Соопштенија
alt
Проштални средби со амбасадорите на Романија, Унгарија и на Полска
Среда, 06 Јули 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска на проштални средби ги прими амбасадорите на Романија, Унгарија и на Полска во Република Македонија.

На средбата со Адријан Стефан Константинеску, амбасадор на Република Романија во Република Македонија, амбасадорот изрази благодарност за отворената соработка со Претседателот Иванов во вршењето на дипломатските должности. Двајцата соговорници изразија задоволство од достигнатото ниво во политичките односи и од растечката економска соработка и трговска размена. Претседателот Иванов и амбасадорот Константинеску разговараа и за претстојната возвратна посета на Претседателот Иванов на Романија.

Претседателот Иванов на унгарскиот амбасадор Ференц Кекеши му изрази благодарност за силната и принципиелна поддршка за време на унгарското претседавање со Европската Унија. На средбата беше констатирано дека оваа поддршка ќе продолжи и понатаму. Претседателот Иванов и амбасадорот Кекеши оценија дека билатералните односи на двете држави се одлични, со редовни средби на највисоко ниво кои позитивно се одразуваат на развојот на пријателските односи и севкупната соработка меѓу Република Македонија и Република Унгарија.

На средбата со Претседателот Иванов, амбасадорот на Република Полска Дариус Бахура ги претстави приоритетите на полското претседавање со Европската Унија. Амбасадорот Бахура истакна дека проширувањето на Унијата и интеграцијата на земјите од Југоисточна Европа е еден од приоритетите на претседавањето на Полска. Претседателот Иванов изрази надеж дека за време на претседавањето на Полска, сите земји од регионот ќе направат исчекор во интеграциите и ќе влезат во следната фаза од интеграцијата. Претседателот Иванов оцени дека напредок во интеграциите позитивно ќе делува врз државите од Југоисточна Европа, ќе продуцира стабилност и просперитет во регионот, но позитивно ќе влијае и врз кредибилитетот на процесот на проширувањето и на единството и конкурентноста на Европа и Европската Унија во глобални рамки.

Претседателот Иванов на трите денешни средби нагласи дека на Европската Унија денес и е потребно поголемо потпирање врз европските вредности, повеќе Европа, и дека и е потребно лидерство и визија. На средбите беше искажана целосна подготвеност за натамошно унапредување на пријателските односи, за унапредување на севкупната соработка, особено на соработката на економски план. Претседателот Иванов на средбите со амбасадорите на Романија, Унгарија и на Полска побара нивното лично искуство во Македонија, позитивните активности и постигнатите успеси да бидат траен влог во натамошното развивање на односите на нивните држави со Република Македонија.
 

alt
Партнерството меѓу Македонија и САД продолжува со несмален интензитет – амбасадорот Рикер во проштална посета
Понеделник, 04 Јули 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес (4 јули) во проштална посета го прими амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија г-дин Филип Рикер.

Двајцата соговорници се согласија дека односите меѓу Република Македонија и Соединетите Американски Држави се исклучително добри, на ниво на стратегиско партнерство кое со несмален интензитет опстојува од осамостојувањето на Македонија до денес.

На средбата, Претседателот Иванов изрази задоволство од досегашниот развој на соработката и партнерството со Соединетите Американски Држави, искажувајќи висока почит за ангажманот и посветеноста на амбасадорот Рикер во градење и развивање на односите помеѓу двете држави.

Амбасадорот Рикер истакна дека САД високо го цени пријателството и партнерството со Република Македонија и му се заблагодари на Претседателот Иванов за исклучително позитивната и конструктивна соработка за време на неговиот мандат. Тој истакна дека особено ги цени иницијативите на Претседателот Иванов насочени кон младите во Република Македонија.

Амбасадорот во заминување Рикер, исто така, истакна дека е особено горд на соработката во сферата на безбедноста и одбраната, како и на стратегиското партнерство, засновано врз взаемното почитување на идентични вредности изразено и преку поддршката која Република Македонија ја дава во важните операции за заштита на демократијата во меѓународните воени мисии.

