Претседателот Пендаровски ги додели сертификатите на учесниците во програмата „Млади менаџери и деловни лидери“

2 јуни 2022 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги додели сертификатите на учесниците во програмата „Млади менаџери и деловни лидери“ што беше организирана од Советот на странски инвеститори, а под покровителство на Кабинетот на претседателот на Република Сeверна Македонија.

Во продолжение е интегралниот текст од обраќањето на претседателот Пендаровски.

Почитуван претседател на Советот на странски инвеститори,
Ценети членови на Советот на странски инвеститори,
Почитувани млади менаџери,
Дами и господа,
Драги пријатели,

Имам особена чест и задоволство да ви се обратам на завршната церемонија на програмата за млади менаџери и деловни лидери којa под покровителство на претседателот, се реализира од страна на Советот на странски инвеститори и им овозможува на талентирани, млади луѓе до 29 годишна возраст, практично искуство во компаниите кои се членки на Советот.

Благодарение на оваа програма, од јануари до крајот на мај годинава, 32 млади наши сограѓани, преку низа од обуки се стекнаа со вештини и знаења неопходни за нивниот понатамошен професионален развој. Обуките беа спроведени во 18 компании кои се членки на Советот на странски инвеститори. Се радувам што од година во година бројот на компаниите заинтересирани да учествуваат во програмата драстично се зголемува. Така што, ако лани имавме 8, сега имаме 18 компании учесници во програмата. Ставајќи се на располагање на младите менаџери и бизнис лидери овие стопански субјекти направија извонредно значаен општествено одговорен чекор. Искажувам голема благодарност за нивниот интерес!

Паралелно со бројот на компаниите се зголемува и бројот на кандидати кои аплицираат за програмата и навистина е се потешко да се направи селекција на најдобрите. Впрочем, фактот што четири од учесниците во програмата добија вработување во компаниите каде што ја реализираа програмата говори за двостраниот бенефит.

Очекувам и посакувам овие бројки секоја година да продолжат да растат. Едноставно затоа што полза од тоа имаат и младите менаџери и компаниите. Убеден сум дека ваквите програми суштински придонесуваат за дополнителна мотивација на младите професионалци својата кариера да ја градат во својата татковина. Тие се идните креатори на процесите кои треба да доведат до етабилирање на систем на чиј што врв ќе бидат квалитетот, посветеноста, професионалноста и моралните вредности. Тоа е предуслов да дојдеме до просперитетна, модерна и развиена Република Северна Македонија што е несомнено заеднички интерес на сите наши граѓани и на бизнис заедницата.

Во овој контекст би сакал да ја споменам и изработката на стратешкиот документ МКД 2030 во која свое учество имаше и Советот за странски инвестиции. Имено во него покрај дигитализацијата, децентрализацијата, еколошките, економските, аграрните и здравствените политики, значајно место заземаат и образованието и науката, при што, клучни се анти-миграциските политики и отворањето на перспективи за останување на младите во својата земја.

Почитувани,

Би сакал да го искористам моето денешно обраќање да потенцирам дека програмата за млади менаџери и деловни лидери недвосмислено се покажа како извонредна можност за инволвирање и опфат на различен образовен профил на амбициозни млади луѓе кои имаат желба за квалитетен професионален исчекор.  Не се сомневам дека сите кои беа дел од програмата ќе продолжат да градат успешни кариери и целосно да го реализираат својот потенцијал. Истото важи и за оние кои аплицираа, а не беа меѓу селектираните оваа година, како резултат на големиот интерес и високиот квалитет и конкуренција. Во оваа прилика ги охрабрувам да аплицираат и наредната година. Секако не само на оваа, туку и на други слични програми и проекти кои овозможуваат стекнување на знаење, вештини и искуство.

На крајот, дозволете уште еднаш да им се заблагодарам на Советот за странски инвестиции и на нејзиниот претседател Штефан Петер за интересот и одличната соработка, на сите компании учеснички да им посакам успех во бизнисот, а на младите менаџери и лидери, здравје, среќа и секако, успешен професионален развој и кариера.

Ви благодарам.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски го посети Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации – ИНАЛКО во Париз

Претседателот Пендаровски го посети Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации – ИНАЛКО во Париз

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Париз го посети Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации – ИНАЛКО, каде што оствари средба со Жан-Франсоа Хуше, претседател на ИНАЛКО и средба со Фроса Пејоска-Бушеро, шеф на Катедрата за македонски студии при...

Конференција „30 години македонско-германски дипломатски односи: Билатерална соработка и развојна поддршка со Северна Рајна – Вестфалија“ во организација на ПЦПО

Конференција „30 години македонско-германски дипломатски односи: Билатерална соработка и развојна поддршка со Северна Рајна – Вестфалија“ во организација на ПЦПО

Во организација на Претседателскиот центар за политичко образование денеска во Скопје се одржа конференција на тема „30 години македонско-германски дипломатски односи: Билатерална соработка и развојна поддршка со Северна Рајна - Вестфалија“. На отворањето на...

Консултативна средба за предлог-Законот за донирање на вишок на храна во Кабинетот на претседателот

Консултативна средба за предлог-Законот за донирање на вишок на храна во Кабинетот на претседателот

Во Кабинетот на претседателот денеска сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска беше домаќин на консултативна средба за предлог-Законот за донирање на вишок на храна. На средбата присуствуваа министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска,...

Порака од претседателот Пендаровски по повод Меѓународниот ден на Франкофонијата

Порака од претседателот Пендаровски по повод Меѓународниот ден на Франкофонијата

Претседателот Стево Пендаровски по повод Меѓународниот ден на Франкофонијата – 20 Mарт, ја упати следната порака: Денес го одбележуваме Меѓународниот ден на Франкофонијата. За Република Северна Македонија, членството во Меѓународната организација на Франкофонијата е...

Претседателот Пендаровски во посета на Париз по повод одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов

Претседателот Пендаровски во посета на Париз по повод одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов

Претседателот Стево Пендаровски од денеска престојува во работна посета на Француската Република, по повод одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов. Претседателот Пендаровски утре – 21 март 2023 година, вторник, во седиштето на...