Средба со припадници на бошњачката заедница во Република Северна Македонија

28 септември 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски, по повод 28 Септември, Меѓународниот ден на Бошњаците, денеска прими делегација на истакнати припадници на бошњачката заедница во Република Северна Македонија.

На средбата присуствуваа Џелал Хоџиќ, заменик директор на Агенција за права на заедници, Изета Бабачиќ, наставничка и автор на учебници на босански јазик, Санадин Володер, новинар од БиХ, Енис Дрндар, експерт за безбедност на инфраструктура на енергетски сектор – МЕПСО, Армин Мандал, репрезентативец во виртуелен Е-фудбал и Елвира Меќиќ, медицинска сестра и хуманитарен работник.

Соговорниците го информираа претседателот Пендаровски за предизвиците со коишто се соочуваат припадниците на нивната заедница како и за активностите насочени кон остварувањето и унапредувањето на националните права на Бошњаците во државата, во сите општествени сегменти. Во тој контекст, беше нагласена заложбата за афирмирање и употреба на босанскиот јазик во образовниот процес и во јавните информативни сервиси, како и за правична застапеност на Бошњаците во државните и јавните институции.

Претседателот Пендаровски изрази задоволство од континуираниот и посветен придонес на бошњачката заедница во градењето и негувањето на нашето мултиетничко општество, кое е позитивен пример во меѓународни рамки. Честитајќи го Меѓународниот ден на Бошњаците, претседателот ја реафирмираше неговата поддршка и лична заложба за обезбедување на правата на сите етнички заедници, во насока на овозможување еднаков третман и шанса за секој поединец, што пак е клучен предуслов за севкупен развој на нашата држава.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Отворен Кабинет за ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје

Во рамки на Отворен Кабинет, ученици од ООУ „Круме Кепески“ и ООУ „11 Октомври“ од Скопје, денеска го посетија Кабинетот на претседателот Пендаровски. За време на престојот, се сретнаа и...

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.  Почитуван директор на Државниот завод, Почитувани...

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на приемот, што по повод 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Северна Македонија и Француската Република, се одржа вчеравечер во Скопје. Претседателот Пендаровски оцени дека...

Отворен кабинет со ученици од Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници

Отворен кабинет со ученици од Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници

Во рамки на активноста Отворен кабинет денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од средните училишта: СУГС „Шаип Јусуф“, СУГС Марија Склодовска Кири и СУГС Лазар Танев коишто учествуваат во Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници, чија...

Обраќање на претседателот Пендаровски на Отворениот форум за антикорупција

Обраќање на претседателот Пендаровски на Отворениот форум за антикорупција

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на дводневниот Отворен Форум за антикорупција организиран од Македонскиот центар за меѓународна соработка, а во рамки на Програмата Граѓаните против корупцијата и Програмата Регионалната мрежа за...