Претседателот Иванов и Амбасадорот Рикер заклучија дека добрата соработка помеѓу Република Македонија и САД ќе продолжи и во наредниот период. Двајцата соговорници изразија надеж дека наскоро Република Македонија ќе ги реализира стратегиските приоритети – полноправно членство во НАТО и во Европската Унија. Претседателот Иванов оцени дека тоа ќе биде чекор кој ќе придонесе кон просперитетот, стабилноста и демократскиот развој на регионот – цели кои ги делат и Соединетите Држави и во чие реализирање инвестираа значителни ресурси.

На крајот, Претседателот Иванов ја искористи приликата да му го честита на амбасадорот Рикер националниот празник на САД, Денот на независност – 4 јули.
 

alt
Писмо до Претседателот на САД Обама по повод националниот празник - 4 јули
Понеделник, 04 Јули 2011

По повод 4 јули, националниот празник на Соединетите Американски Држави, Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов испрати писмо до Претседателот на САД, Барак Обама:

Дозволете ми, во мое лично име и во име на граѓаните на Република Македонија, да Ви посакам, Вам и на американскиот народ, најсреќен Четврти јули. Пред повеќе од две столетија, остварувањето на очигледната вистина „дека сите луѓе се создадени еднакви, дека на сите луѓе им се дадени, од нивниот Создател, својствени и неотуѓиви права... живот, слобода и потрага по среќа“, ги промени мислите и срцата на американскиот народ и оттогаш претставува инспирација за милиони луѓе, ширум целиот свет, да ги бараат и да ги остваруваат овие права. Пред две децении, македонскиот народ исто така донесе историска одлука за самостојност, независност и сувереност.

Господине Претседателe, задоволен сум од досегашното ниво на македонско-американски односи и соработка, и во овој свечен момент за Соединетите Американски Држави, би сакал да изразам очекување за натамошно продлабочување на пријателството меѓу нашите две држави.

Потсетувајќи се на мудроста на Џеферсон дека нам истовремено ни се дадени и живот и слобода, како и заветот кој Џон Адамс го остави за следните генерации дека „и покрај сите опасности, слободата мора да се брани“, би сакал да Ве уверам, господине Претседателe, дека Република Македонија и нејзиниот народ и натаму ќе ги поддржуваат американските обиди за одбрана на слободата, демократијата и човековите права во светот.

Силно посветени на партнерството со Вашата голема нација, нашите мировници остануваат рамо до рамо со Соединетите Американски Држави во стремежот за поголема безбедност, демократија и човекови права во светот. Инспирирани од овие споделени вредности, остануваме сосредоточени за постигнување на сонот на нашите предци - Македонија како рамноправна членка на европското и евроатлантското братство на народи. Ја користам оваа можност, господине Претседателе, да Ви се заблагодарам за континуираната поддршка за исполнување на нашите долгорочни стратешки цели. Уверен сум дека во периодот што следи нашето стратешко партнерство ќе биде унапредено и збогатено што ќе биде од заемна корист за нашите деца.

На самиот крај, со желби за Ваш личен, и на американскиот народ, успех и благосостојба, дозволете ми да Ви упатам, господине Претседателе, изрази на највисока почит.

Д-р Ѓорге Иванов
 

alt
Јавен повик за доставување на пријави за избор на „Најмлад научник“ за 2011 година
Понеделник, 04 Јули 2011

Признанието „Најмлад научник“ го доделува Претседателот на Република Македонија, како поттик на младата научна и истражувачка мисла во Република Македонија.

Јавниот повик ги опфаќа сите лица што во тековната календарска година навршиле 30 години, а кои во досегашната научна работа имаат постигнато научни резултати што придонесуваат за позитивен развој на општеството и околината во која живеат и работат.

