Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настанот „ Политичкиот дијалог за дебелина во земјите на Западен Балкан“

19 мај 2022 | Aктивности, Соопштенија

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настанот „Политичкиот дијалог за дебелина во земјите на Западен Балкан“ што се одржа во Скопје, во организација на Регионалната канцеларија на СЗО за Европа.

Во своето обраќање пред присутните, сопругата на претседателот истакна дека справувањето со зголемената телесна тежина денес е прашањe за скоро секоја земја, а кога ја третираме оваа тема потребно е да се фокусираме дали доволно зборуваме и ја подигаме јавната свест за навиките на потрошувачите и начинот на живот, пристапот до здравствена заштита, нивото на образование, моделите на производство на храна.

„Притоа, потребно е да преземеме одговорноста за тоа колку вложуваме во идните генерации, колку работиме со децата и младите да имаат здрави навики за исхрана, да спортуваат, да волонтираат, да бидат солидарни и да се дружат и конечно, колку како општество им даваме шанса да практикуваат животни стилови кои промовираат здравје“, рече Ѓоргиевска.

Поздравувајќи ја иницијативата на Светската здравствена организација за политички дијалог на клучните чинители од здравствениот сектор во Западен Балкан, Ѓоргиевска посочи дека истата претставува добра можност за создавање заеднички пристап со меѓусекторска соработка со вклучување на здравствените власти, за подигање на јавната свест,  градење на стратегија и партнерство меѓу државата, родителите, образовниот и граѓанскиот сектор и додаде дека истата ќе придонесе да се промовира здрав начин на живот, здрава и умерена исхрана за децата и што повеќе време надвор, а што помалку со телевизорите, компјутерите, таблетите, и смартфоните.

„Само на таков начин ќе градиме здрави генерации коишто се клучни за одржлива иднина“, порача сопругата на претседателот.

На настанот се обратија министерот за здравство, Беким Сали, како и претставници од Светската здравствена организација.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација на Стоматолошката комора на Република Северна Македонија, како и партнерските комори, по повод 13-от конгрес на нови технологии. Делегацијата предводена од претседателот на Комората, д-р Маријан Денковски го...

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на првата конференција за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“, во организација на Американската стопанска комора на Северна Македонија. Еднодневната конференција...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. [gallery...

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настан по повод 20 години од меѓународната студија „Однесувања поврзани со здравјето на децата од училишна возраст (11, 13 и 15 години) во Република Северна Македонија“ што се одржа под нејзино...