Посета на претседателот Пендаровски на поликлиниката „Шуто Оризари“

15 јули 2021 | Соопштенија

 

Претседателот Стево Пендаровски заедно со амбасадорот на Народна Република Кина, Џанг Ѕуо и претставници на ЈЗУ Здравствен Дом Скопје денеска ја посетија поликлиниката „Шуто Оризари“ .

Под покровителство на претседателот Пендаровски, амбасадата на Народна Република Кина во земјава донираше еден милион и шестотини илјади денари  на ЈЗУ Здравствен Дом Скопје за поликлиниката „Шуто Оризари“. Средствата се наменети за опремување на РТГ Кабинет, опремување со медицински мебел и реконструкција на покривот на оваа поликлиника. Посетата на поликлиниката „Шуто Оризари“ е завршната фаза од оваа активност по потпишувањето на меморандумот за соработка и реализацијата на донацијата.

Претседателот Пендаровски истакна дека при денешната посета на поликлиниката „Шуто Оризари“ имале чест на лице место да ја видат донацијата која Народна Република Кина ја направи на Република Северна Македонија и конкретно на оваа општина која според сите стандарди во делот на здравствената заштита е подолу од тоа што е градски или републички просек.

„Кога минатата година за прв пат со господинот амбасадор започнавме да размислуваме каде најдобро би можела да се употреби нивната донација, не ни требаше многу време за да утврдиме дека поликлиниката „Шуто Оризари“ е една од првите која треба да добие таква помош за граѓаните на оваа општина да имаат ниво на здравствена заштита еднакво како сите други граѓани кои живеат во другите општини на државата. Ви благодарам уште еднаш. Ова не е единствената донација која неговата држава ја направи кон нашата држава. Во време на пандемија добивме во неколку наврати медицинска опрема, заштитни маски и други работи. Јас се надевам дека ќе продолжиме во таа насока да соработуваме“, рече претседателот Пендаровски.

Кинескиот амбасадор во земјава, Џанг Ѕуо истакна дека за време на денешната посета на одделите за имунизација, одделот на дежурната служба и рентген кабинетот, имал можност да разговара со вработените медицински лица и подвлече дека е задоволен што се забележува значително подобрување на условите во оваа здравствена установа.

„Претседателот Пендаровски придава големо значење на билатералните односи меѓу Кина и Северна Македонија и одржува пријателски размени со кинеските лидери. Неговата екселенција се сретна со кинескиот државен советник и министер за одбрана Веи Фенгхе во март годинава. Од избувнувањето на Ковид-19, претседателот Пендаровски активно ја промовира соработката меѓу нашите две земји во борбата против пандемијата и промовира пријателски размени со цел корист на народот и продлабочување на традиционалното пријателство меѓу Кина и Северна Македонија“, рече амбасадорот Ѕуо.

Директорот на ЈЗУ Здравствен Дом Скопје, Виктор Исјановски истакна дека со оваа донација ќе се зголеми нивото на здравствена заштита во овој дел на Скопје, конкретно на граѓаните коишто гравитираат во оваа поликлиника.

„Пред сé донацијата се однесуваше на превентивата, примарната здравствена заштита и делот на специјалистичката служба кадешто за првпат после толку години за првпат ќе се отвори и РТГ кабинетот со којшто граѓаните ќе можат да дојдат да се снимат, со цел тие здравствени услуги да не мора да ги прават во пооддалечените поликлиники“, нагласи Исјановски.

Донацијата е поттик за натамошно изнаоѓање на системски решенија за предизвиците со кои се соочува оваа поликлиника, како и дел од здравствените установи во општините со поголем процент на ромско население, од аспект на медицински кадар, опрема и соодветни просторни услови, како и за постојано вложување во здравствениот систем и овозможување на квалитетни здравствени услуги на сите граѓани подеднакво.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

O prezidenti Pendarovski vizitkergja e poliklinika „Šuto Orizari“

O prezidenti Pendarovski barabar e ambasadore tari Džijaneskiri Republika Kina, Džang Dzuo thaj prezententencar tari PSI Sastipaskoro kher Skopje avdive vizitkergja e poliklinika “Šuto Orizari”.

Teli patronaža taro prezidenti Pendarovski, I ambasada tari Džijaneskiri Republika Kina amare phuvjate, doniringja jek milioni thaj šovšel milja denaria e PSI Sastipaskoro kher Skopje baši polklinika WŠuto orizari#.

O love si iradime baši lačharibe taro RTG kabineti, kinibe medicinakiri mobilia thaj rekonstrukcia e polklinikakere učharinake.

I vizita ki poliklinika “Šuto Orizari” si paluni faza tar akava aktivipe pala ko hramonkeribe o memorandum baši barabarbuti thaj e donaciakiri realizacia.

O prezidenti Pendarovski vakergja kaj ki avdisutni vizita e poliklinikake “Šuto Orizari” sine utsavalipaja ko than te dikhen I donacia savi sine kerdi tari Džijaneskiri Republika Kina e Republika Utarale Makedoniake thaj konkrektnikane akale komunake savi, aso sa o standardia ko kotor taro sastipaskoro arakhibe, si majtele tar odova so si dizutnikano ja republikano maškaripe.

