Обраќање на сопругата на претседателот на настанот “Скрининг во прв триместар од бременоста“

11 ноември 2022 | Aктивности, Соопштенија

Сопругата на претседателот Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на настанот “Скрининг во прв триместар од бременоста“ организиран од Светската асоцијација за перинатална медицина во координација со Македонската асоцијација за фетална медицина.

Обраќајќи се пред присутните, сопругата на претседателот истакна дека со поддршка од Обединетите нации, Северна Македонија направи конкретни чекори во подобрување на матерналните и неонатални исходи, при што нагласи дека не смееме да се задоволиме со овие резултати, туку мора да се стремиме кон унапредување на перинаталното здравје и искоренување на перинаталната и неонаталната смртност.

„Во центарот на нашите напори мора да биде реформата за подобро фетално и мајчино здравје, што треба да овозможи секоја бремена жена и новороденче да имаат пристап до здравствени установи со капацитет кои овозможуваат висококвалитетна, безбедна и ефективна грижа во согласност со нивните специфични здравствени потреби. Односот кон најранливите категории најгласно зборува за вистинскиот карактер на општеството“, истакна Ѓоргиевска.

„За да се постигне оваа цел, потребно е да се вложува во интензивни и континуирани обуки за сите здравствени работници, од гинеколози и акушери, преку неонатолози па се до медицински сестри и акушерки“, рече сопругата на претседателот додавајќи дека овие ригорозни синџири на обуки се развиваат од соодветни професионални здруженија, усогласени со потребите на специфичните нивоа на перинатална грижа и се инкорпорираат во системот на континуирана медицинска едукација.

Настанот е посветен на феталната медицина и здравјето на мајката и идното новороденче, кои секогаш се во фокусот на глобалната агенда во здравството и напорите ширум светот, со крајна цел – постигнување на најдобри можни исходи кај оваа вулнерабилна група.

Нашата земја, како резултат на заедничките напори на Министерството за здравство, Владата, организациите на ОН, донаторски и други мултилатерални агенции, направи значителен напредок кон подобрување на индикаторите за перинатална грижа. Во насока на унапредување на перинаталното здравје, преку работата на Комитетот за безбедно мајчинство, во иднина е планирана реализација на бројни активности што ќе овозможат длабока анализа на моменталната организираност на системот за перинатална грижа низ различни области и предлагање на мерливи и остварливи препораки за реорганизација на постојниот систем базирани на добро познати успешни модели во другите земји приспособени кон специфичностите на нашата земја.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија деца од Детската градинка „8 Април“ од Шуто Оризари и ученици од основните училишта „Димитар Македонски“ од Аеродром, „Киро Глигоров“ од Центар и „Кузман Јосифовски-Питу“ од Кисела...

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

  Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Ромската Фондација за Европа и Фондацијата Ромите за демократија Скопје. На средбата соговорниците го запознаа претседателот Пендаровски со планираните активности на...

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер се обрати на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата, што се одржа во Националната опера и балет. На комеморативниот настан присуствуваа...

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Кабинетот на Претседателот, денеска го посетија студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. За време на престојот во Кабинетот се сретнаа со претседателот Пендаровски и...

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски, по повод одбележувањето на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата во авионската несреќа во Босна и Херцеговина, денеска положи венец со свежо цвеќе на гробот на претседателот Борис...