Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

7 декември 2023 | Обраќања

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.

 Почитуван директор на Државниот завод,

Почитувани министри,

Почитувани гости,

Дами и господа,

Особено сум почестен и благодарен за можноста да ви се обратам по повод одбележувањето на овој навистина значаен јубилеј, 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија.

Во изминатите три децении Државниот завод беше главниот носител на заштитата на правата од интелектуална сопственост и од тој аспект, преку остварување на својата мисија е пример за професионално постапување. Секако, активностите на заводот се координирани и со останатите надлежни органи кои се дел од целокупниот систем за заштита на правата од интелектуална сопственост и оваа блиска соработка е од особено значење.

Почитувани,

За ефикасна борба против фалсификувањето и пиратеријата и воопшто, за градењето на систем во кој правата на интелектуална сопственост ќе бидат имплементирани, нужно е постоење на соодветна правна платформа и силни институции. Затоа, како држава, мораме да вложуваме напори, во континуитет, за јакнење на Државниот завод за индустриска сопственост, како и на останатите институциите кои се дел од системот за  заштита на правата од интелектуална сопственост.

Во контекст на изнесеното, треба посебно да го нагласиме и значењето на усогласување на македонското законодавство со законодавството на Европската унија во областа на индустриската сопственост, што претставува еден од приоритетите за пристапување кон институциите на оваа организација. Без дилеми, тоа ќе биде додатен стимул за активностите на целокупната деловна заедница, а ќе им овозможи и на творците, иноваторите и компаниите, согласно стандардите на Европската унија, да бидат конкурентни и на пазарот на Унијата и пошироко, на глобалните пазари.

Почитувани,

Ме радува присуството на денешната свеченост на претставниците на Светската Организација за интелектуална сопственост, Европскиот патентен Завод, Европскиот завод за интелектуална сопственост, како и претставници од заводите за интелектуална сопственост од земјите од регионот. На сите им посакувам искрено добредојде во Скопје и ја користам оваа прилика да ја изразам својата поддршка на потребата од блиска соработка и размена на знаења, информации и позитивна пракса во сите области од взаемен интерес за државите во регионот.

Со оваа порака би сакал да го завршам моето денешно обраќање, дозволете ми, само уште еднаш да го честитам големиот јубилеј на Државниот завод за индустриска сопственост и да посакам уште поголеми достигнување и успеси во иднина.

Благодарам.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателот Пендаровски ја посети компанијата ,,Везе Шари” и општина Пласница

Претседателот Пендаровски ја посети компанијата ,,Везе Шари” и општина Пласница

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на проектот „Лице в лице со Претседателот“ денеска во селото Требош, Општина Желино ја посети компанијата „Везе шари“. За време на посетата, претседателот Пендаровски беше запознаен со тековната работа на компанијата, која...

Изјава на претседателот Пендаровски на денешната прес-конференција

Изјава на претседателот Пендаровски на денешната прес-конференција

Претседателот Стево Пендаровски денеска одржа прес-конференција. Во продолжение е интегралниот текст на изјавата на претседателот Пендаровски. Почитувани медиуми, Почитувани граѓани, Благодарам за вашето присуство. Повод за...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер присуствуваше на завршниот настан „Иднината почнува дома“, на којшто беа доделени признанија на триесет и двајцата номинирани личности, кои со нивната индивидуална ангажираност придонеле како двигатели на позитивни промени во...

Отворен Кабинет за претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“

Отворен Кабинет за претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“

Кабинетот на претседателот, денеска го посетија претставници на Mладински клуб на Турците и ученици од ООУ „Браќа Миладиновци“ од Аеродром, Скопје, во рамки на активноста Отворен Кабинет. [gallery...

Обраќање на сопругата на претседателот на панел дискусија по повод Денот на ретките болести

Обраќање на сопругата на претседателот на панел дискусија по повод Денот на ретките болести

  Сопругата на претседателот Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на панел дискусија посветена на Денот на ретките болести во организација на Националната алијанса за ретки болести на Македонија – НАБРМ.   [gallery...