Средба со претставници на ГИЗ и фокус групата за новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030 година

28 октомври 2022 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ) и фокус групата кои работат на изготвување на новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030 година.

Претставниците на ГИЗ и фокус групата го запознаа претседателот Пендаровски со текот на изготвувањето на новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030 година, што има за цел да ја приближи Северна Македонија кон принципите што се пропишани во Конвенцијата за правата на лицата со попреченост.

Претседателот Пендаровски, истакнувајќи ја важноста од донесувањето на стратегијата, се заблагодари за поддршката и помошта на ГИЗ во нејзиното изготвување и изрази очекување дека таа ќе придонесе за унапредување на положбата на лицата со попреченост. Оваа стратегија, посочи претседателот Пендаровски, има големо значење за Северна Македонија во контекст на обврските што државата ги има преземено со ратификацијата на Конвенцијата, а особено е значајно што лицата со попреченост се директно вклучени во изработката на стратегијата.

Стратегијата се изготвува во рамки на проектот „Социјални права за ранливите групи во Западен Балкан“ имплементиран од ГИЗ, а се вклучени претставници од 11 ресорни министерства, организации на лицата со попреченост и граѓански организации кои ги застапуваат нивните права, практичари кои на секојдневна основа работат со конкретната проблематика и активисти.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски во посета на Ристо Донев интернационален мајстор во дописен шах

Претседателот Пендаровски во посета на Ристо Донев интернационален мајстор во дописен шах

Претседателот Стево Пендаровски денеска го посети 60-годишниот Ристо Донев, лице со церебрална парализа, носител на титулата интернационален мајстор во дописен шах. Тој го запозна претседателот Пендаровски со неговите шаховски...

Претседателот Пендаровски: Берлинскиот процес не е замена за полноправно членство во ЕУ туку инструмент за побрзо приклучување на сите шест држави од Западниот Балкан

Претседателот Пендаровски: Берлинскиот процес не е замена за полноправно членство во ЕУ туку инструмент за побрзо приклучување на сите шест држави од Западниот Балкан

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на конференцијата „Берлински процес 2022 - Интензивирана соработка: Обновениот Берлински процес и иднината на регионалната соработка во Југоисточна Европа“, во организација на Фондацијата „Фридрих Еберт“, во соработка...

Учество на сопругата на претседателот на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Учество на сопругата на претседателот на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска го посети Државното средно училиште за образование и рехабилитација „Искра“ во  Штип кадешто присуствуваше на одбележувањето на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост. [gallery...

Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Во пресрет на 3 декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост денеска се реализираше активноста Отворен Кабинет, во рамки на која Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија го посетија ученици со атипичен развој од ООУ „Ѓорги Сугарев" - Битола....

Претседателот Пендаровски: Брзината на интеграцијата во ЕУ зависи најмногу од нас

Претседателот Пендаровски: Брзината на интеграцијата во ЕУ зависи најмногу од нас

Претседателот Стево Пендаровски, денеска се обрати на петтата пленарна сесија на Националната конвенција за Европска унија во Република Северна Македонија (НКЕУ-МК) што во организација на Европското движење се одржува во Собранието на Република Северна Македонија. Во...