Обраќање на претседателот Стево Пендаровски по повод Светскиот ден на поезијата, во рамки на програмата на УНЕСКО

Обраќање на претседателот Стево Пендаровски по повод Светскиот ден на поезијата, во рамки на програмата на УНЕСКО

Претседателот Стево Пендаровски, како покровител на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, преку видео порака се обрати на одбележувањето на овој голем јубилеј, што се одржа во седиштето на УНЕСКО во Париз. Во рамки на настанот се прославува и...
Седница на Советот за безбедност

Седница на Советот за безбедност

Во Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија денеска се одржа 11-та редовна седница на Советот за безбедност со точка на дневен ред: Информација за стратешките набавки во Армијата во наредниот период. На седницата беа разгледани проектите и...
Интервју на претседателот Стево Пендаровски за емисијата „Клик Плус“ на ТВ 21

Интервју на претседателот Стево Пендаровски за емисијата „Клик Плус“ на ТВ 21

Претседателот Стево Пендаровски во емисијата „Клик Плус“ на ТВ 21 одговараше на прашања за актуелните политички случувања во државата, како и за мерките што се преземаат во справување со пандемијата на Ковид-19. Претседателот во интервјуто ги искажа своите ставови за...
Претседателот Пендаровски: Да се сеќаваме на вистината за холокаустот, за никогаш да не се повтори

Претседателот Пендаровски: Да се сеќаваме на вистината за холокаустот, за никогаш да не се повтори

Во рамки на одбележувањето на 78-годишнината од холокаустот на македонските Евреи, претседателот Стево Пендаровски попладнево се обрати на комеморативниот настан организиран од Италијанската амбасада во нашата земја, а во соработка со Еврејската заедница во Северна...
Претседателот Пендаровски на 78 годишнината од холокаустот на македонските Евреи во Треблинка: Простуваме, но не забораваме

Претседателот Пендаровски на 78 годишнината од холокаустот на македонските Евреи во Треблинка: Простуваме, но не забораваме

Во спомен на холокаустот на македонските Евреи во логорот на смртта Треблинка на 11 март 1943-тата година, претседателот Стево Пендаровски денеска во дворот на Кабинетот засади дрвце, македонски даб. Истовремено, во негово име, а во соработка со амбасадата на Израел,...