Select Page

Работна средба на претседателот Пендаровски во Стопанската комора на Македонија

19 јуни 2019 | Средби

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска во Стопанската комора на Македонија оствари работна средба со претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, потпретседателите и членовите на Управниот одбор на Комората.

Претседателот Пендаровски посочи дека историски битен факт за нашата држава е тоа што сме на самиот праг за зачленување во НАТО Алијансата.

„Јас не се согласувам дека станува збор само за организација која се грижи за безбедноста. Не постои ниту една држава со добра економија, која не е членка на НАТО и не е асоцирана во поголемите организации од овој тип, особено не во Европа. И оние земји кои не се формално членки на ЕУ, како што е Швајцарија, се дел од европскиот заеднички пазар со серија потпишани договори. НАТО е значаен и очекуваме до крајот на годинава, или најдоцна во првиот месец од наредната година, да го заокружиме членството и да бидеме полноправна членка“, рече претседателот Пендаровски.

„На немирниот Балкан е важно да сте член на НАТО Алијансата, бидејќи со влегување под безбедносниот чадор добиваме висока безбедносна гаранција, што е битно за водењето на бизнис“, истакна Претседателот. Тој укажа дека во 35-те тима кои ќе го водат процесот на ЕУ интеграција мора да се вклучат и претставници од реалниот бизнис.

На средбата, претседателот Пендаровски најави дека при крајот на наредната недела ќе биде пополнето советничкото место за економски прашања во неговиот Кабинет, а за потпишувањето на укази на закони од оваа област, рече дека нема да дозволи само да ги потпишува, туку при подготовката на законските решенија ќе инсистира и на вклученост на бизнис заедницата.

Претседателот Пендаровски рече дека освен дипломатската компонента, на неговите меѓународни посети ќе биде застапен и економскиот аспект.

„За сите меѓународни посети бизнис заедницата ќе биде навремено информирана, додека Кабинетот ќе има постојани контакти и соработка, за да можат да се пренесат нивните ставови, што ќе подразбира подобрување на економските релации“, истакна претседателот Пендаровски.

Претседателот порача дека во дипломатско-конзуларните претставништва е потребен и добар персонален состав и тим што се разбира во реална економија.

„Во дипломатскиот кадар мора да праќаме поинакви профили, личности коишто се и економски едуцирани. Од самиот почеток јас ќе имам јасен став за сите битни прашања во државата, без разлика дали се од моја надлежност или не“, рече Претседателот.

Претседателот Пендаровски најави дека ќе оствари средби и со другите стопански комори во Република Северна Македонија.

Порака од претседателот Пендаровски до учесниците на трката во планинско трчање Охрид Ултра-Треил

Порака од претседателот Пендаровски до учесниците на трката во планинско трчање Охрид Ултра-Треил

Претседателот Стево Пендаровски упати порака до учесниците и организаторите на трката во планинско трчање Охрид Ултра-Треил, што ќе се одржи од 18 до 20 септември во Националниот парк „Галичица“ и охридско-преспанскиот регион. Посакувајќи успех во реализацијата на...

Проштална средба на претседателот Пендаровски со италијанскиот амбасадор Карло Ромео

Проштална средба на претседателот Пендаровски со италијанскиот амбасадор Карло Ромео

Претседателот Стево Пендаровски  денеска на проштална средба го прими Карло Ромео, амбасадор на Италијанската Република во Република Северна Македонија. На средбата се разговараше за билатералните односи меѓу двете држави  при што беше констатирано дека меѓу двете...

Учество на претседателот Пендаровски на 75. сесија на Генералното Собрание на Обединетите Нации

Учество на претседателот Пендаровски на 75. сесија на Генералното Собрание на Обединетите Нации

Претседателот Стево Пендаровски ќе учествува на 75. сесија на Генералното Собрание на Обединетите Нации, што започнува денеска – 15 септември 2020 година. Поради пандемијата на КОВИД-19 оваа година сесијата се одвива виртуелно, без физичко присуство на светските...

Средба на претседателот Пендаровски со албанскиот амбасадор Река

Средба на претседателот Пендаровски со албанскиот амбасадор Река

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска го прими амбасадорот на Република Албанија, Фатос Река. На средбата беа разменети мислења за развојот на севкупните билатерални односи меѓу Северна Македонија и Албанија и беше изразено...

Pin It on Pinterest