Средба на претседателот Пендаровски со претставници на Националниот сојуз на глуви и наглуви и Фолклорното здружение на глуви и наглуви „Традиција фолклор“

8 јуни 2022 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Националниот сојуз на глуви и наглуви на Република Северна Македонија и Фолклорното здружение на глуви и наглуви „Традиција фолклор“.

Претставниците на сојузот го запознаа претседателот Пендаровски со тековните активности на организацијата, којашто веќе 75 години ги застапува правата и интересите на глувите и наглуви лица во нашата држава, а во себе обединува околу 8.000 членови.

Претседателот Пендаровски ја истакна важноста на делувањето на сојузот во насока на остварување на потребите и правата на глувите и наглуви лица, заложбите за промовирање и подигнување на свеста за постоењето на оваа група на граѓани и нивно прифаќање во општеството и изрази поддршка за напорите за натамошно подобрување на нивната положба во сите сфери од живеењето.

На средбата претседателот Пендаровски беше запознаен и со активностите на фолклорното здружение на глуви и наглуви „Традиција фолклор“, формирано во 2019 година во рамки на Националниот сојуз на глуви и наглуви.

„Фолклорот е историско и културно наследство за глувите и наглуви во Република Северна Македонија“, порача претседателот Пендаровски на знаковен јазик.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Отворен кабинет со деца од Детската градинка „8 Април“ и основци од скопските училишта „Димитар Македонски “, „Киро Глигоров“ и „Кузман Јосифовски-Питу“

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија деца од Детската градинка „8 Април“ од Шуто Оризари и ученици од основните училишта „Димитар Македонски“ од Аеродром, „Киро Глигоров“ од Центар и „Кузман Јосифовски-Питу“ од Кисела...

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на ромски фондации

  Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на Ромската Фондација за Европа и Фондацијата Ромите за демократија Скопје. На средбата соговорниците го запознаа претседателот Пендаровски со планираните активности на...

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Обраќање на претседателот Пендаровски на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер се обрати на комеморативниот настан по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата, што се одржа во Националната опера и балет. На комеморативниот настан присуствуваа...

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во посета на Кабинетот на Претседателот

Кабинетот на Претседателот, денеска го посетија студенти од Правниот факултет „Јустинијан Први“, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. За време на престојот во Кабинетот се сретнаа со претседателот Пендаровски и...

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Одбележување на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членови на делегацијата

Претседателот Стево Пендаровски, по повод одбележувањето на 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис Трајковски и членовите на делегацијата во авионската несреќа во Босна и Херцеговина, денеска положи венец со свежо цвеќе на гробот на претседателот Борис...