија.

Честитајќи Ви го најголемиот празник, Велигден, Ви посакувам празничните денови да ги поминете во добро здравје, мир и спокој.

Христос Восресна!
Навистина Воскресна!

д-р Ѓорге Иванов

cerar
Средба со Претседателот на Владата на Република Словенија, д-р Миро Церар
Среда, 04 Април 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими претседателот на Владата на Република Словенија, д-р Миро Церар, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

На средбата се разговараше за унапредувањето на билатералните односи меѓу Република Македонија и Република Словенија, за политичките актуелности во двете земји и беа разменети мислења за предизвиците со кои се соочува регионот на Балканот.

Претседателот Иванов и премиерот Церар ги потврдија одличните односи меѓу Република Македонија и Република Словенија кои ги карактеризираат трајно пријателство, доверба и цврсто партнерство.

Заедничка констатација на двајцата соговорници беше дека во иднина напорите треба да бидат насочени кон интензивирање на економската соработка и трговската размена, преку поблиска соработка на бизнис заедниците и поттикнување на инвестициите од двете држави.

Во однос на македонските евроатлантски интеграции, претседателот Иванов изрази благодарност за досегашната континуирана помош и поддршка од Република Словенија и изрази очекување за уште поизразена поддршка, со цел деблокирање на евроатлантската перспектива на Република Македонија.

Претседателот Иванов ја истакна и важноста на заедничката иницијатива на Република Словенија и на Република Хрватска, процесот Брдо-Бриони, чијшто домаќин овој месец ќе биде Република Македонија, како можност за отворен дијалог по сите прашања кои се важни за земјите од регионот и за јакнење на регионалната соработка.

Претседателот Иванов и премиерот Церар разменија мислења и за предизвиците од илегалната миграција и притоа ја потенцираа неопходноста досегашната успешна соработка меѓу надлежните институции да продолжи и во иднина, со цел поголема регионална стабилност и безбедност.

KabinetPRM
Средба на претседателот Иванов со министерот за надворешни работи, г. Никола Димитров
Понеделник, 02 Април 2018
 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 10 од 169