Порака на претседателот Пендаровски по повод 50-годишниот јубилеј на фестивалот „Тетовски хорски одзиви“

25 јуни 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски во пресрет на фестивалот „Тетовски хорски одзиви“  на којшто е покровител, оствари средба со неговите организатори на коишто им го честиташе 50-годишниот јубилеј. По повод јубилејот на овој фестивал  претседателот Пендаровски ја упати следната порака.

Почитувани вљубеници во хорската музика,

Фестивалите со долга традиција и континуитет се референтна точка што ѝ овозможува на секоја идна генерација критички да ја преиспитува наследената култура и на тој начин да ги разликува трајните вредности од минливите.

Денес прославуваме педесет години од фестивалот „Тетовски хорски одзиви”. Воспоставен во далечната 1973 година со цел да ја возобнови долгата традиција на хорско пеење кај нас, фестивалот прерасна во значајна манифестација не само за градот Тетово, туку и за македонската култура воопшто. Во изминатите пет децении, на „ТЕХО“ настапиле 400 хорски ансамбли со над 18 000 хористи кои испеале над 2 400 композиции, од кои многу ја доживеале својата праизведба токму на овој фестивал.

Низ годините, фестивалот стана автентична платформа за меѓународна промоција на македонските композитори, диригенти и хорови од кои многумина ја започнале својата кариера токму на „ТЕХО“.

Овој фестивал го промовира и македонскиот мултикултурен мозаик. Со помош на универзалниот јазик на музиката, „ТЕХО“ ги поврзува луѓето од различна етничка, јазична и верска припадност. Долгогодишната истрајност на организаторите во негувањето на световната и духовната хорска музика од различни културни традиции е навистина подвиг достоен за почит.

Фестивалот „ТЕХО“ не само што го издржа тестот на времето, туку и ја оправда целта на своето постоење и затоа ја заслужува нашата безрезервна поддршка.

Како покровител на овој голем јубилеј им благодарам на фестивалските организатори, предводени од проф. д-р Иван Зориќ, за нивната долгогодишна посветеност. Воедно, посакувам фестивалот да ве мотивира да продолжите да создавате култура што ќе ги отсликува  богатите слоеви на нашето македонско општество. Нека со секоја наредна деценија се пренесува и збогатува хорскиот одзив на генерациите.

Ви благодарам.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Денеска Кабинетот на Претседателот, во рамки на активноста Отворен Кабинет, го посетија ученици од шесто одделение при ООУ „Григор Прличев“ од Скопје. За време на посетата, учениците беа запознаeни со историјатот на објектот во...

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“ организирана по повод Меѓународниот ден за еднакви плати. Говорејќи за значајноста на зајакнувањето на економската сигурност на жените во...

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Викендов во Кавадарци се одржа третиот модул на Школата за политики за 2023 година, при Претседателскиот центар за политичко образование. Третиот модул на Школата го отворија д-р Александар Љ. Спасов, претседател на Програмскиот совет на Претседателскиот центар за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на затворањето на 44. издание на интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. Во своето обраќање, претседателот Пендаровски кој е...

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети црквата „Св. Ѓорѓија“ во с.Курбиново кадешто се одвива првата фаза од проектот за конзервација и реставрација на ѕидното сликарство во ентериерот на црквата којашто е ставена под заштита како културно-историски...