Втор модул на Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование

26 јуни 2021 | Соопштенија

Викендов се одржува вториот модул на Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование со поддршка од партнерската фондација „Фридрих Еберт“ – Скопје.

Учесниците на Школата за политики во рамки на вториот модул имаат можност да ги унапредат своите знаења на социо-економски теми поврзани со дигитализација и иновации во бизнисот, јавниот сектор и образованието, современи социјалдемократски и конзервативни социоекономски политики, вклученост и застапеност на лицата со попреченост во јавниот и политичкиот живот, родова еднаквост од економска и политичка перспектива и слично.

 

На вториот модул на Школата за политики се обрати проф. д-р Александар Љ. Спасов, претседател на Програмскиот совет на Претседателскиот центар за политичко образование, а воедно и советник на претседателот за надворешна политика, внатрешна политика и уставни прашања, при што порача дека на вториот модул на Школата за политики ќе се даде критички осврт на економските модели и политики и ќе се овозможи дебата за клучни прашања од различни општествени сфери со особен нагласок на зелената економија, иновациите и процесот на дигитализација во економијата, но и промоцијата на правата на маргинализираните групи и нивната инклузија во општествените процеси.

 

Вториот модул се реализира со учество на еминентни предавачи и обучувачи од земјата и од странство, меѓу кои се и универзитетските професори д-р Ванчо Узунов и д-р Трајко Славески, членот на националната политичка платформа “Možemo” од Загреб, Теодор Целакоски, поранешната амбасадорка на Република Северна Македонија во Кралството Шведска, проф. д-р Александра Наќева-Ружин, главниот извршен директор на фондацијата „МК2025“ и член на Програмскиот совет на Претседателскиот центар, Никица Мојсоска-Блажевски и др.

 

Школата за политики е централна активност на Претседателскиот центар за политичко образование којшто е под покровителство на претседателот Стево Пендаровски. Во Школата за политики учествуваат 43 млади професионалци на возраст од 25-35 години, со различно професионално искуство, кои веќе се или имаат интерес да бидат активни учесници во општествениот и политичкиот живот во државата. Целта на Школата е да се поврзат учесници од различно потекло коишто имаат желба со стекнатите знаења и вештини да придонесат за позитивен развој на општеството.

 

Претседателскиот центар за политичко образование е основан од претседателот Пендаровски во партнерство со фондацијата „Фридрих Еберт“, Меѓународниот републикански институт (ИРИ), фондацијата „Конрад Аденауер“, фондацијата „МК2025“, Националниот демократски институт (НДИ) и Фондацијата за демократија на Вестминстер. Активностите на Претседателскиот центар се насочени кон промоција на културата на дијалог во духот на демократските вредности и придонесуваат за сеопфатно вклучување на политичкото образование во формалниот и неформалниот образовен систем.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Честитка од претседателот Пендаровски по повод празникот Свети Климент Охридски

Честитка од претседателот Пендаровски по повод празникот Свети Климент Охридски

Претседателот Стево Пендаровски, по повод христијанскиот празник Свети Климент Охридски упати честитка до поглаварот на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, Господин Господин Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима и до...

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше и се обрати на панел дискусијата „Здравјето не е само физичко -Ти ја имаш силата“ што се одржа во организација на НЕОКОРТЕКС - Центар за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација. Во своето...

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

 Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција од адолесцентна бременост“ што се одржа во Eвропска куќа, Скопје. ...

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Во рамки на Отворен Кабинет, ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје, денеска го посетија Кабинетот на претседателот Пендаровски. За време на престојот, се сретнаа и...

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.  Почитуван директор на Државниот завод, Почитувани...