Втор модул на Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование

7 мај 2022 | Соопштенија

Викендов се одржува вториот модул на Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование во соработка со Националниот демократски институт за меѓународни работи (НДИ).

Вториот модул на Школата за политики го отворија проф. д-р Александар Љ. Спасов, претседател на Програмскиот совет на Претседателскиот центар за политичко образование, советник на Претседателот за правни прашања и вонреден професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ и Роберт Скот Хејзлет, виш резидентен директор на Националниот демократски институт за меѓународни работи (НДИ) во Северна Македонија.

Учесниците на Школата за политики во рамки на вториот модул имаат можност да ги унапредат знаењата во областа на парламентарната демократија и претставничкото управување, функционирањето на Собранието на Република Северна Македонија, законодавната постапка и можностите за учество на јавноста во креирање на јавните политики.

Во таа насока, беше одржана панел-дискусија на која учествуваа повеќе пратеници од Собранието на Република Северна Македонија, координатори на пратенички групи од власта, Јован Митрески од СДСМ, Арбер Адеми од ДУИ и опозицијата, Никола Мицески од ВМРО-ДПМНЕ и Артана Ќазими од Алијанса за Албанците, а обраќања на тема „Собранието како темел на парламентарната демократија“ имаа потпретседателот и генералната секретарка на Собранието, Горан Мисовски и Цветанка Иванова.

Со цел приближување на работата на Собранието до младата популација беше одржана и едукативна активност „Имам став!“, во која учесниците ја симулираа работата на законодавниот дом.

Во текот на утрешниот ден, дебатата ќе биде фокусирана на перцепцијата на граѓаните за Собранието, квалитетот на парламентарната дискусија и колку истражувањето на јавното мислење влијание врз јавните политики. Предавање ќе одржи Влора Речица од Институтот за демократија „Социетас Цивилис“, а професорот Александар Љ. Спасов ќе се осврне на политичкиот говор, неговата структура, содржина и изведба.

Целта на тренинзите во рамки на вториот модул е развивање на свеста кај младата популација за придобивките на демократијата, нивно поттикнување и подготовка за општествена и политичка вклученост и критичност.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Средба со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација на Стоматолошката комора на Република Северна Македонија, како и партнерските комори, по повод 13-от конгрес на нови технологии. Делегацијата предводена од претседателот на Комората, д-р Маријан Денковски го...

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито“ во рамки на Отворен Кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“. Посетителите имаа можност да се сретнат и да разговараат со претседателот Пендаровски за неговата работа и надлежностите, за...

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

Обраќање на Елизабета Ѓоргиевска на конференцијата за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на првата конференција за здравство „Подобрување на пристапот до лекови за сите“, во организација на Американската стопанска комора на Северна Македонија. Еднодневната конференција...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2021 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. [gallery...

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Ѓоргиевска: Наша заедничка должност е да креираме патоказ по кој без страв и чувство на помала вредност за себеси ќе чекорат нашите деца и млади

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настан по повод 20 години од меѓународната студија „Однесувања поврзани со здравјето на децата од училишна возраст (11, 13 и 15 години) во Република Северна Македонија“ што се одржа под нејзино...