Обраќање на претседателот Пендаровски на панел-дискусијата по повод Светскиот ден на слободата на медиумите

Обраќање на претседателот Пендаровски на панел-дискусијата по повод Светскиот ден на слободата на медиумите

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на панел-дискусијата која се одржа во Кабинетот на Претседателот по повод Светскиот ден на слободата на медиумите, а беше организирана во соработка со Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат...

Обраќање на претседателот Пендаровски на трибината „30 години развој на Армијата – формирање, настани, успеси, предизвици, иднина“

Обраќање на претседателот Пендаровски на трибината „30 години развој на Армијата – формирање, настани, успеси, предизвици, иднина“

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на трибината „30 години развој на Армијата-формирање, настани, успеси, предизвици, иднина“ во организација на Министерството за одбрана,  Армијата на Република Северна Македонија и Асоцијацијата на здруженија од...

Претседателот Пендаровски: Историјата нè учи дека во времиња на кризи и конфликти, популистите ги хранат луѓето со страв и гнев кон послабите и поранливите

Претседателот Пендаровски: Историјата нè учи дека во времиња на кризи и конфликти, популистите ги хранат луѓето со страв и гнев кон послабите и поранливите

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на комеморативната вечер по повод одбележувањето на 79-годишнината од холокаустот на македонските Евреи, што се одржa во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, а во организација на Еврејската заедница и...

Обраќање на отворањето на изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“

Обраќање на отворањето на изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“ во која се опфатени оригинални документи, писма, фотографии, како и написи од весници и други архивски материјали поврзани со неговиот...

Претседателот Пендаровски се обрати на Меѓународниот форум за заштита на бегалците

Претседателот Пендаровски се обрати на Меѓународниот форум за заштита на бегалците

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на Меѓународниот форум за заштита на бегалците, организиран од Центарот за право на бегалци и миграција при Правниот факултет „Јустинијан Први“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во соработка со...

Обраќање на претседателот Стево Пендаровски во  Собранието на Република Северна Македонија

Обраќање на претседателот Стево Пендаровски во Собранието на Република Северна Македонија

Почитувани граѓани, почитуван претседател на Собранието, Почитуван премиер, почитувани пратеници, почитувани министри, ценети гости, Ваши Екселенции, претставници на медиумите, Дозволете ми, на самиот почеток, да ве повикам да им оддадеме едноминутна почит на нашите...

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 9-ти декември, Меѓународен ден за борба против корупцијата

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 9-ти декември, Меѓународен ден за борба против корупцијата

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на одбележувањето на 9-ти декември, Меѓународен ден за борба против корупцијата. Во продолжение го проследуваме интегралниот текст од обраќањето на претседателот Пендаровски. Почитувани присутни, Ценети екселенции,...

Обраќање на претседателот Пендаровски на Самитот за демократија во организација на американскиот претседател Џо Бајден

Обраќање на претседателот Пендаровски на Самитот за демократија во организација на американскиот претседател Џо Бајден

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на пленарната сесија на Самитот за демократија кој се одржува виртуелно во организација на претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден. На дводневниот самит учествуваат шефови на држави и влади, владини...

Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија – примањата не се единствен фактор”

Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија – примањата не се единствен фактор”

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на форумот за политики „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија - примањата не се единствен фактор”, што се одржа вечерва во организација на Канцеларијата на УНИЦЕФ во Република Северна Македонија и Институтот за...

Обраќање на претседателот Пендаровски на свечената заклетва на 25. класа и промоцијата на 21. класа питомци на Воената академија

Обраќање на претседателот Пендаровски на свечената заклетва на 25. класа и промоцијата на 21. класа питомци на Воената академија

Претседателот Стево Пендаровски денеска присуствуваше и се обрати на воената свеченост по повод давањето свечена заклетва на питомците од 25. класа и промоцијата во потпоручници на питомците од 21. класа на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје. На...

Претседателот Пендаровски се обрати на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“

Претседателот Пендаровски се обрати на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на отворањето на изложбата на Друштвото на ликовните уметници на Македонија, по повод 75 годишнината од неговото основање. Како покровител на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“, претседателот Пендаровски...

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 30-годишнината од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република

Обраќање на претседателот Пендаровски по повод 30-годишнината од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република

Почитувани граѓани, Денес се навршуваат 30 години од донесувањето на Уставот на првата независна, меѓународно признаена македонска република. На 17 Ноември 1991-та, Собранието, по повеќемесечна расправа, го изгласа Уставот со што го заокруживме процесот на...