Претседателката Сиљановска Давкова го прими постојаниот претставник на УНДП, Армен Григорјан

26 јуни 2024 | Соопштенија, Средби

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации – УНДП, Армен Григорјан.

На средбата се разговараше за соработката и активностите на УНДП, при што претседателката Сиљановска Давкова изрази задоволство од долгогодишното и доверливо партнерство со УНДП, кое во соработка со македонските институции, општини и граѓанското општество даваат значаен продонес за севкупниот развој во нашата земја.

Во тој контекст, претседателката истакна дека високо ги цени ангажманот и иницијативите на УНДП во различни суштински области, како што се економски развој, социјална вклученост, родова еднаквост, институционално зајакнување, заштита на животната средина, ублажување на климатските промени и младинско вклучување во процесите на одлучување и креирање политики.

На средбата беше констатирано дека приоритетните активности на УНДП во нашата земја за 2021-2025 година совршено се усогласени со македонските национални приоритети, засновани на принципите за одржлив развој и целосно компатибилни со процесот на пристапување во Европската Унија.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателката Сиљановска Давкова прими претставници на македонски здруженија во Албанија

Претседателката Сиљановска Давкова прими претставници на македонски здруженија во Албанија

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска во Вила Билјана во Охрид, прими претставници на македонски здруженија во Република Албанија. На средбата на којашто присуствуваа Едмонд...

Средба со претставници на Обединетата Македонска Дијаспора

Средба со претставници на Обединетата Македонска Дијаспора

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска, во Вила Билјана во Охрид, ги прими Мето Колоски и Гордан Јорданов од Обединетата Македонска Дијаспора. На средбата, претседателката беше информирана за тековните проекти и...

Претседателката Сиљановска Давкова во посета на зоната на пожари во неготинско – донесена одлука за ангажирање на дополнителни 200 армиски припадници

Претседателката Сиљановска Давкова во посета на зоната на пожари во неготинско – донесена одлука за ангажирање на дополнителни 200 армиски припадници

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова, денеска ги посети припадниците на Армијата вклучени во гаснењето на големиот шумски пожар на планината Серта, кај неготинското село Калањево. Претседателката Сиљановска Давкова од страна на директорот на Центарот за...

Работна средба на претседателката Сиљановска Давкова со амбасадорите на земјите од Вишеградската група

Работна средба на претседателката Сиљановска Давкова со амбасадорите на земјите од Вишеградската група

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска оствари работна средба со амбасадорите на земјите од Вишеградската група, на која присуствуваа амбасадорот на Република Полска, Кшиштоф Гжелчик, на Чешката Република, Јарослав Лудва, на Словачката Република, Хенрик...

Претседателката Сиљановска Давкова прими членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Претседателката Сиљановска Давкова прими членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска прими членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД). На средбата членовите на Комисијата ја запознаа претседателката Сиљановска Давкова со тековните...