Претседателски центар за политичко образование објавува повик за учесници на Школата за политики за 2021 година

Претседателски центар за политичко образование објавува повик за учесници на Школата за политики за 2021 година

Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование ќе биде организирана во духот на демократските политички вредности, промоцијата и заштитата на човековите права и слободи, политичкиот плурализам, меѓусебната толеранција, заедништвото и...

Гостување на претседателот Пендаровски во „Стадион“ на Канал 77

Гостување на претседателот Пендаровски во „Стадион“ на Канал 77

Претседателот Стево Пендаровски денеска, по повод Меѓународниот ден на радиото, беше дел од емисијата „Стадион“ на Канал 77. Тема на дискусијата, покрај радиото како медиум, беше и состојбата во медиумите воопшто и лажните вести. Претседателот Пендаровски зборуваше и...

Сопругата на претседателот, Ѓоргиевска се вклучи во активностите на Ретвитни Оброк: Да бидеме солидарни со граѓаните на кои сме им најпотребни!

Сопругата на претседателот, Ѓоргиевска се вклучи во активностите на Ретвитни Оброк: Да бидеме солидарни со граѓаните на кои сме им најпотребни!

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска се вклучи во активноста на неформалната граѓанска иницијатива „Ретвитни оброк“, односно подготовка на храна за бездомни и социјално загрозени лица. Храната се...

Ѓоргиевска на Меѓународниот ден на жените и девојките научнички: Заедно треба да работиме на надминување на бариерите за девојките и жените во науката

Ѓоргиевска на Меѓународниот ден на жените и девојките научнички: Заедно треба да работиме на надминување на бариерите за девојките и жените во науката

На иницијатива на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, а по повод Меѓународниот ден на жените и девојките научнички, денеска се одржа тематска дебата  „Професионални и лични предизвици со коишто се соочуваат научничките во Република Северна Македонија“....

Предавање на акредитивните писма од страна на Мирваис Самади, новоименуваниот амбасадор на Авганистан за Северна Македонија

Предавање на акредитивните писма од страна на Мирваис Самади, новоименуваниот амбасадор на Авганистан за Северна Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска оствари разговор преку видео-врска со Мирваис Самади, новоименуван амбасадор на Исламската Република Авганистан за Република Северна Македонија, со седиште во Атина, по повод предавањето на акредитивните писма кои, поради...

Средба на претседателот Пендаровски со министерот за надворешни и европски работи на Република Словачка, Иван Корчок

Средба на претседателот Пендаровски со министерот за надворешни и европски работи на Република Словачка, Иван Корчок

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими министерот за надворешни и европски работи на Република Словачка, Иван Корчок. На средбата беа потврдени пријателските односи меѓу двете земји и беше нагласено дека во иднина треба да се интензивира политичкиот дијалог...

Претседателот Пендаровски и УНИЦЕФ ја отпочнуваат иницијативата „Преосмисли ја иднината“

Претседателот Пендаровски и УНИЦЕФ ја отпочнуваат иницијативата „Преосмисли ја иднината“

Претседателот Стево Пендаровски и Фондот за деца при Обединетите Нации (УНИЦЕФ), денеска го најавија почетокот на новата заедничка иницијатива „Преосмисли ја иднината“, чија цел е на децата и на младите да им се даде простор да се вклучат во дефинирањето на визијата...

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на „Полио Плус“

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на „Полио Плус“

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на граѓанската организација „Полио Плус – движење против хендикеп“. Соговорниците на средбата разговараа за можните заеднички проекти во рамки на Меморандумот за соработка којшто Кабинетот на претседателот го...

Реакција по изјавата на Бедри Ајдари, дадена во емисијата „Клик Плус“ на ТВ 21

Реакција по изјавата на Бедри Ајдари, дадена во емисијата „Клик Плус“ на ТВ 21

Претседателот Стево Пендаровски ја разбира болката на семејствата кои ги изгубија своите деца и најблиски во убиството кај Смилковско езеро, како и желбата на семејствата на обвинетите да се открие вистината за целиот тој настан. Претседателот Пендаровски секогаш се...

Делегација од Кабинетот на Претседателот положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев

Делегација од Кабинетот на Претседателот положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев

Делегација од Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија денеска положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев во црквата Свети Спас, по повод 149 години од неговото раѓање....

Интервју  на претседателот Стево Пендаровски за „24 Отворено“ на Телевизија 24

Интервју на претседателот Стево Пендаровски за „24 Отворено“ на Телевизија 24

Политичката плурализација ја уништува државата. Мораме да си подадеме рака. Секој од нас политичарите, со своите постапки, може да придонесе за намалување на јазот меѓу спротивставените политички страни. Заеднички мора и да им даваме поддршка на институциите кои треба...

Предавање на акредитивните писма од страна на новоименуваната амбасадорка на Федеративна Република Бразил за Република Северна Македонија

Предавање на акредитивните писма од страна на новоименуваната амбасадорка на Федеративна Република Бразил за Република Северна Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма на Мариjа Едилеуза Фонтенеле Реис, новоименувана вонредна и ополномоштена амбасадорка на Федеративна Република Бразил за Република Северна Македонија, со седиште во Софија. Во рамки на активноста...

Транспарентност

Транспарентност, отвореност и достапност се принципи по кои функционира институцијата Претседател на Република Северна Македонија и Кабинетот како стручна служба за поддршка на работата на претседателот.

Кабинетот редовно информира за сите активности, тековни проекти и ставови на претседателот, а службата за комуникации е достапна за прашањата на новинарите во секое време.

Покрај редовното информирање преку конвенционалните и дигиталните медиуми, Кабинетот на претседателот е отворен за сите граѓани коишто се заинтересирани за работата на претседателот, со можноста за посета на вила „Водно“ преку програмата „Отворен кабинет“.

Преку програмата „Лице в лице со претседателот“ жителите на целата земја имаат можност да поразговараат со претседателот при неговите посети на различните населени места.