Претседателот Пендаровски оствари информативна средба со членови на работната група за придонес при креирањето на Закон за млади

21 јуни 2019 | Соопштенија, Средби

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска оствари информативна средба со членови на работната група за придонес при креирањето на Закон за млади (Закон за младинско учество и младински политики).

На средбата членовите на работната група го информираа претседателот Пендаровски за нивните активности во изминатиов период, изразувајќи увереност дека со овој Закон, младите ќе бидат активно вклучени во сите општествени текови од кои зависи европската иднина на Република Северна Македонија. Соговорниците ја истакнаа исклучителната важност на Законот кој обезбедува можност за организирано младинско учество и застапување за политики пред институциите, како и заедничко нивно креирање со институциите.

Претседателот Пендаровски изрази задоволство за процесот со кој се решава важно прашање за младите и од постигнатиот консензус во процесот, бидејќи во него учествуваат претставници од власта, опозицијата, младински организации и подмладоци на политички партии, оценувајќи дека тоа е показател за созревање на едно општество.

На средбата се потврди заложбата на сите инволвирани страни да придонесат, важните прашања да се носат со заедничка одлука и ја поздравија транспарентноста на процесот, како многу важна компонента за донесување решенија.

Претседателот Пендаровски нагласи дека креирањето на успешни политики за младите кои ќе создадат шанси за сите млади овде, во нашата држава, е возможно само доколку во нив се вклучени токму тие, како силен креативен двигател на секоја држава.

Единствено на тој начин, рече Претседателот, може да се креира амбиент и да се промени досегашната тажна слика, младите наместо во својата татковина, нивната иднина да ја гледаат надвор од неа. Токму затоа, нагласи тој, еден од неговите приоритети се младите во Северна Македонија, чиешто мислење мора да биде слушнато, во насока на донесување на  квалитетни и одржливи решенија, затоа што просперитетот и благосостојбата на секое општеството е во тесна врска со развојот на младата популација.

Во мене, посочи Претседателот, ќе имате секогаш искрен соговорник и поддржувач докрај да се реши ова прашање, ги охрабри да продолжат здружено и им честиташе за истрајноста, упорноста и вложениот досегашен труд.

Во изминатиов период, младите од целата држава имаа можност да го споделат своето размислување, предлози идеи и ставови за предлог текстот на Законот, на јавни дебати коишто беа организирани во повеќе градови во Република Северна Македонија. Дебатите и иницијативата за Законот за младинско учество и младински политики, поддржани од Мисијата на ОБСЕ, беа релизирани во организација на работна група сочинета од претставници од Пратеничкиот клуб за младински прашања и политики од Собранието на Република Северна Македонија, Агенцијата за млади и спорт и Владата на Република Северна Македонија, како и од претставници на младинските организации Национален младински совет на Македонија, Коалиција на младински организации СЕГА и подмладоците од политичките партии СДСМ, БЕСА, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на првата конференција за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“, во организација на Американската стопанска комора на Северна Македонија. Еднодневната конференција...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. [gallery...

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настан по повод 20 години од меѓународната студија „Однесувања поврзани со здравјето на децата од училишна возраст (11, 13 и 15 години) во Република Северна Македонија“ што се одржа под нејзино...

Средба на претседателот Пендаровски со Теодор Богоевски, лице со попреченост

Средба на претседателот Пендаровски со Теодор Богоевски, лице со попреченост

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими Теодор Богоевски, лице со попреченост и советник за лица со попреченост на претседателот на Владата на Република Северна Македонија. На средбата се разговараше за положбата на лицата...