Услови за конкурирање:

• добиена меѓународна награда за научно-истражувачка дејност,
• добиено меѓународно признание за научно-истражувачка дејност,
• добиено домашна награда за научно-истражувачка дејност,
• добиено домашно признание за научно-истражувачка дејност,
• објавени резултати од научно истражување во релевантно меѓународно списание,
• објавени резултати од научно истражување во релевантно домашно списание,
• применетост на резултатите од научното истражување.

Доказ за исполнување на еден или повеќе од условите:

• Биографија,
• Реализирани проекти во 2011 година со кои конкурираат,
• Доказ за државјанство на Република Македонија

Материјалите да се достават во еден печатен и еден електронски примерок (CD).

Право на учество имаат сите граѓани на Република Македонија кои ги исполнуваат условите за конкурирање.

Документите да се достават до Кабинетот на Претседателот на Република Македонија најдоцна до 31.12.2011 година, на адреса:

Кабинет на Претседателот на Република Македонија 
(Комисија за „Најмлад научник“)
„Вила Водно“
Ацо Караманов бб
МК-1000 Скопје
 

alt
Писмо со сочувство по повод смртта на д-р Ото фон Хабсбург
Понеделник, 04 Јули 2011

По повод смртта на д-р Ото фон Хабсбург, Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска испрати писмо со сочувство до семејството Хабсбург.

Почитувани,

Со длабоко жалење ја примив веста за смртта на големиот Европеец и голем пријател на Република Македонија, д-р Ото фон Хабсбург.

Во меморијата на граѓаните на Република Македонија ќе останат врежани спомените за Фон Хабсбург, еден од визионерите и архитектите на проширувањето на Европската унија. Воден од темелната идеја на Паневропската унија - единство на сите европски народи во една силна Европа - тој никогаш не ја заборави Македонија, уверен дека „Европа нема да биде целосна без Македонија во неа“.

Република Македонија е неизмерно благодарна за неуморниот ангажман и воедно горда што го имаше за искрен пријател и поддржувач. Фон Хабсбург не задолжи сите нас, да го негуваме и продолжиме неговото дело чиј централен мотив беше идејата за слободна, демократска, просперитетна и обединета Европа.

Токму затоа, во мое лично име и во името на граѓаните на Република Македонија, Ве молам да ги примите изразите на искрено сочувство.

Д-р Ѓорге Иванов
 

alt
Средба со Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-потполковник Мирослав Стојановски
Петок, 01 Јули 2011

Претседателот на Република Македонија и врховен командант на Вооружените сили на АРМ д-р Ѓорге Иванов денеска го прими Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-потполковник Мирослав Стојановски.

На средбата, која е дел од завршните консултативни средби на Претседателот Иванов за избор на нов Началник на Генералштабот на АРМ, се разменија мислења за актуелните состојби во македонската Армија, како и за развојните и реформските процеси.

На средбата се разговараше за мисијата и задачите на АРМ, придонесот во мировните мисии, како и идните планови и цели на Армијата при што беше подвлечено дека АРМ е посветена на продолжување на транформациските процеси, со акцент на зголемување на интероперабилноста со НАТО и придонесот во здружените операции. На средбата беше повторен заклучокот дека Република Македонија ги постигна бараните реформи и го достигна нивото за полноправно членство во НАТО, а влезот во Северно-атлантската Алијанса останува врвен приоритет на македонската надворешна и безбедносна политика.

Консултациите на Претседателот на Република Македонија за именување на нов Началник на Генералштабот се во завршна фаза и изборот ќе биде објавен на 18 август - Денот на Армијата. Генерал-потполковник Стојановски ќе продолжи да ги извршува своите редовни обврски до 18 Август 2011 година, кога на свечен начин ќе се официјализира поставувањето на нов Началник на Генералштабот на АРМ. Претседателот Иванов изрази надеж дека именувањето на Началникот на Генералштабот на Денот на Армијата на Република Македонија ќе биде почеток на една традиција која ќе важи и за идните поставувања на нов Началник на ГШ на АРМ.

 
Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Следно > Крај
Страница 144 од 161