Сопругата на претседателот со видео порака до присутните на панелот „Ромската жена во 21 век – можности, придонеси и предизвици”

8 март 2022 | Aктивности, Соопштенија

Сопругата на претседателот Елизабета Ѓоргиевска со видео порака се обрати до присутните на панелот „Ромската жена во 21 век – можности, придонеси и предизвици”, организиран од страна на коалицијата на Ромски граѓански организации „Khetane” по повод 8 март – Меѓународниот ден на жената.

Во своето обраќање Ѓоргиевска ја потврди својата силна поддршка за унапредување на положбата на Ромките во македонското општество потенцирајќи дека жените во нашето општество сè уште наидуваат на многу пречки и мораат да се соочат со разни предизвици и, за жал, ова е особено изразено кај припадничките на ромската заедница.

Ѓоргиевска истакна дека не смееме секоја година само да ги констатираме проблемите и минималниот напредок и дека мораме работите да ги промениме од корен.

„Покрај борбата со системските бариери, пасивноста на институциите, стереотипите и предрасудите, да придонесеме и со личен активизам и индивидуален ангажман секој во рамките на своите можности. При тоа суштинска е улогата на Ромките лидерки во својата заедница кои се активистки, професионалки и носителки на промени“, нагласи Ѓоргиевска.

Таа ги охрабри присутните да се изборат за правата на сите обесправени жени, и Ромки и припадници на другите заедници.

„Да се избориме за место под сонцето за секого и да донесеме трајни промени во нашето општество, во нашите заедници, да го промениме менталитетот и ретроградниот светоглед кој спречува напредок и просперитет“, порача Ѓоргиевска.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација на Стоматолошката комора на Република Северна Македонија, како и партнерските комори, по повод 13-от конгрес на нови технологии. Делегацијата предводена од претседателот на Комората, д-р Маријан Денковски го...

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на првата конференција за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“, во организација на Американската стопанска комора на Северна Македонија. Еднодневната конференција...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. [gallery...

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настан по повод 20 години од меѓународната студија „Однесувања поврзани со здравјето на децата од училишна возраст (11, 13 и 15 години) во Република Северна Македонија“ што се одржа под нејзино...