Признанието Повелба на Република Северна Македонија доделено на Царинската управа

21 декември 2022 | Обраќања

Претседателот Стево Пендаровски, денеска на свечена церемонија го додели признанието Повелба на Република Северна Македонија на Царинската управа.

Признанието Повелба на Република Северна Македонија ѝ се доделува на Царинската управа за фундаментален придонес во осовременувањето и во развојот на економијата, застапувајќи ги и остварувајќи ги финансиските интереси на државата и на граѓаните на Република Северна Македонија, со што даде непроценлив придонес во развојот и во заштитата на целото општество.

Почитувана директорка на Царинската управа,

Почитувани гости,

Драги пријатели,

Царинската управа на Република Северна Македонија, од осамостојувањето на нашата држава до денес, цели 30 години, дава придонес во обезбедувањето на стабилноста и интегритетот на финансискиот систем на државата, но и за безбедноста и сигурноста на нашите граници. Од своите почетоци својот развој го базира врз основа на меѓународните стандарди, јакнејќи ја соработката со другите царински администрации во светот и со релевантните меѓународни организации, фокусирана на интегративните процеси и напредокот на државата.

Царината низ годините докажува дека е доверлив партнер на бизнис заедницата, со сопствен удел во зацврстување на темелите на една просперитетна и конкурентна економија. Преку своите стратешки приоритети за постојан и одржлив развој, раководството и вработените остануваат посветени на напредокот и модернизацијата преку надградба на капацитетите.

Царината игра забележителна улога во забрзувањето на прекуграничните процедури и трговија, а истовремено применува ефикасни мерки и контроли за заштита на здравјето, безбедноста на граѓаните и на општеството во целина. Царината ги штити финансиските интереси на државата и денес обезбедува ефикасна наплата на скоро половина од приходите во буџетот на државата.

На почетокот на 2020 година, кога сите се соочивме со непредвидливоста предизвикана од пандемијата, Царината покажа исклучителна способност за брзо прилагодување и проактивно дејствување во ново настанатите околности. Со примена на низа интервентни мерки за ефикасно ублажување на последиците од здравствената криза, со примена на нови алатки и начини на работа, брзо се прилагоди и обезбеди непречен прекуграничен проток на стоките. Водејќи се од европските стандарди и практики, Царинската управа покажува забележителен прогрес и во својата дигитална трансформација, постојано имплементирајќи технолошки напредни системи за автоматизација и целосно електронско работење.

Почитувани,

Царинската управа е фокусирана на изградба на системска, национална инфраструктура која треба да обезбеди интеграција со царинските системи на Европската унија. Развојот на новиот национален едношалтерски систем на кој работи заедно со другите државни институции вклучени во прекуграничниот проток на стоки, ќе им овозможи на економските оператори единствен пристап при реализација на царинските и надворешно – трговските постапки.

Регионалната соработка која Царинската управа долги години ја гради, во последниве години бележи засилено темпо. Веќе воспоставените Зелени коридори за проток на чувствителни производи кои успешно функционираат во регионот, се прошируваат и кон ЕУ. Оваа година Царинската управа, прва во регионот потпиша Меморандум за разбирање за размена на податоци со Република Грција и воспостави Зелен коридор со земја – членка на Унијата.

Активностите во рамките на иницијативата Отворен Балкан резултираа со контроли со едно застанување, тн. One stop shop на граничниот премин Табановце со Република Србија, а се работи и на воспоставување на истиот концепт и со Република Албанија. Со реализација на овие активности, освен ефектот на забрзување на протокот на стоки и заштеда на време и ресурси на економските оператори, Царината придонесува и за подобрување на добрососедските односи во регионот.

Особено сакам да ја истакнам улогата на царинските службеници  во борбата против криминалот како еден од главните предизвици на Царинската управа во градењето сигурно и безбедно општество. Во соработка со другите надлежни институции, последните години забележан е пораст на случаите на откривање, заплени и спречување на обиди за тргување со недозволени стоки.

Од своите скромни почетоци по осамостојувањето, Царинската управа прерасна во технолошки напреден сервис на граѓаните, на деловната заедница и државата во целина. Денес таа е лидер на промените во регионот, со континуирано усвојување на највисоките европски стандарди и практики во работењето.

Од тие причини, за сите постигнувања во изминатите 30 години на Царинската управа денес ѝ доделуваме Повелба на Република Северна Македонија.

Ви благодарам.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски го прими Стефан Дион, специјален пратеник на Канада за ЕУ и Европа

Претседателот Пендаровски го прими Стефан Дион, специјален пратеник на Канада за ЕУ и Европа

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими Стефан Дион, специјалниот пратеник на Канада за Европската Унија и Европа. На средбата беа потврдени пријателството и добрите билатерални врски меѓу Северна Македонија и Канада. ...

Претседателот Пендаровски и претседателката Новак во посета на МладиХаб

Претседателот Пендаровски и претседателката Новак во посета на МладиХаб

Претседателот Стево Пендаровски и претседателката на Унгарија, Каталин Новак, којашто престојува во официјална посета на Република Северна Македонија, ја посетија канцеларијата на Претседателот МладиХаб, каде остварија средба со претставници на Здружението на студенти...

Сопругата на претседателот учествуваше на панел дискусијата “Пристап до третман и до услуги за рано детектирање”

Сопругата на претседателот учествуваше на панел дискусијата “Пристап до третман и до услуги за рано детектирање”

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, учествуваше на панел дискусијата "Пристап до третман и до услуги за рано детектирање" по повод одбележувањето на 4-ти февруари, Светски ден на борба против ракот, што се одржа во Europe House, Скопје. Панел дискусијата...

Претседателот Пендаровски и претседателката Новак положија венци на гробот на Гоце Делчев во црквата „Св. Спас“

Претседателот Пендаровски и претседателката Новак положија венци на гробот на Гоце Делчев во црквата „Св. Спас“

Во рамки на официјалната посета на претседателката на Унгарија, Каталин Новак на Република Северна Македонија, денеска претседателот Пендаровски и претседателката Новак положија венци на гробот на македонскиот револуционер Гоце Делчев во црквата „Св. Спас“ во Скопје....

Претседателот Пендаровски изрази сочувство по повод земјотресите во Туркије

Претседателот Пендаровски изрази сочувство по повод земјотресите во Туркије

Претседателот Стево Пендаровски на заедничката прес-конференцијата со претседателката на Унгарија, Каталин Новак, изрази сочувство по повод силните земјотреси кои ја погодија Република Туркије. „Сега добивме информација дека има втор земјотрес, многу жртви и ужасна...