Обраќање на претседателот Пендаровски на Визионерската работилница со млади

1 јуни 2022 | Соопштенија

Во Кабинетот на претседателот денеска се одржа Визионерска работилница со млади, под покровителство на претседателот Стево Пендаровски, а во соработка со Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Северна Македонија.

Целта на работилницата е преку утврдување на нивните главни предизвици, младите да придонесат и да учествуваат во креирање на визијата за иднината на државата во следните 20 години. Денешниот процес на визионирање се надоврзува на процесот на креирање на МКД 2030, во деловите што се во интерес на младинските политики.

Во обраќањето до младите претседателот Пендаровски посочи дека е незамисливо да зборуваме за визијата на нашата земја за следните десет или дваесет години, без активно учество на популацијата која е најзасегната, која треба да биде двигател на промените во државата и на севкупниот општествен прогрес.

„На денешната работилница ќе имате можност да дискутирате за главните предизвици со кои се соочувате, да ги искажете вашите желби, планови и видувања за тоа во какво општество сакате да живеете. Задоволство ми е што токму мојот Кабинет е денеска домаќин на една ваква работилница, затоа што како ваш поддржувач сметам дека само заеднички можеме да креираме подобра иднина за сите вас. Да најдеме решенија за актуелните недостатоци, да ги превенираме негативните трендови и да носиме функционални политики, кои ќе ги вклучат вашите потреби, со што ќе ја намалиме миграцијата и одливот на стручни кадри“, истакна во обраќањето претседателот Пендаровски.

Тој потенцираше дека младите беа меѓу главните партнери за консултација и при изработката на Рамката за развој МКД 2030.

„Факт е дека најголемата одговорност треба да ја преземат државата и институциите, но, за креирање на успешна развојна стратегија, која сакаме да испорача резултати на среден и на долг рок за нашата држава да стане подобро место за живеење, неопходно е да партиципираат сите чинители во општеството – и теоретичари и практичари, од бизнис секторот, академската заедница, од граѓанските здруженија, вклучително и секој поединец со добри идеи. Имаме најголеми очекувања од вашата генерација, која благодарение на глобализацијата и дигиталната писменост има поголем пристап до информации и далеку повеќе потенцијал за нудење на креативни концепти“, рече во обраќањето претседателот Пендаровски.

Претседателот Пендаровски ја поздрави поддршката од УНДП за процесот на изработка на Рамката за развој МКД 2030 и Националната стратегија за развој 2022-2042, како и нивната иницијатива преку која се имплементираат визионерски работилници со низ целата земја, со различни групи на граѓани со цел да се добие што е можно поинклузивен процес на изработка на Националната развојна стратегија.

На работилницата се обратија и заменик претседателот на Владата за економски прашања, Фатмир Битиќи и министерот за образовaние, Јетон Шаќири.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Посета на учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP)

Во посета на Кабинетот на претседателот денеска беа учесници на Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP) која се имплементира од Младинскиот отворен форум од нашата земја во соработка со Центарот за наука и иновации за развој (SCiDEV) од...

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Средба на претседателот Пендаровски со амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими амбасадорот Елчин Амирбајов, специјален пратеник на претседателот на Азербејџан. На средбата беа разменети мислења за билатералните односи меѓу двете држави, како и за можноста за унапредување на соработката во сите...

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Пендаровски во посета на Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети општина Кавадарци во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“. Во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ од Кавадарци, претседателот Пендаровски проследи настап на училишниот оркестар што го освои првото место на...

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје

Претседателот Пендаровски денеска го посети здружението на лица со попреченост СОС Вита – Скопје, со седиште во општина Чаир, како и Центарот за рехабилитација СОС Вита Медика. На средбата со Ертан Шакири,...

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Посета на ученици од општина Шуто Оризари во рамки на активноста Отворен кабинет

Во рамки на активноста Отворен кабинет денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од СУГС „Шаип Јусуф“ и ООУ „Браќа Рамиз Хамид“ од скопската општина Шуто Оризари. Посетителите имаа...