Средба на претседателот Пендаровски со претставнички на Националниот совет за родова рамноправност

21 август 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја прими Савка Тодоровска, претседателка на Националниот совет за родова рамноправност и претставнички на организацијата.

На средбата се разговараше за севкупните активности на организацијата, насочени кон постигнување на родова рамноправност, развој, заштита на женските права.

Претседателот Пендаровски изрази поддршка за активностите на организацијата, во која членуваат околу 116 локални формални и неформални женски организации и групи од урбани и рурални средини во државата и оддаде призанание за нивните заложби за политичко и економско јакнење на статусот на жените, за социјално вклучување на жените од руралните средини и маргинализираните групи и за справување со родово базираното насилство.

Савка Тодоровска е носителка на признанието Повелба на Република Северна Македонија, доделено од претседателот Пендаровски, за исклучителен придонес и за посветеност во унапредувањето на родовата еднаквост во нашата држава, подигање на свеста на жените, нивна едукација и за нивно економско зајакнување, како и за непроценливиот труд и за досегашните заложби за еднакви можности во општеството.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Отворен Кабинет со ученици од ООУ „Григор Прличев“ од Скопје

Денеска Кабинетот на Претседателот, во рамки на активноста Отворен Кабинет, го посетија ученици од шесто одделение при ООУ „Григор Прличев“ од Скопје. За време на посетата, учениците беа запознаeни со историјатот на објектот во...

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Обраќање на сопругата на претседателот на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на конференцијата „Родова еднаквост на работното место“ организирана по повод Меѓународниот ден за еднакви плати. Говорејќи за значајноста на зајакнувањето на економската сигурност на жените во...

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Трет модул на Школата за политики за 2023 година при Претседателскиот центар за политичко образование

Викендов во Кавадарци се одржа третиот модул на Школата за политики за 2023 година, при Претседателскиот центар за политичко образование. Третиот модул на Школата го отворија д-р Александар Љ. Спасов, претседател на Програмскиот совет на Претседателскиот центар за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Обраќање на претседателот Пендаровски на затворањето на 44. издание на фестивалот „Браќа Манаки“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на затворањето на 44. издание на интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. Во своето обраќање, претседателот Пендаровски кој е...

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Пендаровски се сретна со мешовитиот стручен тим за конзервација и реставрација во црквата „Св.Ѓорѓија“ во с. Курбиново

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети црквата „Св. Ѓорѓија“ во с.Курбиново кадешто се одвива првата фаза од проектот за конзервација и реставрација на ѕидното сликарство во ентериерот на црквата којашто е ставена под заштита како културно-историски...