Претседателот Пендаровски во посета на општина Тетово

13 април 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска престојуваше во Тетово, каде ги посети Универзитетот на Југоисточна Европа и новите простории на Торакална хирургија во рамки на дијагностичко-ургентниот центар во клиниката.

За време на престојот на Универзитетот на Југоисточна Европа од раководството, научниот и стручниот кадар беше информиран за функционирањето и тековните активности што се реализираат низ повеќе од 80 студиски програми со современи наставни методи. На средбата беше разговарано и за предизвиците во високото образование во земјата, како и за неопходните реформи и системски решенија, како едни од основните предуслови за продуцирање квалитетен кадар.

Пред студентите што следат настава на шесте факултети, претседателот Пендаровски говореше за актуелните општествено-политички состојби во земјава, за регионалните прашања, како и за главните аспекти на неговите надлежности. Во своето предавање, претседателот се осврна на Рамковниот договор и мултиетничката демократија, а ги сподели неговите ставови за борбата против високата корупција и демографијата, како предизвици за нашето општество.

За време на обиколката на кампусот, претседателот Пендаровски го посети Центарот за симулација, во рамки на Факултетот за здравствени науки, со високоопремени предавални и лаборатории. Пред претседателот беше презентирана софистицираната опрема којашто на студентите им овозможува клиничка пракса во реални услови.

Во новите простории на Торакална хирургија кои се во рамки на дијагностичко-ургентниот центар во тетовската клиника, претседателот Пендаровски беше информиран за условите и медицинските услуги коишто ќе ги овозможува одделот. Раководството и тимот хирурзи ја нагласија важноста од експертизата и современата опрема како резултат на заложбата на домашните надлежни здравствени институции и придонесот на Турската агенција за соработка и координација (ТИКА).

Претседателот Пендаровски беше запознат со идните планови за развој и зајакнување на капацитетите на Торакална хирургија, што ќе овозможи подобрување на здравствените услуги за Тетово и регионот.

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Во Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија се одржа дискусија на тема „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи? - лекции од Соединетите Американски Држави“, во организација на Претседателскиот центар за политичко...

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција “, којашто се одржа во соработка со постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Армен Григорјан, а во пресрет на претстојниот...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. За Најдобра...

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Под покровителство на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска и во соработка со Сојуз-Национален совет за родова рамноправност, денеска се одржа панел-дискусија на тема „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“,  по повод кампањата „16 дена активизам...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“ којшто се одржа во рамки на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов, иницијатива под покровителство на Претседателот. [gallery...