Претседателот Пендаровски ја посети изложбата „Ромски партизани – фотографии и биографии“

26 октомври 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети изложбата „Ромски партизани – фотографии и биографии“ чиј автор е Даниел Петровски, а е во организација на Здружението на љубители на ромска фолклорна уметност „Романо Ило“ – Скопје.

На изложбата се претставени 50 Роми борци кои учествувале низ различни бригади и дивизии во НОБ за време на Втората светска војна. Истата преставува презентација на повеќегодишното истражување на авторот, истражувач посветен на ромската култура, како и на ромското прашање за време на Втората светска војна.

При посетата на изложбата во Шуто Оризари, претседателот Пендаровски имаше можност да се запознае и да поразговара со дел од семејствата на борците и со посетителите на изложбата.

Целта на изложбата е да се потврди заложбата на ромските борци за слободата на нашата држава за време на Втората светска војна. Според истражувањата, во НОБ учествувале најмалку 200 партизани Роми. Темата „Ромски партизани“ од територијата на нашата земја е важен дел од историјата на Ромите која сè уште не е доволно промовирана во јавноста, а се наоѓа во колективната меморија на заедницата.

Изложбата беше отворена вчера во О.У „Браќа Рамиз и Хамид“ во Шуто Оризари, на 7 ноември ќе биде поставена во населбата Топаана, а од 13 до 17 ноември ќе биде отворена за посетители во Музејот на Македонија.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Ѓоргиевска: Потребна е зголемена будност и грижа за менталното здравје на жената без разлика на нејзината возраст, положба и статус.

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше и се обрати на панел дискусијата „Здравјето не е само физичко -Ти ја имаш силата“ што се одржа во организација на НЕОКОРТЕКС - Центар за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација. Во своето...

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

Сопругата на претседателот учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција на адолесцентна бременост“

 Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска учествуваше на настанот „Едуцирај, ангажирај се, еманципирај: Панел-дискусија за превенција од адолесцентна бременост“ што се одржа во Eвропска куќа, Скопје. ...

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Во рамки на Отворен Кабинет, ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје, денеска го посетија Кабинетот на претседателот Пендаровски. За време на престојот, се сретнаа и...

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.  Почитуван директор на Државниот завод, Почитувани...

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на приемот, што по повод 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Северна Македонија и Француската Република, се одржа вчеравечер во Скопје. Претседателот Пендаровски оцени дека...