Select Page

Брифинг за борбената готовност на Армијата во 2020 година

23 декември 2020 | Соопштенија

Претседателот на Република Северна Македонија и врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски, денес во Домот на Армијата во Скопје, беше информиран од страна на началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски за состојбата и борбената подготвеност на Армијата на Република Северна Македонија во 2020 година.

На првиот брифинг за борбената готовност по полноправното членство во НАТО Алијансата присуствуваше и министерката за одбрана Радмила Шекеринска, генералите во Армијата и претставници од кабинетот на претседателот и министерството за одбрана.

Претседателот Пендаровски, за време на брифирањето беше запознаен со состојбата во Армијата според следните функционални области: персонален менаџмент и морал, операции, обука и вежби, логистичко обезбедување, планирање, врски и комуникации, буџетирање и цивилно-воена соработка. Притоа беа истакнати планираните и реализираните активности во однос на обуката, ангажирањето на Армијата во асистенција на институциите во справување со „Ковид-19“, текот на трансформациските и интегративните процеси кои се одвиваат согласно НАТО стандардите и останати сегменти од работата на единиците кои имаат влијание врз борбената готовност.

Од страна на генералот Ѓурчиновски беше истакнато дека со особено залагање и професионализам на сите припадници на Армијата се реализираат сите доделени задачи во поддршка на институциите при справувањето со епидемиолошката кризна состојба предизивкана од вирусот „Ковид-19“, успешно се реализираат подготовките и учеството во меѓународните операции и дека со несмалено темпо ќе се продолжи со исполнување на сите планирани задачи поврзани со потполна интеграција во структурата на НАТО.

Притоа беше истакнато зголемувањето на борбената готовност во тековната година особено во областа на моралот на припадниците на Армијата врз основа на подобрувањето на животниот стандард и условите за престој и работа преку реновирање на објектите во касарните.

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска рече дека како членка на НАТО Северна Македонија има обврска не само да ги постигне туку и да ги унапредува НАТО стандардите во чекор со сојузниците, а тоа значи постојано инвестирање во борбената готовност на Армијата. Таа нагласи дека приоритет е инвестирањето во човечкиот потенцијал, приловот на млади војници чија мотивираност ја предизвикаа подобрените услови, повисоките плати и модернизацијата на Армијата. Континуираното зголемување на буџетот на одбраната за 0,2% во последните 3 години, со цел да се достигне 2% од БДП до 2024 година, го овозможува тоа – рече министерката.

„Зајакнувањето на борбената готовност на Армијата е наш национален и НАТО приоритет. Лесниот пешадиски баталјон за неколку години ќе прерасне во Лесна пешадиска борбена група. Примарен фокус во градењето на оваа НАТО способност е пополната со персонал, опремувањето и обуките. Високото ниво на борбена готовност секојдневно го демонстрираат и нашите мировници ангажирани во операциите за поддршка на мирот“ – рече министерката Шекеринска.

Претседателот и врховен командант, Стево Пендаровски во своето обраќање до учесниците на брифингот истакна:

„Изминатава 2020-та година, со сите предизвици што ни ги донесе, е историска за Армијата, поради зачленувањето на Република Северна Македонија во НАТО, чин со кој се исполни една од нашите главни стратешки цели како држава, и се валоризираа севкупните напори на припадниците на одбраната од независноста до денес. Како Врховен командант сум горд на високиот професионализам и покажаната посветеност на припадниците на Армијата и во изминатата година. Прогласената кризна состојба уште еднаш ја потврди подготвеноста на Армијата брзо да одговори на потребите на институциите и да даде поддршка кога е тоа потребно. Инвестирањето во модернизирањето и опремувањето на Армијата мора да продолжи. Еден од моите главни приоритети останува во следните години да ја достигнеме зацртаната цел, 2% од БДП да се одвојува за одбраната.“

Брифингот на борбената готовност е планска годишна обврска на началникот на Генералштабот кон претседателот на Република Северна Македонија и врховен командант на Вооружените сили.

Интервју на претседателот Стево Пендаровски за државната агенција МИА

Интервју на претседателот Стево Пендаровски за државната агенција МИА

На овие простори пописот се врзува за политичка операција, затоа што се уште правата на луѓето се гледаат пред се низ националната призма. Затоа, ни требаат конкретни изјави дека и по смена на власта никој нема намера да го менува Уставот и да ги одзема правата,...

Средба со медицинскиот тим упатен во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Средба со медицинскиот тим упатен во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими шестчлениот медицински тим од јавното и военото здравство којшто ќе биде упатен во мировната мисија „Одлучна поддршка“ во Авганистан, од март до септември годинава и ќе работи во рамки на норвешката болница во Кабул....

Средба на претседателот Пендаровски со поглаварот на ИВЗ, Х. Хфз Шаќир еф. Фетаи

Средба на претседателот Пендаровски со поглаварот на ИВЗ, Х. Хфз Шаќир еф. Фетаи

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими поглаварот на Исламската верска заедница, Реис Ул Улема Х. Хфз Шаќир еф. Фетаи. Честитајќи му го изборот за поглавар на ИВЗ, претседателот Пендаровски му посака успех во...

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот грчки амбасадор, Русос Кундурос

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот грчки амбасадор, Русос Кундурос

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Хеленската Република во Република Северна Македонија, Н.Е. г. Русос Кундурос. На церемонијата, претседателот Пендаровски рече дека односите...

Pin It on Pinterest