Обраќање на претседателот Пендаровски на Самитот за демократија во организација на американскиот претседател Џо Бајден

Обраќање на претседателот Пендаровски на Самитот за демократија во организација на американскиот претседател Џо Бајден

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на пленарната сесија на Самитот за демократија кој се одржува виртуелно во организација на претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден. На дводневниот самит учествуваат шефови на држави и влади, владини...

Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија – примањата не се единствен фактор”

Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија – примањата не се единствен фактор”

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на форумот за политики „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија - примањата не се единствен фактор”, што се одржа вечерва во организација на Канцеларијата на УНИЦЕФ во Република Северна Македонија и Институтот за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на свечената заклетва на 25. класа и промоцијата на 21. класа питомци на Воената академија

Обраќање на претседателот Пендаровски на свечената заклетва на 25. класа и промоцијата на 21. класа питомци на Воената академија

Претседателот Стево Пендаровски денеска присуствуваше и се обрати на воената свеченост по повод давањето свечена заклетва на питомците од 25. класа и промоцијата во потпоручници на питомците од 21. класа на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје. На...

Претседателот Пендаровски се обрати на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“

Претседателот Пендаровски се обрати на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на отворањето на изложбата на Друштвото на ликовните уметници на Македонија, по повод 75 годишнината од неговото основање. Како покровител на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“, претседателот Пендаровски...

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 30-годишнината од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 30-годишнината од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република

Почитувани граѓани, Денес се навршуваат 30 години од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република. На 17 Ноември 1991-та, Собранието, по повеќемесечна расправа, го изгласа Уставот со што го заокруживме процесот на...

Претседателот Пендаровски се обрати на завршниот настан на 6. Отворени денови на Институтот за македонски јазик

Претседателот Пендаровски се обрати на завршниот настан на 6. Отворени денови на Институтот за македонски јазик

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Небрегово ja посети Спомен-куќата на Блаже Конески и се обрати на завршниот настан на 6. Отворени денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“. Во рамки на настанот, претседателот Пендаровски положи свежо...

Претседателот Пендаровски се обрати на Младинскиот самит за климатски промени во Скопје

Претседателот Пендаровски се обрати на Младинскиот самит за климатски промени во Скопје

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на Младинскиот самит за климатски промени во Скопје – од Милано до Глазгов и понатаму.., иницијатива која е поддржана од УНИЦЕФ, а финансирана од Шведската агенција за меѓународен развој (СИДА). Самитот е организиран...

Претседателот Пендаровски се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации

Претседателот Пендаровски се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан: Справување со дезинформации, во организација на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија и Македонскиот институт за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на научен собир во МАНУ

Обраќање на претседателот Пендаровски на научен собир во МАНУ

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на свечениот научен собир „Современата македонска држава – две етапи во процесот на нејзиното формирање и развој: 1941-1991/1991-2021 година”. Научниот собир се одржува во организација на Македонската академија на...

Обраќање на претседателот Пендаровски на Генералната дебата на 76. Сесија на Генералното собрание на Обединетите нации

Обраќање на претседателот Пендаровски на Генералната дебата на 76. Сесија на Генералното собрание на Обединетите нации

Претседателот Стево Пендаровски, денеска, во седиштето на Обединетите нации во Њујорк, се обрати на Генералната дебата на 76. Сесија на Генералното собрание на Обединетите нации. Во продолжение е текстот од обраќањето на...

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 8 Септември на централната прослава „30 години независност“

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 8 Септември на централната прослава „30 години независност“

Претседателот Стево Пендаровски, по повод одбележувањето на 8 Септември, Денот на независноста, денеска се обрати на централната прослава „30 години независност“, што се одржа пред Собранието на Република Северна Македонија. ...

Обраќање на претседателот Пендаровски и одликувања по повод 18 Август – Денот на Армијата

Обраќање на претседателот Пендаровски и одликувања по повод 18 Август – Денот на Армијата

Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски, денеска присуствуваше и се обрати на централната свеченост по повод одбележувањето на 18 Август – Денот на Армијата на Република Северна Македонија. Претседателот...