Претседателот Пендаровски присуствуваше на отворен час по изборниот предмет „Јазик и култура на Ромите“

7 ноември 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска присуствуваше на отворениот час по изборниот предмет „Јазик и култура на Ромите“ во ОУ „Браќа Рамиз Хамид“ во  Шуто Оризари по повод 5 ноември – Светскиот ден на ромскиот јазик.

Учениците и предметните наставници во рамки на отворениот час рецитираа поезија на ромски јазик, преку презентација ја прикажаа историјата на ромскиот јазик, а одиграа и кратка претстава.

Честитајќи го Светскиот ден на ромскиот јазик, претседателот Пендаровски ја поздрави заложбата на наставниците и сите чинители од ромската заедница, децата да следат настава на својот мајчин јазик од прво до деветто одделение по сите предмети. Тоа, како што потенцираше претседателот Пендаровски, потребно е да го овозможат државните институции што поскоро.

На отворениот час присуствуваа 20 ученици од седмо, осмо и деветто одделение, наставници кои предаваат предмети од јазичното подрачје и раководен кадар од ова основно училиште.

Во Република Северна Македонија ромската заедница која нема настава на својот мајчин јазик, до воведувањето на концептот за деветгодишно основно образование, мајчиниот јазик го изучуваше како факултативен предмет од прво до осмо одделение. Од 2008 година наваму, својот мајчин јазик Ромите го изучуваат преку изборниот предметот „Јазик и култура на Ромите“, од трето до деветто одделение.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше и се обрати на панел дискусијата „Здравјето не е само физичко -Ти ја имаш силата“ што се одржа во организација на НЕОКОРТЕКС - Центар за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација. Во своето...

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

 Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција од адолесцентна бременост“ што се одржа во Eвропска куќа, Скопје. ...

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Во рамки на Отворен Кабинет, ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје, денеска го посетија Кабинетот на претседателот Пендаровски. За време на престојот, се сретнаа и...

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.  Почитуван директор на Државниот завод, Почитувани...

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на приемот, што по повод 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Северна Македонија и Француската Република, се одржа вчеравечер во Скопје. Претседателот Пендаровски оцени дека...