Честитка од претседателот Пендаровски по повод 8 Април ‒ Меѓународниот ден на Ромите

8 април 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски по повод Меѓународниот ден на Ромите ‒ 8 Април, упати честитка до припадниците на ромската заедница во Република Северна Македонија.

Почитувани сограѓани,

Ромската заедница е нераскинлив дел од мултикултурниот мозаик на нашето општество и потребно е заеднички да продолжиме да ги следиме европските вредности за еднаквост и за почитување на фундаменталните права на сите граѓани подеднакво.

Со новата Стратегија за инклузија на Ромите 2022 – 2030 година, имаме план за насочување на политиките на државата со цел заеднички да ги надминеме децениските проблеми.

Учеството на ромската заедница во сите општествени, културни и политички текови е нужно за градење праведно, демократско и мултиетничко општество. Сите ние, а особено носителите на функции, имаме генерациска одговорност да го подобриме квалитетот на животот на сите граѓани подеднакво.

Нека ни е честит 8 Aприл – Меѓународниот ден на Ромите!

Bahtalo о 8. April sa e Romenge!

Стево Пендаровски

//////////////////////////////////////////

O prezidenti Stevo Pendarovski, sebepi e Romengoro maškardžijaneskoro dive – 8 April, bičhalgja bahtakerin dži preperutne ki romani khedin ki Republika Utarali Makedonia.

Pakjivale barabardizutne,

I romani khedin si bičhinutno kotor taro multikulturnikano mozaiko ko amaro sasoitnipe thaj zaruri si barabar te dža ponodorig  e evropakee moldipancar bašo jekhipe thaj sajdibe o fundamentalnikane hakoja taro sa o dizutne jekajek čhaneja.

E neve Strategiaja baši Romengiri inkluzia 2022 – 2030 berš, si amen plani bašo raštrakere politikengoro dromarinkeribe resarinaja barabar te nakhavkera o dešberšipangere problemia.

E romane khedinakere leibaja than ko sa o sasoitnikane, kulturnikane thaj politikane thavdipa, zarurime si hakajalo, demokratikano thaj multietnikano sasoitnipe. Sarine amen, a ulavdeste o funkciengere phiravutne, si amen generaciakoro responsabiliteti te pošukarkera o dživdipaskoro kvaliteti sa e dizutnenge jekajek čhaneja.

Te ovel amenge bahtalo o 8 April – e Romengoro maškardžijaneskoro dive!

Bahtalo о 8. April sa e Romenge!

Stevo Pendarovski

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција “, којашто се одржа во соработка со постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Армен Григорјан, а во пресрет на претстојниот...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. За Најдобра...

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Под покровителство на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска и во соработка со Сојуз-Национален совет за родова рамноправност, денеска се одржа панел-дискусија на тема „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“,  по повод кампањата „16 дена активизам...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“ којшто се одржа во рамки на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов, иницијатива под покровителство на Претседателот. [gallery...

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод одбележувањето на Денот на албанската азбука

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод одбележувањето на Денот на албанската азбука

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати по повод одбележувањето на Денот на албанската азбука -  22 ноември и 115. годишнината од одржувањето на конгресот во Битола, каде беа поставени темелите за стандардизација на албанскиот јазик. [gallery...