“Kana ko nakhlo berš avgo drom e rajoja ambasadori šurargjam te gndina kote majšukar ka šaj te istamelkerel pe lengiri donacia, na kamla sine amenge but vakti te haljova kaj I poliklinika “Šuto Orizari” si jek tar avga savi si zaruri te lel esavki arka ki te šaj o akale komunakere dizutne te oven levelo taro sastipaskoro areakhibe jekajek sar sa avere dizutnenge kola dživdinena okole komunende ki raštra. Oven saste panda jek drom. Ko pandemiakoro vakti leljam nekobor droma medicinakere bukja, arakhibaskere maske thaj aver bukja. Me pakjava kaj ka dža ponadarig odole dromarinaja te kera barabarbuti”, vakergja o prezidenti Pendarovski.

E Kinakoro ambasadori amare phuvjate, Džang Dzuo vakergja kaj ko vakti tar avdisutni vizita ko kotora baš imunizacia, ko kotor baši dežurnikano servisi thaj ko roentgen kabineti, sine šajdipaja te lafikerel e bukjarne medicinakere dženencar thaj čitrakergja kaj si čalo so dikhela pe bareder pošukarkeribe taro kondicie akale sastipaskere khereste.

“O prezidenti Pendarovski dela baro džanlipe e bilateralnikane relacienge maškar Kina thaj Utarali Makedonia thaj ikerela amalikane dikhipena e kinakere liderencar. Leskiri ekselencia arakhlja pe e kinakere raštrale konsilideibaskere dženea thaj e ministerea baš arakhibe Vei Fenghe ko mart akava berš. Taro vakti kana sikavdilo o Kovid-19, o prezidenti Pendarovski aktivnikane promovirinela I barabarbuti maškar amare duj phuvja ki mareba mamuj I pandemia thaj promovirinela amalikane dikhipena resarinaja e džijane te ovel le benefiti thaj te horjarel pes o tradicionalnikano amalipe maškar Kina thaj Utarali Makedonia”, vakergja o ambasadori Dzuo.

O direktori ki PSI Sastipaskoro kher Skopje, Viktor Isjanovski vakergja kaj akale donaciaja ka barjarkerel pe o levelo taro sastipaskoro arakhibe akale Skopjeskere kotoreste, konkretnikane e dizutnenge kola so gravitinena akale poliklinikate.

“Anglal sa, I donacia sine kerdi ki preventivа, primarnikano sastipaskoro arakhibe thaj ko kotor taro specialstikano servisi kote so avgo drom pala odobor berša ka phravel pe thaj o RTG kabineti kolea o dizutne ka šaj te aven te keren rentgen rekordipe resarinaja odola sastipaskere servisia ma te oven zarurea te keren olen ko majdurutne poliklinike“, akcentiringja o Isjanovski.

I donacia si motiviripe bašo podarutno arakhibe sistemikane čhinaviba e pharipange kolencar arakhela pe akaja poliklinika, sar thaj o kotor taro sastipaskere institucie ko komune majбare procentea romano džijani, tar aspekti taro medicinakoro kadari, lačharibe thaj adekvatna thaneskere kondicie, sar thaj bašo sakanutno dendipe ko sastipaskoro sistemi thaj šajdakeribe kvaliteтnikane sastipaskere servisia sa e dizutnenge jekajekhipaja.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски се обрати на Светскиот самит за климатски активности во рамки на COP28

Претседателот Пендаровски се обрати на Светскиот самит за климатски активности во рамки на COP28

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени - COP28 која се одржува во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати, денеска се обрати на Сегментот на високо ниво на Светскиот самит за климатски активности....

Средба на претседателот Пендаровски со претседателката на Европската банка за обнова и развој, Одил Рено-Басо во Дубаи

Средба на претседателот Пендаровски со претседателката на Европската банка за обнова и развој, Одил Рено-Басо во Дубаи

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Дубаи, за време на неговото учество на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени - COP28, оствари средба со претседателката на Европската банка за обнова и развој, Одил Рено-Басо. ...

Средби на претседателот Пендаровски на маргините на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени – COP28 во Дубаи

Средби на претседателот Пендаровски на маргините на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени – COP28 во Дубаи

Претседателот Стево Пендаровски во рамки на учеството на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени – COP28 во Дубаи оствари кратки средби со британскиот крал Чарлс Трети, со кралот на Јордан Абдула Втори, со претседателката на Република Словенија Наташа...

Средба на генералниот секретар на Кабинетот на претседателот со заменик – министерот за надворешни работи на Јапонија

Средба на генералниот секретар на Кабинетот на претседателот со заменик – министерот за надворешни работи на Јапонија

Генералниот секретар на Кабинетот на претседателот Миле Бошњаковски, денеска прими делегација предводена од заменик – министерот за надворешни работи на Јапонија, Јоичи Фуказава, којашто престојува во земјава по повод учеството на Министерски совет на ОБСЕ. [gallery...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на отворањето на Светскиот самит за климатски активности во рамки на COP28

Претседателот Пендаровски присуствуваше на отворањето на Светскиот самит за климатски активности во рамки на COP28

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати, присуствуваше на отворањето на Светскиот самит за климатски активности, што се одржува во рамки на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени - COP28. [gallery...