Претседателот Пендаровски во посета на ОOУ „Единство“ во Гостивар

3 ноември 2022 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска го посети ОOУ„Единство“ во Гостивар, каде беше запознаен со условите и начините на кои се одвива инклузивното образование во училиштето.

За време на посетата, образованиот кадар го информираше претседателот Пендаровски дека ова училиште го посетуваат седум деца со попречености, кои покрај редовната настава, имаат можност за приспособени и индивидуални часови со стручен кадар, односно со дефектолог и психолог. Воедно, беше посочено дека децата имаат можност да ја користат и новоадаптираната училница која е опремена со потребни реквизити, дидактички материјали и средства и дека се веќе обезбедени образовни асистенти кои работат со две од децата.

Претседателот Пендаровски ги поздрави преземените чекори во училиштето и изрази очекување дека новосоздадените услови ќе придонесат во развојот на вештини и способности кај децата со различен развоен процес со што ќе се поттикне нивната образовна инклузија. Во таа насока, претседателот Пендаровски уште еднаш ја потенцираше важноста од сензибилизирање на јавноста по овие прашања и посочи дека треба да се преземат заеднички напори и во сите останати училишта во земјава, со цел обезбедување на еднаков пристап и прифаќање на децата со атипичен развој во редовното образование.

Ова е втора посета на претседателот Пендаровски на ООУ „ Единство“ во Гостивар, откако во февруари годинава беше запознаен со предизвиците со кои се соочува семејството на ученичката со атипичен развој Ембла Адеми во процесот на образование и можностите за нивно надминување.

Денеска во рамки на посетата на училиштето, претседателот Пендаровски оствари средба со родителите на Ембла, кои му се заблагодарија за севкупната негова поддршка и во знак на благодарност му подарија заедничка фотографија со Ембла од претходната посета.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија деца од Детската градинка „8 Април“ од Шуто Оризари и ученици од основните училишта „Димитар Македонски“ од Аеродром, „Киро Глигоров“ од Центар и „Кузман Јосифовски-Питу“ од Кисела...

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

  Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Ромската Фондација за Европа и Фондацијата Ромите за демократија Скопје. На средбата соговорниците го запознаа претседателот Пендаровски со планираните активности на...

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер се обрати на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата, што се одржа во Националната опера и балет. На комеморативниот настан присуствуваа...

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Кабинетот на Претседателот, денеска го посетија студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. За време на престојот во Кабинетот се сретнаа со претседателот Пендаровски и...

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски, по повод одбележувањето на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата во авионската несреќа во Босна и Херцеговина, денеска положи венец со свежо цвеќе на гробот на претседателот Борис...