Средба на претседателот Пендаровски и сопругата Ѓоргиевска со претставници на коалицијата „МЕНУВАМЕ“

9 август 2021 | Aктивности, Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски со сопругата Елизабета Ѓоргиевска денеска примија активисти за правата на лицата со попреченост од коалицијата „МЕНУВАМЕ“.

Лицата со попреченост и родителите на деца со попреченост на средбата ги истакнаа своите барања за подобрување на нивната целокупна состојба. Неколкуте, како што посочија, приоритетни барања, се да се зголеми износот којшто го добиваат како додаток на попреченост и како посебен детски додаток, понатаму да се оформи регистар за лица со попреченост и да се отворат повеќе дневни центри и центри за рехабилитација. На тој начин, потенцираат од „МЕНУВАМЕ“, на лицата со попреченост ќе им се гарантира соодветен животен стандард.

Активистите ги изложија и нивните заложби за остварување на правата на еднаквост, достоинствен живот и активно вклучување во целокупниот економски, културен и општествен живот. Овие права, како што потенцираа од „МЕНУВАМЕ“ им се загарантирани согласно со Конвенцијата за правата на лицата со попреченост на Обединетите Нации. Истата, подвлекоа тие, државата ја ратификуваше пред 10 години, а имплементацијата речиси и да не е започната.

Претседателот Пендаровски и неговата сопруга Ѓоргиевска изразија целосна поддршка за барањата на претставниците на „МЕНУВАМЕ“. „Неприфатливо е и натаму да бидете маргинализирани и обесправени“, им порача претседателот Пендаровски. Во оваа насока, претседателот Пендаровски нагласи дека, согласно со надлежностите, во континуитет ќе се заложува да се подобри положбата на лицата со попреченост и нивните семејства.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација на Стоматолошката комора на Република Северна Македонија, како и партнерските комори, по повод 13-от конгрес на нови технологии. Делегацијата предводена од претседателот на Комората, д-р Маријан Денковски го...

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на првата конференција за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“, во организација на Американската стопанска комора на Северна Македонија. Еднодневната конференција...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. [gallery...

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настан по повод 20 години од меѓународната студија „Однесувања поврзани со здравјето на децата од училишна возраст (11, 13 и 15 години) во Република Северна Македонија“ што се одржа под нејзино...