Претседателката Сиљановска Давкова го прими азербејџанскиот амбасадор, Камил Касијев

3 јули 2024 | Соопштенија, Средби

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими амбасадорот на Република Азербејџан, Камил Касијев. 

На средбата се разговараше за продлабочување и унапредување на билатералните односи во различни сфери што се од заемен интерес за двете земји. Во тој контекст, претседателката Сиљановска Давкова посочи дека покрај другите облици на соработка, размената на посети на високо ниво меѓу двете земји може да придонесе за интензивирањето на билатералните односи и политичкиот дијалог.

Претседателката Сиљановска Давкова истакна дека двете земји имаат богато културно наследство и долга историја со коишто може да се постигнат солидни резултати во областа на туризмот. Таа додаде дека со зајакнување на соработката во оваа област и преку прикажување на нашиот туристички потенцијал, може да се отвори патот за зголемена туристичка размена и меѓусебно разбирање. 

Претседателката го изрази и нашиот интерес за интензивирање на економската соработка меѓу двете земји, особено во областа на енергетиката, имајќи го предвид нашиот интерес за диверзифицирање на изворите за снабдување со енергенси.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Претседателката Сиљановска Давкова го прими австралискиот амбасадор Даниел Емери

Претседателката Сиљановска Давкова го прими австралискиот амбасадор Даниел Емери

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими амбасадорот на Австралија, Даниел Емери. На средбата беше разговарано за севкупните билатерални односи меѓу двете држави, кои се пријателски и следната година ќе се одбележат 30 години од воспоставувањето на...

Претседателката Сиљановска Давкова ја прими израелската амбасадорка, Симона Франкел

Претседателката Сиљановска Давкова ја прими израелската амбасадорка, Симона Франкел

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ја прими амбасадорката на Државата Израел, Симона Франкел. На средбата беа разменети мислења за севкупните билатерални односи меѓу двете држави, при што беше оценето дека се карактеризираат со пријателство и меѓусебно...

Претседателката Сиљановска Давкова го прими претставникот на Европската банка за обнова и развој, Фатих Туркменоглу

Претседателката Сиљановска Давкова го прими претставникот на Европската банка за обнова и развој, Фатих Туркменоглу

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими претставникот на Европската банка за обнова и развој, Фатих Туркменоглу. На средбата се разговараше за досегашната соработка со Европската банка за обнова и развој, при што претседателката Сиљановска Давкова...

Претседателката Сиљановска Давкова ја прими романската амбасадорка Адела Моника Аксинте

Претседателката Сиљановска Давкова ја прими романската амбасадорка Адела Моника Аксинте

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ја прими амбасадорката на Романија, Адела Моника Аксинте. На средбата се разговараше за севкупните билатерални односи кои се засноваат на пријателство и взаемно почитување, при што заемната соработка се карактеризира...

Претседателката Сиљановска Давкова го прими чешкиот амбасадор Јарослав Лудва

Претседателката Сиљановска Давкова го прими чешкиот амбасадор Јарослав Лудва

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска го прими амбасадорот на Чешката Република, Јарослав Лудва. На средбата беа разменети мислења за севкупните билатарални односи меѓу двете држави, кои годинава одбележуваат 30 години од воспоставувањето на дипломатските...