Претседателот Пендаровски прими претставници на Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO)

4 ноември 2020 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO).

На средбата, претставниците на Канцеларијата го информираа претседателот Пендаровски за тековните активности во регионот на Западен Балкан, како и за нивните натамошни проекти со цел зголемено учество на младите во процесите на одлучување во сите сфери на општественото живеење.

Во таа насока, претставниците на RYCO го запознаа Претседателот со нивните препораки за подобрување на состојбата со младинското учество во регионот во услови на глобална пандемија на КОВИД-19, како и за состојбите на младинското учество во Република Северна Македонија. Потребата од усовршување на дигиталното образование, поддршка и грижа за менталното здравје на младите, поттикнување на претприемништвото, беа посочени како дел од предизвиците со кои се соочуваат младите, за кои е потребна поголема институционална поддршка.

Претседателот Пендаровски ги поздрави иницијативите на RYCO и истакна дека е од големо значење во време на социјална изолација, младите и понатаму да се мотивираат и да соработуваат преку заедничко учество во програми, кои имаат за цел регионална соработка и креирање на политики за справување со последиците кои произлегуваат од пандемијата.

Во тој контекст, Претседателот ја рефирмираше неговата целосна поддршка за надградување на севкупното образование на младите преку нивно вмрежување, а со цел изнаоѓање на практични и инвентивни решенија за предизвиците од новото време и подготовка за пост-ковид светот. Притоа, на средбата беа разменети мислења околу можностите за промоција на целите на RYCO преку соработка и реализација на заеднички проекти со Претседателскиот центар за политичко образование и со „МладиХАБ – дигитална младина”.

Регионалната канцеларија за соработка со млади е основана од учесници од земјите на Западен Балкан:  Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, со цел да го промовира духот на помирувањето и соработка помеѓу младите во регионот преку програми за размена на млади.

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски домаќин на германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмајер

Претседателот Пендаровски домаќин на германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмајер

Претседателот Стево Пендаровски на 29 и 30 ноември 2022 година ќе биде домаќин на претседателот на Сојузна Република Германија, Франк-Валтер Штајнмајер, кој ќе престојува во дводневна официјална посета на Република Северна Македонија. Претседателот Штајнмајер на...

Ѓоргиевска: Родовата еднаквост и економското зајакнување на жените – едни од клучните предуслови за одржлив и инклузивен развој на македонското општество и инклузија

Ѓоргиевска: Родовата еднаквост и економското зајакнување на жените – едни од клучните предуслови за одржлив и инклузивен развој на македонското општество и инклузија

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на тркалезната маса  „Женското претприемништво во Република Северна Македонија и неговата улога во даночниот систем“, во организација на Управата за јавни приходи. Настанот се одржува во рамки на...

Посета на дечиња од градинката „Мајски цвет“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на дечиња од градинката „Мајски цвет“ во рамки на Отворен Кабинет

Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија, во рамки на активноста Отворен Кабинет, денеска го посетија дечиња од градинката „Мајски цвет“ од Скопје. Посетителите имаа можност да се сретнат со претседателот Пендаровски и да поразговараат за неговите...

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација на Стоматолошката комора на Република Северна Македонија, како и партнерските комори, по повод 13-от конгрес на нови технологии. Делегацијата предводена од претседателот на Комората, д-р Маријан Денковски го...

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...