Обраќање на сопругата на претседателот на одбележувањето на 9 Март – Светскиот ден на бубрегот

9 март 2023 | Aктивности, Соопштенија

 

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на настанот „Здрави бубрези за сите – да се подготвиме за неочекуваното, да ги заштитиме најранливите” во организација на ЈЗУ Универзитетска клиника за нефрологија, а по повод 9 Март – Светскиот ден на бубрегот.

Во своето обраќање г-а Ѓоргиевска истакна дека е неопходно навремено информирање, превенција и рана дијагностика, а потоа и соодветен третман на заболувањата на бубрезите. Таа истакна дека незаразните болести кои вклучуваат кардиоваскуларни болести, дијабетес, рак, хипертензија, хронични белодробни заболувања и хронични бубрежни заболувања се познати како водечки причини за смрт ширум светот, особено кај земјите во развој. Во таа насока, потребно е покрај грижата која ја пружаат здравствените работници и ние сите како граѓани со грижа и внимание за своето здравје да им помогнеме со практикувањето на здрави животни стилови, како и со навремени проверки и контроли да ја намалиме потребата од лекување и интервенции.

„Со заеднички напори, со споделување на знаењата и искуствата да дадеме сѐ од себе синтагмата здрави бубрези да не биде само желба, туку реалност“, порача г-а Ѓоргиевска.

На настанот се обратија и проф. д-р Гоце Спасовски – претседател на Македонското здружение за нефрологија, дијализа и трансплантација, д-р Ирфан Ахмети – претседател на Национална комисија за дијабетес и Душко Георгиевски, претседател на Здружението на бубрежно болни пациенти „Нефрон”, а тематски предавања имаа ас. д-р Милена Стевановиќ, доц. д-р Мaја Мојсова Мијовска и ас. д-р Никола Ѓоргиевски.

Одбележувањето на овој ден е насочено кон подигнување на свеста кај граѓаните за  важноста на бубрежните заболувања, можноста за превенција и навремено откривање, начините на лекување и адекватен третман на бубрежно болните лица и негова достапност секаде и за секого.

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со преставници на Лајонс дистрикт 132 – Северна Македонија и меѓународниот претседател  на организацијата, Брајан Шихан

Средба со преставници на Лајонс дистрикт 132 – Северна Македонија и меѓународниот претседател на организацијата, Брајан Шихан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими Брајан Шихан, претседател на Меѓународната асоцијација на Лајонс клубови и претставници на Лајонс дистрикт 132 Северна Македонија, по повод 25-годишнината од нивната работа во нашата држава. [gallery...

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот амбасадор на Азербејџан, Камил Касијев

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот амбасадор на Азербејџан, Камил Касијев

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Азербејџан за Република Северна Македонија, со седиште во Белград, Камил Касијев. На свечената церемонија на предавање...

Посета на ученици од ООУ „7 Марси“ и ООУ „Љубен Лапе” во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од ООУ „7 Марси“ и ООУ „Љубен Лапе” во рамки на Отворен Кабинет

Ученици од ООУ„7 Марси“ од Липково и од ООУ „Љубен Лапе" од Скопје, во рамки на активноста Отворен Кабинет, денеска се сретнаа и поразговараа со претседателот Пендаровски за неговата работа, за претседателските надлежности и активности. [gallery...

Ѓоргиевска: Мора системски, институционално да се искорени дискриминацијата и задскриената маргинализација

Ѓоргиевска: Мора системски, институционално да се искорени дискриминацијата и задскриената маргинализација

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на завршната регионална конференција „Предизвици со кои се соочуваат жените и девојчињата во регионот на патот кон ЕУ – Гласно и храбро ги поместуваме границите“. Конференцијата е во...

Активности на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска со сопругата на австрискиот претседател, Дорис Шмидауер

Активности на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска со сопругата на австрискиот претседател, Дорис Шмидауер

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска заедно со Дорис Шмидауер, сопруга на сојузниот претседател на Република Австрија, Александер Ван Дер Белен коишто престојуваат во официјална посета на Република Северна Македонија, денеска во Канцеларијата на...