Сопругата на претседателот, Ѓоргиевска на свеченото отворање на Центарот за ментално здравје и психо-социјална поддршка во Црвен Крст

19 октомври 2022 | Aктивности, Соопштенија

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска присуствуваше и се обрати на свеченото отворање на Центарот за ментално здравје и психо-социјална поддршка во Црвениот Крст на Република Северна Македонија.

Клучни приоритети на Центарот се развој на програми наменети за едукација на пошироката јавност, дестигматизацијата на менталното здравје и зајакнување на резилиентноста на заедницата.

Осврнувајќи се на сложените услови предизвикани од енергетската и економска криза, како и на последиците предизвикани од пандемијата на Ковид-19, Ѓоргиевска во своето обраќање потенцираше дека стресот, стравовите и анксиозноста го нарушуваат менталното здравје, што ја наложува потребата од утеха, сочувство, солидарност, но и професионална поддршка.

„Споделувањето на сопствената мака со обучено лице кое ги разбира проблемите и состојбата може всушност да биде од клучно значење за надминување на личните кризи и спречување на развој на посериозни состојби. Сите повеќе или помалку сме ранливи или кревки, особено во критични ситуации и не можеме да функционираме како засебни острови, без да споделуваме и без да комуницираме меѓусебе“, истакна Ѓоргиевска.

Сопругата на претседателот ја нагласи потребата од институционален, но и индивидуален придонес кон дестигматизација на сите наши сограѓани кои имаат потреба за психо-социјална поддршка.

„Како медицински работник можам да посведочам дека во многу случаи при тешки здравствени состојби, при тешки ретки болести покрај класичната медицинска терапија, суштинска е и потребата од психолошка поддршка. Несомнено не е безначајна и менталната стаменост за позитивен исход при лекувањето на животозагрозувачките болести. Впрочем и нарушувањето на психичко здравје е подлога за развој на различни болести“, рече Ѓоргиевска.

Во рамки на Центарот ќе биде обезбедена советодавна поддршка и врсничка едукација за важноста на менталното здравје, а ќе бидат организирани и тренинг едукации за сите заинтересирани институции — чинители во кризниот менаџмент на државата.

Сопругата на претседателот, Ѓоргиевска во изминатиот период се вклучи во поддршката на иницијативата за отворањето на овој Центар, а волонтираше и на психо-социјалните линии за помош на лицата од ранливите категории, во организација на Црвен Крст на Република Северна Македонија.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски во посета на Ристо Донев интернационален мајстор во дописен шах

Претседателот Пендаровски во посета на Ристо Донев интернационален мајстор во дописен шах

Претседателот Стево Пендаровски денеска го посети 60-годишниот Ристо Донев, лице со церебрална парализа, носител на титулата интернационален мајстор во дописен шах. Тој го запозна претседателот Пендаровски со неговите шаховски...

Претседателот Пендаровски: Берлинскиот процес не е замена за полноправно членство во ЕУ туку инструмент за побрзо приклучување на сите шест држави од Западниот Балкан

Претседателот Пендаровски: Берлинскиот процес не е замена за полноправно членство во ЕУ туку инструмент за побрзо приклучување на сите шест држави од Западниот Балкан

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на конференцијата „Берлински процес 2022 - Интензивирана соработка: Обновениот Берлински процес и иднината на регионалната соработка во Југоисточна Европа“, во организација на Фондацијата „Фридрих Еберт“, во соработка...

Учество на сопругата на претседателот на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Учество на сопругата на претседателот на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска го посети Државното средно училиште за образование и рехабилитација „Искра“ во  Штип кадешто присуствуваше на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост. [gallery...

Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Во пресрет на 3 декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост денеска се реализираше активноста Отворен Кабинет, во рамки на која Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија го посетија ученици со атипичен развој од ООУ „Ѓорги Сугарев" - Битола....

Претседателот Пендаровски: Брзината на интеграцијата во ЕУ зависи најмногу од нас

Претседателот Пендаровски: Брзината на интеграцијата во ЕУ зависи најмногу од нас

Претседателот Стево Пендаровски, денеска се обрати на петтата пленарна сесија на Националната конвенција за Европска унија во Република Северна Македонија (НКЕУ-МК) што во организација на Европското движење се одржува во Собранието на Република Северна Македонија. Во...