Обраќање на сопругата на претседателот на Конгресот на Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари

13 мај 2023 | Aктивности, Соопштенија

 

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, со видео порака се обрати на отворањето на Петтиот конгрес на Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари со меѓународно учество кој се одржува од 12-14 мај 2023 година во Охрид.

На Конгресот учествуваат предавачи од  земјава, Италија, Турција, Србија, Хрватска, Албанија, Малта, Португалија, Египет, Грција, Словенија и ќе споделат знаења за одредени проблематики со цел заштита и унапредување на женското здравје и генерално, здравјето на населението. Меѓу темите на кои ќе се дискутира на Конгресот се перинатологија, гинеколошка онкологија, урогинекологија и пелвична статика, инфертилитет и ендокринологија, минимално инвазивна хирургија во гинекологијата, општа и ургентна гинекологија и др.

Во продолжение е интегралниот текст од обраќањето на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска:

Почитувани,

Улогата на професиите гинеколог и опстетричар во планирањето на семејството, водењето грижа за социјалните и психолошките аспекти на идните родители, унапредувањето на женското здравје, е многу значајна зa да имаме здраво население. Со своето професионално здравствено информирање за сите превентивни прегледи, нивните советувања и едуцирање, тие придонесуваат за зачувување на здравјето на жената. Секако, една од нивните најблагородни мисии е грижата за идната мајка во бременоста и нејзиното донесување на свет на здраво бебе.

Здравствените професионалци постојано се во чекор со современите пронајдоци и секогаш тежнеат кон стручно усовршување со цел да овозможат уште подобри здравствени услуги и да им помогнат на пациентите кои имаат здравствени предизвици да ги надминат успешно.

Петтиот конгрес на гинеколози и опстетричари во Охрид кој има меѓународен карактер е место на кое се собрани голем број на здравствени стручњаци кои споделувајќи ги најновите сознанија поврзани со гинеколошка онкологија и инкофертилитет, репродуктивна ендокринологија и инфертилитет, перинатологија, минимално инвазивна хирургија во гинекологијата и многу други области, ќе ги споделат своите искуства и дискутирајќи за одредени предизвици ќе се обидат и да понудат решенија за нивно унапредување и ќе придонесат за значајни позитивни промени и продлабочување на соработката за понатамошно креирање на поквалитетни програми и услуги.

Драги членови на Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари, Ви благодарам на поканата да присуствувам на овој значаен настан и со длабоко жалење би сакала да се извинам за неможноста да присуствувам на истиот. Ви честитам на досегашната успешна работа и сигурна сум дека во наредниот период ќе продолжите со уште многу други успешни активности. Ви посакувам многу успешен конгрес со продуктивни дискусии и ефективни заклучоци и препораки!

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски ја посети компанијата ,,Везе Шари” и општина Пласница

Претседателот Пендаровски ја посети компанијата ,,Везе Шари” и општина Пласница

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на проектот „Лице в лице со Претседателот“ денеска во селото Требош, Општина Желино ја посети компанијата „Везе шари“. За време на посетата, претседателот Пендаровски беше запознаен со тековната работа на компанијата, која...

Изјава на претседателот Пендаровски на денешната прес-конференција

Изјава на претседателот Пендаровски на денешната прес-конференција

Претседателот Стево Пендаровски денеска одржа прес-конференција. Во продолжение е интегралниот текст на изјавата на претседателот Пендаровски. Почитувани медиуми, Почитувани граѓани, Благодарам за вашето присуство. Повод за...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“, на којшто беа доделени признанија на триесет и двајцата номинирани личности, кои со нивната индивидуална ангажираност придонеле како двигатели на позитивни промени во...

Отворен Кабинет за претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“

Отворен Кабинет за претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“

Кабинетот на претседателот, денеска го посетија претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“ од Аеродром, Скопје, во рамки на активноста Отворен Кабинет. [gallery...

Обраќање на сопругата на претседателот на панел дискусија по повод Денот на ретките болести

Обраќање на сопругата на претседателот на панел дискусија по повод Денот на ретките болести

  Сопругата на претседателот Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на панел дискусија посветена на Денот на ретките болести во организација на Националната алијанса за ретки болести на Македонија – НАБРМ.   [gallery...