Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваните амбасадори на Шри Ланка и Израел

29 ноември 2021 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Демократската Социјалистичка Република Шри Ланка и Државата Израел во Република Северна Македонија.

На церемонијата на предавање на акредитиви од страна на новоименуваната амбасадорка на Демократската Социјалистичка Република Шри Ланка со седиште во Берлин, Манори Анамбуви, претседателот Пендаровски истакна дека двете држави во изминатите две децении ја потврдија желбата за градење меѓусебни односи базирани на разбирање и почит додавајќи дека постои силна желба, заеднички интерес и солиден потенцијал за успешен развој на меѓусебните односи и унапредување на дијалогот, како и за сеопфатен развој на соработката, особено на економски план и инвестициите.

„Во таа насока искрено се надевам дека и Вие, преку Вашиот иден професионален ангажман, значително ќе придонесете кон зајакнување на соработката во сите сфери од заемен интерес, како на билатерален, така и на мултилатерален план“, рече претседателот Пендаровски.

Амбасадорката Анамбуви нагласи дека како земја во развој со среден приход, Шри Ланка останува отворена за меѓународна трговија, нудејќи пријателска атмосфера за инвеститорите и поттикнувајќи странски директни инвестиции насочени кон постигнување поголема интеграција во светската економија истакнувајќи дека оваа перспектива ќе отвори многу можности за блиска соработка меѓу нашите две земји.

„Уверена сум дека со заедничките напори на нашите две влади и нејзините народи, ќе успееме да ги доведеме односите меѓу Шри Ланка и Северна Македонија на нови височини во наредните години“, истакна амбасадорката Анамбуви.

На церемонијата на предавање на акредитиви од страна на Симона Франкел, новоименувана амбасадорка на Државата Израел со седиште во Ерусалим, претседателот Пендаровски нагласи дека двете земји ги поврзува традиционално и отворено пријателство, втемелено врз 26-годишно успешно развивање на меѓусебните дипломатски односи преточени во плодна и разновидна соработка, меѓусебно почитување и отворен пристап додавајќи дека ваквата определба претставува уште еден мост во градењето поцврсти пријателски односи помеѓу нашите две земји и народи.

„Несомнено, во развојот на нашите односи сите овие години е значаен придонесот на Еврејската заедница во нашата држава, како и потомците на Евреите од Македонија кои денес живеат и работат во Државата Израел“, рече претседателот Пендаровски.

Амбасадорката Франкел истакна дека од воспоставувањето на дипломатски односи до денес, двете држави градат нови и модерни односи за заемна корист на нивните народи, градејќи ги истите на темелите на заедничкото минато и гледајќи напред кон иднината.

„Посветена сум да работам за зајакнување на нашето партнерство сеопфатно, од иновации до земјоделство, од култура до туризам и од пожарникарство до здравствен сектор“, рече амбасадорката Франкел и додаде дека со нетрпение чека да започне соработката при што ќе има можност да ја истражува нашата земја и да го запознае мозаикот од луѓе на Северна Македонија.

Претседателот Пендаровски на новоименуваните амбасадори на Демократската Социјалистичка Република Шри Ланка, Манори Анамбуви и на Државата Израел, Симона Франкел им посака успех во извршувањето на одговорната дипломатска функција.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Во посета на Кабинетот на претседателот денеска беа учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP) која се имплементира од Младинскиот отворен форум од нашата земја во соработка со Центарот за наука и иновации за развој (SCiDEV) од...

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан. На средбата беа разменети мислења за билатералните односи меѓу двете држави, како и за можноста за унапредување на соработката во сите...

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети општина Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“. Во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ од Кавадарци, претседателот Пендаровски проследи настап на училишниот оркестар што го освои првото место на...

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски денеска го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје, со седиште во општина Чаир, како и Центарот за рехабилитација СОС Вита Медика. На средбата со Ертан Шакири,...

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од СУГС „Шаип Јусуф“ и ООУ „Браќа Рамиз Хамид“ од скопската општина Шуто Оризари. Посетителите имаа...