Сопругата на претседателот во посета на Народната кујна во општина Шуто Оризари

17 јуни 2021 | Соопштенија

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска ја посети Народната кујна во општина Шуто Оризари при што се запозна со реализацијата на иницијативата на оваа општина за подготовка и дистрибуција на топли оброци за социјално ранливите категории на граѓани.

Во кујната којашто е во рамки на детската градинка „8-ми април“ секојдневно се подготвуваат по два оброци за околу 200 семејства, а од нејзиното отворање во декември 2020 година до денес подготвени се околу 40.000 топли оброци.

Ѓоргиевска ја поздрави оваа иницијатива истакнувајќи дека во овој кризен период кога многу наши сограѓани се соочуваат со егзистенцијални предизвици, од особено значење е споделувањето на грижа за најранливите категории на граѓани.

За реализација на активностите во Народната кујна финансиски средства одвојува општината Шуто Оризари, а иницијативата е потпомогната и од општествено одговорни компании и индивидуалци.  Сите вклучени страни волонтерски го поддржуваат функционирањето на кујната, а во дистрибуцијата на оброците е вклучена и администрацијата на локалната самоуправа.

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации

Претседателот Пендаровски се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации, во организација на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија и Македонскиот институт за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на научен собир во МАНУ

Обраќање на претседателот Пендаровски на научен собир во МАНУ

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на свечениот научен собир „Современата македонска држава – две етапи во процесот на нејзиното формирање и развој: 1941-1991/1991-2021 година”. Научниот собир се одржува во организација на Македонската академија на...

Претседателот Пендаровски се сретна со неформалната група македонски професионалци што живеат во САД

Претседателот Пендаровски се сретна со неформалната група македонски професионалци што живеат во САД

Претседателот Стево Пендаровски, за време на посетата на Њујорк, по повод учеството на Генералното собрание на Обединетите нации, се сретна со неформалната група македонски професионалци коишто живеат во САД. На средбата се...

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на Американско-еврејскиот комитет во Њујорк

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на Американско-еврејскиот комитет во Њујорк

Претседателот Стево Пендаровски оствари средба со претставници на Американско-еврејскиот комитет во Њујорк, за време на посетата на САД по повод неговото учество на 76. Генерално собрание на Обединетите нации. Претседателот Пендаровски изрази задоволство од...