Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

7 јуни 2023 | Соопштенија

Претседателот Пендаровски денеска го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје, со седиште во општина Чаир, како и Центарот за рехабилитација СОС Вита Медика.

На средбата со Ертан Шакири, претседателот и основач на „СОС Вита“ – Скопје  и со членови на здружението, претседателот Пендаровски беше запознат со заложбите и активностите кои ги спроведува ова здружение за унапредување на правата на лицата со попреченост, како и со нивните потреби и предизвици со кои се соочуваат.

Претседателот беше информиран дека за време на тригодишната работа на СОС Вита – Скопје, здружението им помогнало на лицата со попреченост во набавка на соодветни инвалидски колички, при што досега има обезбедено околу 100 инвалидски колички, а здружението, кое брои над 300 членови од различна верска и национална припадност, активно придонесува и во борбата за слободен пристап, за подобри здравствени услуги и социјален живот на лицата со попреченост, организирајќи голем број на хуманитарни, спортски и културни активности. Македонскиот претседател ги посети и просториите на Центарот за рехабилитација СОС Вита Медика, каде што лица со попреченост добиваат бесплатни услуги за рехабилитација.

Претседателот Пендаровски, оддавајќи признание за досегашната работа на СОС Вита – Скопје, ја нагласи неговата лична заложба и безрезервна поддршка на иницијативите на здружението. Тој упати порака дека е неопходна целосна посветеност и партнерски однос меѓу вакви здруженија и македонските институции со цел подобрување на состојбата на лицата со попреченост, како и подигнување на свеста за придобивките од интегрирањето на овие лица во секој аспект од животот.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Денеска Кабинетот на Претседателот, во рамки на активноста Отворен Кабинет, го посетија ученици од шесто одделение при ООУ „Григор Прличев“ од Скопје. За време на посетата, учениците беа запознаeни со историјатот на објектот во...

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“ организирана по повод Меѓународниот ден за еднакви плати. Говорејќи за значајноста на зајакнувањето на економската сигурност на жените во...

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Викендов во Кавадарци се одржа третиот модул на Школата за политики за 2023 година, при Претседателскиот центар за политичко образование. Третиот модул на Школата го отворија д-р Александар Љ. Спасов, претседател на Програмскиот совет на Претседателскиот центар за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на затворањето на 44. издание на интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. Во своето обраќање, претседателот Пендаровски кој е...

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети црквата „Св. Ѓорѓија“ во с.Курбиново кадешто се одвива првата фаза од проектот за конзервација и реставрација на ѕидното сликарство во ентериерот на црквата којашто е ставена под заштита како културно-историски...