Претседателката Сиљановска Давкова го потпиша указот за прогласување на Законот за изменување и дополнување на Законот за организација и работа на органите на државната управа

9 јуни 2024 | Соопштенија

Дозволете ми да Ве информирам дека го потпишав указот за прогласување на Законот за изменување и дополнување на Законот за организација и работа на органите на државната управа, што беше изгласан во собранието вчера со 88 гласа „за“.

Во прашање е закон што се носи со двотретинско мнозинство, којшто претседателот, согласно членот 75, став (4) е должен да го потпише, односно на кој нема право да стави вето.

Законот е реформски и со него:

  • прво, ќе се анулира паралелизмот на надлежностите на многу министерства, со што ќе се обезбеди функционалност и одговорност;
  • второ, ќе се (дис)лоцираат надлежностите во соодветните министерства, со што ќе се рационализира и ефектуира нивната работа (Министерство за надворешни работи и надворешна трговија, Министерство за економија и труд, Министерство за енергетика, рударство и минерални суровини, Министерство за социјална политика, демографија и млади, Министерство за култура и туризам);
  • трето, ќе се институционализираат нашите стратешки приоритети преку формирање соодветни министерства: (Министерство за европски прашања, Министерство за дигитална трансформација) и
  • четврто, ќе се подигне нивото на општествената грижа за физичкото и менталното здравје на нацијата (Министерство за спорт).

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со претставници на НДИ и учесници на Обуката за младинско лидерство и Самит за политики

Средба со претставници на НДИ и учесници на Обуката за младинско лидерство и Самит за политики

Претседателката Сиљановска Давкова денеска прими претставници на Националниот демократски институт (НДИ) и учесниците на претстојната Обука за младинско лидерство и Самит за политики во организација на овој институт. На средбата...

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со претставници на Националниот сојуз на глуви и наглуви лица

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со претставници на Националниот сојуз на глуви и наглуви лица

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ги прими Томица Стојановски, претседател на Националниот сојуз на глуви и наглуви лица, Васко Марков, член на Извршниот одбор на Сојузот, како и толкувачката на знаковен јазик, Лиза Велковска. [gallery...

Проштална средба на претседателката Сиљановска Давкова со канадскиот амбасадор, Џајлс Норман

Проштална средба на претседателката Сиљановска Давкова со канадскиот амбасадор, Џајлс Норман

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими во проштална средба амбасадорот на Канада, Џајлс Норман. На средбата претседателката изрази благодарност за севкупниот личен ангажман и придонес на амбасадорот Норман во унапредување на односите и соработката...

Претседателката Сиљановска Давкова по обидот за убиство на Трамп: Нема место за политичко насилство во демократските држави

Претседателката Сиљановска Давкова по обидот за убиство на Трамп: Нема место за политичко насилство во демократските држави

Длабоко сум загрижена поради нападот врз поранешниот претседател Доналд Трамп. Најостро го осудувам инцидентот во кој беше пукано врз господинот Трамп. За политичкото насилство нема место во демократските држави. На господинот Трамп му посакувам брзо закрепнување....

Претседателката Сиљановска Давкова на „Галичка свадба 2024“

Претседателката Сиљановска Давкова на „Галичка свадба 2024“

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова, денеска присуствуваше на културно-сценската манифестација „Галичка свадба“, што традиционално се одржува под покровителство на Претседателот на државата. Претседателката изрази задоволство од континуитетот со кој доследно се...