Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новите амбасадори на Meксико и на Малезија

30 ноември 2021 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски ги прими акредитивните писма на новите амбасадори на Соединетите Мексикански Држави и на Малезија во Република Северна Македонија.

На церемонијата на предавање на акредитивните писма од страна на новиот амбасадор на Соединетите Мексикански Држави, со седиште во Белград, Карлос Исауро Феликс Корона, претседателот Пендаровски истакна дека билатералните односи и соработката меѓу двете држави традиционално се базираат на пријателство, меѓусебно разбирање и заемно почитување, додавајќи дека постојат низа можности за нивно унапредување особено во културата, образованието, туризмот и економијата.

„Во таа насока искрено се надевам дека и Вие, преку Вашиот иден ангажман, ќе придонесете кон нивно севкупно зајакнување, внесувајќи притоа и нови содржини, преку поинтензивен политички дијалог, комуникација меѓу парламентите, збратимување на локално ниво и зајакната економска соработка“, рече претседателот Пендаровски.

Мексиканскиот амбасадор истакна дека годинава се одбележуваат 20 години од воспоставувањето на дипломатски односи меѓу двете држави, нагласувајќи дека активно ќе се залага да промовира ново поглавје на разбирање и соработка меѓу Мексико и Северна Македонија засновано на долгогодишно и силно пријателство и разбирање.

„Мексико како 15-та економија во светот, со разновидна и отворена економија, е сигурен трговски партнер на Северна Македонија во нејзината визија да ги диверзифицира своите економски врски во другите региони во светот. Промоцијата на меѓусебните трговски и инвестициски можности е друга важна задача во мојата работна агенда“, рече амбасадорот на Мексико.

На церемонијата на предавање на акредитивните писма од страна на Франциско Мунис, новиот амбасадор на Малезија со седиште во Будимпешта, претседателот Пендаровски истакна дека двете држави негуваат пријателски врски, при што, Северна Македонија придава внимание на развојот и унапредувањето на севкупните односи со Малезија, на билатерален и на мултилатерален план.

„Цврсто сум убеден дека, освен заедничка желба, постои и голем потенцијал да ги развиваме и унапредуваме меѓусебните односи. Ова особено се однесува на соработката во делот на туризмот, културата и економијата, каде Република Северна Македонија, со поволностите кои ги нуди, би можела да претставува влезна врата за малезиските производи во регионот на Југоисточна Европа“, рече претседателот Пендаровски.

Истакнувајќи дека очекувањата и потенцијалот на економското и деловното партнерство се ветувачки, особено во областа на прехранбената индустрија, туризмот и културните размени, амбасадорот Мунис нагласи и дека двете земји одржуваат практична соработка на мултилатерално ниво, каде што се посветени на решавање на меѓународните прашања на фер и правичен начин.

„Во таа насока, Малезија и Северна Македонија ќе продолжат да негуваат срдечни односи со сите земји и да соработуваат во сите сфери во однос на глобалните прашања, како во рамките на Обединетите нации, така и во рамките на други меѓународни платформи“, рече амбасадорот Мунис.

Претседателот Пендаровски на новите амбасадори на Соединетите Мексикански Држави, Карлос Исауро Феликс Корона и на Малезија, Франциско Мунис им посака успех во извршувањето на одговорната дипломатска функција.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Во посета на Кабинетот на претседателот денеска беа учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP) која се имплементира од Младинскиот отворен форум од нашата земја во соработка со Центарот за наука и иновации за развој (SCiDEV) од...

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан. На средбата беа разменети мислења за билатералните односи меѓу двете држави, како и за можноста за унапредување на соработката во сите...

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети општина Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“. Во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ од Кавадарци, претседателот Пендаровски проследи настап на училишниот оркестар што го освои првото место на...

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски денеска го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје, со седиште во општина Чаир, како и Центарот за рехабилитација СОС Вита Медика. На средбата со Ертан Шакири,...

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од СУГС „Шаип Јусуф“ и ООУ „Браќа Рамиз Хамид“ од скопската општина Шуто Оризари. Посетителите имаа...